Νέο σχολείο: Μαθητές και τμήματα πολλών ταχυτήτων

Νέο σχολείο: Σχολικά τμήματα όχι δύο και τριών αλλά πολλών ταχυτήτων δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 85 του σχεδίου νόμου, που σύντομα θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση, ορίζονται τα εξής:

1. Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων δύνανται να καθορίζονται γενικά ή ειδικά κριτήρια, βάσει των οποίων κατανέμονται οι μαθητές σε τμήματα. Τα κριτήρια κατανομής των μαθητών/τριών περιλαμβάνουν ενδεικτικώς:

α) την ποσοτική αναλογία μαθητών/τριών,

β) τις ειδικότερες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/τριών και

γ) τη διαμόρφωση ομάδων με στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και μαθησιακής προόδου των μαθητών/τριών.

Με την ίδια απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων πραγματοποιείται η κατανομή των μαθητών/τριών σε τμήματα, η οποία πρέπει να είναι ισόρροπη.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίζει για τη μεταβολή της σύνθεσης των τμημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, εφόσον συντρέχουν παιδαγωγικοί λόγοι.

3. Σε περίπτωση που ο Σύλλογος Διδασκόντων δε λαμβάνει για οποιονδήποτε λόγο τις αποφάσεις των παρ. 1 και 2, αυτές λαμβάνονται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας».

Όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ως σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης,  τίθεται  «η ορθή κατανομή των μαθητών σε τμήματα με τη δυνατότητα του Συλλόγου Διδασκόντων να καθορίζει γενικά ή ειδικά κριτήρια, βάσει των οποίων στη συνέχεια θα αποφασίζει την κατανομή των μαθητών μιας τάξης σε τμήματα με σκοπό την δημιουργία ισόρροπων, ομοιογενών και ισοδυνάμων τμημάτων».

Όπως επίσης χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα κριτήρια διανομής των μαθητών αφορούν πλέον τα πάντα, ακόμα και τη σχολική επίδοση! Επίσης, όπως ρητά αναγράφεται, η τελική απόφαση θα ανήκει σ’ έναν και μόνο άνθρωπο, το διευθυντή της σχολικής μονάδας ο οποίος αποκτά υπερεξουσίες.

Εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί επίσης και ό,τι πλέον οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα είναι ευάλωτοι σε τυχόν πιέσεις γονέων οι οποίοι θα θέλουν να γίνεται η κατανομή των τμημάτων σύμφωνα με τη σχολική επίδοση.

Τα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ) βρίσκονται επί ποδός πολέμου και αναμένεται θερμό Φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΑΙΘ: Πλήρης οδηγός νομοσχεδίου για το «νέο αναβαθμισμένο σχολείο»

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.