Πανεπιστήμια: Τι είπε η Νίκη Κεραμέως για τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Εσωτερικό Εrasmus, κοινά και διπλά πτυχία και start-ups φοιτητών περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη Νίκη Κερααμέως.

Για το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΑΙΘ για τα ΑΕΙ μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι»  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως επισήμανε η υπουργός μεταξύ των επερχόμενων ρυθμίσεων είναι “εσωτερικό “Εrasmus”, κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών και παροχή υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε πολίτες και φορείς, βιομηχανικά διδακτορικά και αλλαγές στον ΔΟΑΤΑΠ“.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε η κα Κεραμέως με τον νέο νόμο προβλέπεται:

  • Εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»).

«Είναι μια ρύθμιση που έχει στόχο να ανοίξει τους ορίζοντες των παιδιών. Μπορεί τα παιδιά σε ηλικία 17-18 ετών να μην έχουν κατασταλάξει για το τι θέλουν να κάνουν. Μπορεί κάποιος να θέλει να σπουδάσει Νομική αλλά να έχει και ενδιαφέρον για τα Οικονομικά. Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα για φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ένα Πανεπιστήμιο να μπορούν να πάνε για ένα 6μηνο σε άλλη σχολή, οποιαδήποτε. Τους δίνουμε έτσι τη δυνατότητα να δουν και κάτι άλλο, αν τους ενδιαφέρει περισσότερο, άρα υπάρχει μια διεπιστημονική προσέγγιση. Από εκεί και πέρα επαφίεται στα παιδιά εάν θελήσουν να αξιοποιήσουν ή όχι αυτή τη δυνατότητα. Επίσης περιλαμβάνει ρυθμίσεις για στενότερη συνεργασία Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού», είπε η υπουργός.

  • Περισσότερα προγράμματα σπουδών ανά τμήμα. Συνεργασία μεταξύ τμημάτων ΑΕΙ σε κοινά προγράμματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διπλά πτυχία.

«Θα μπορούν να εκπονούνται προγράμματα σπουδών δύο Πανεπιστημίων ή δύο τμημάτων και θα οδηγούν σε δύο πτυχία με συγκεκριμένους όρους. Επίσης υπάρχει και μια μεγάλη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Προβλέπουμε για πρώτη φορά ένα θεσμικό πλαίσιο για τα λεγόμενα βιομηχανικά διδακτορικά, δηλ. που εκπονούνται σε συνεργασία με επιχειρήσεις βιομηχανίας προκειμένου η έρευνα να έχει απτά αποτελέσματα». τόνισε η κα Κεραμέως.

  • Περαιτέρω απελευθέρωση στην δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσα στα ΑΕΙ και δυνατότητα συμμετοχή τους σε εταιρικά σχήματα και περισσότερες δυνατότητες στο θέμα.
  • Θεσπίζονται «Βιομηχανικά διδακτορικά» σε συνεργασία με επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν την έρευνα νέων επιστημόνων στους τομείς που τις ενδιαφέρουν.
  • Ίδρυση ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων εντός των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, δυνατότητα στελέχωσης με ερευνητές επί θητεία αμειβόμενους από ίδιους, ιδιωτικούς και διεθνείς πόρους, προσέλκυση επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών και προώθηση δράσεων ανταλλαγής ερευνητών”.
  • Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων,  ίδρυση θερινών/χειμερινών προγραμμάτων σπουδών.
  • Αλλαγή της αναγνώρισης των πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ. Οι νέες διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού προβλέπουν αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων από το εξωτερικό (και τα αντίστοιχα αναγνωρισμένα στη χώρα μας ανώτατα ιδρύματά του). Αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα  ΑΕΙ του εξωτερικού, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
  • Τέλος, “απελευθερώνεται η εισδοχή αλλοδαπών και Ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄και γ΄ κύκλου των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών”.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.