Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σήμερα 20/1 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις  θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, διεκδικώντας τη λήψη  ουσιαστικών μέτρων  προστασίας στα σχολεία.

Συγκεκριμένα:

 • Στην Αθήνα η προσυγκέντρωση θα γίνει  στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
 • Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου  .
 • Στη Λάρισα, στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου,
 • Στην Καρδίτσα, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.
 • Στο Ηράκλειο  στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
 • Στην Ικαρία    στο Επαρχείο στον Αγιο Κήρυκο, στις 12.30 μ.μ.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, ανάμεσα σε άλλα, είναι:

 • Άμεση κατάργηση του ποσοστού 50%+1 για αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
 • Λήψη έστω και τώρα μέτρων για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις με ανώτατο αριθμό 15  μαθητές ανά τμήμα, να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, άμεση ανάκληση  όλων των  συγχωνεύσεων τμημάτων.
 • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους  μαθητές και εκπαιδευτικούς.Ενίσχυση το προσωπικού καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 • Δωρεάν χορήγηση μέσων προφύλαξης (μάσκες ΚΝ95, αντισηπτικά, συσκευές ανανέωσης του αέρα κλπ).Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
 • Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του ΕΕΠ  σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.
 • Άμεση αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας  και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ιατρικών εξετάσεων όλων όσων  νόσησαν.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Επέκταση των μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες και στους εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει σε όλο τον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Δραστική περικοπή της ύλης, ενίσχυση της ΠΔΣ και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, αλλά και διάθεση ωρών για  φροντιστηριακά μαθήματα μέσα στα σχολεία, ώστε να καλύπτουν όλους τους μαθητές. Επιστημονικός σχεδιασμός για την κάλυψη και την αναπροσαρμογή της ύλης.
 • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. 
 • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Γενικότερα:

Όλα τα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικών ελέγχων σε όλους του Δήμους της Θεσσαλονίκης και να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους, ώστε να είναι καθημερινά προσβάσιμα  σε όλο τον πληθυσμό.

(Τα μόλις 5 – 6 σημεία μαζικών ελέγχων που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη του 1 εκ. κατοίκων λειτουργούν μέχρι τις 3:00 μ.μ. και αναγκάζουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά τους να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα για μία διάγνωση.)

Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.

Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα αρκετές χιλιάδες οργανικά κενά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ανάπτυξη επιπλέον νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο με πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Άμεσο άνοιγμα των νοσοκομείων «Παναγία» και «Λοιμωδών» για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας.

Επίταξη 120 κλινών ΜΕΘ και 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της Θεσσαλονίκης. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

   Ακολούθησε το edweek.gr στο Google News
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.