Πάρος: Eκπαιδευτικοί μένουν σε κάμπινγκ και ξενοδοχεία – Τέσσερις παραιτήσεις

Τον κίνδυνο της αστεγίας βιώνουν νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί στην Πάρο οι οποίοι αδυνατούν να βρει σπίτι για να μείνουν στο νησί. 

Η σχολική σεζόν που αρχίζει σήμερα βρίσκει δεκάδες εκπαιδευτικούς στην Πάρο μεταξύ προσωρινής στέγης και αστεγίας.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Νίκου Γιαννόπουλου για το News 24/7, το πρόβλημα ανεύρευσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς είναι πλέον ιδιαίτερα οξύ καθώς, λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, τα αδιάθετα σπίτια σε Πάρο και Αντίπαρο είναι ελάχιστα και…πανάκριβα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν εφέτος για πρώτη φορά στην Πάρο βρήκαν προσωρινή στέγη σε… κάμπινγκ του νησιού τα οποία προτιμήθηκαν λόγω των χαμηλών τιμών τους. Αλλοι έχουν επιλέξει-αναγκαστικά-ξενοδοχεία και από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και παρουσιάστηκαν στα σχολεία, και πληρώνουν από 70 έως 110 ευρώ τη βραδιά λες και πρόκειται για τουρίστες!

Οπως γίνεται αντιληπτό από τα όσα αναφέρθηκαν, η κατάσταση είναι τραγελαφική και προκαλεί οργή. Εκτός όμως από οργή έχει ήδη προκαλέσει και τουλάχιστον τέσσερις παραιτήσεις εκπαιδευτικών (αναπληρωτών) οι οποίοι διέκριναν ότι δεν υπάρχει επαγγελματικό μέλλον στην Πάρο κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες. Ετσι λοιπόν προτίμησαν να υποστούν την ποινή της εξόδου από τους πίνακες για δύο χρόνια παρά να παρακαλούν να νοικιάσουν μία γκαρσονιέρα.

Όλος ο μισθός για το νοίκι

Οι “τυχεροί” που βρίσκουν σπίτι για τη σεζόν γνωρίζουν φυσικά ότι από το Μάη θα αντιμετωπίσουν πιέσεις από τους ιδιοκτήτες ώστε να εγκαταλείψουν το οίκημα. Πολλές φορές τους προτείνεται να μετακομίσουν για τις τελευταίες ημέρες της σχολικής σεζόν σε μεμονωμένα δωμάτια έτσι ώστε το σπίτι τους να νοικιαστεί απρόσκοπτα ως Airbnb.

Toν Σεπτέμβρη, ανάλογα, ζητείται υπομονή μέχρι το τέλος του μήνα όταν και η ροή των τουριστών μειώνεται. Γι’ αυτό και γεμίζουν από εκπαιδευτικούς τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία. Μαζί γεμίζουν και σπίτια παλαιότερων εκπαιδευτικών που φιλοξενούν, ελλείψει άλλης λύσης, συναδέλφους τους.

Εκτός όμως όλων αυτών, η δυσκολία που “γονατίζει” τους εκπαιδευτικούς στην Πάρο (αλλά και στα άλλα πολύ τουριστικά νησιά του Αιγαίου) είναι τα πολύ υψηλά ενοίκια.

Εκπαιδευτικός που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο νησί τόνισε στο NEWS 24/7 ότι “για ένα σπίτι 60-70 τετραγωνικών το ενοίκιο είναι 700 ευρώ. Αν λάβετε όμως υπόψιν σας ότι ο μισθός για ένα νεοδιόριστο δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης”.

Κοντολογίς, η βιωμένη κατάσταση εξελίσσεται σε τεράστιο αντικίνητρο διορισμού. Οι επιλογές είναι απολύτως συγκεκριμένες. Η δουλεύεις ξέροντας ότι για κάποια χρόνια τα έξοδα θα είναι περισσότερα από τα έσοδα, ή αρνείσαι την τοποθέτηση και συνεχίζεις στον ιδιωτικό τομέα στον τόπο της μόνιμης διαμονής σου.

Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι για τη λύση του προβλήματος (τόσο στην Πάρο όσο και στα άλλα νησιά) χρειάζεται κρατική αρωγή και στενή συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους. Οι πληροφορίες που έχουμε από την Πάρο αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή του νησιού δεν δείχνει πνεύμα συνεργασίας. Ωστόσο, η κύρια ευθύνη βαρύνει το Υπουργείο Παιδείας το οποίο προχωρά και στις τοποθετήσεις.

Εν έτει 2022 είναι μάλλον αδιανόητο να μην μπορεί να εξασφαλίσει το κράτος στέγη για τους κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν μακριά από το σπίτι τους.

Για τους αστυνομικούς έχει δοθεί εδώ και χρόνια λύση, για τους εκπαιδευτικούς ακόμη.

ψΩτο: fonitisparou.gr

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.