Νέα αναφορά Μακρή στον αριθμό μαθητών ανά τμήμα – Τι ισχύει τελικά;

Νέα αναφορά της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή στον αριθμό μαθητών ανά τμήμα,  σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η κα Μακρή παρέθεσε όλα όσα ισχύουν για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, καθώς και τον μέσο όρο στις δημόσιες σχολικές μονάδες απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή με θέμα τις συγχωνεύσεις τμημάτων του 4ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου της Βουλευτού του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κας Τόνιας Αντωνίου.



Η κα Μακρή ανέφερε τα εξής:

Τι ισχύει σχετικά με τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα

1) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στα γυμνάσια καθορίζεται με μια απόφαση του 2013 και δεν μπορεί να ξεπερνά τους είκοσι επτά ανά τμήμα τάξης. Είναι πολύ λίγες και εξαιρετικές οι περιπτώσεις που ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να κάνει προσαύξηση κατά 10%, αιτιολογημένη ειδικά και εξαιρετικά.

2) Μπορεί, όμως, ο αριθμός των μαθητών ενός τμήματος να μειωθεί κατά τρεις από το μέγιστο προβλεπόμενο όριο των είκοσι επτά, όταν σε μια τάξη υπάρχουν μαθητές με διαγνωσμένες -πάντοτε από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα, δηλαδή από την ΚΕΔΑΣΥ, από παιδαγωγικά κέντρα, από δημόσιο νοσοκομείο- ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και είναι πάνω από τέσσερις -αναφέρω ενδεικτικά: δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαρρυθμία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία- και εφόσον δεν λειτουργεί τμήμα ένταξης στο σχολείο. –

3) Όταν υπάρχουν μαθητές που έχουν διαγνωσμένες, πάντοτε από τους αρμόδιους φορείς, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πιο σοβαρές περιπτώσεις, και είναι πάνω από ένας ανά τμήμα, τότε πάλι ο ανώτατος αριθμός των είκοσι επτά μπορεί και αυτός να μειωθεί.

Πώς γίνεται η μείωση;

1) Παίρνει απόφαση ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αυτή η απόφαση εκδίδεται μετά την εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης όταν διατυπώνει την εισήγηση λαμβάνει υπόψη τη σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, τη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης.

2) Για να υπάρχουν τέσσερα τμήματα σε μια τάξη Γυμνασίου, πρέπει να υπάρχουν κατ’ ελάχιστο αριθμό ογδόντα δύο μαθητές.

Τι ισχύει σχετικά με τον αριθμό των τμημάτων ενός σχολείου;

Ο αριθμός των τμημάτων ενός σχολείου εξαρτάται από τον αριθμό των μαθητών. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 50 του ν. 4692/2020, στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 25. Από επταθέσιο και πάνω ο ελάχιστος αριθμός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 15.

Για την οργανικότητα των Δημοτικών σχολείων είπε:

Καθορίζεται από την ΚΥΑ του 2006. Σύμφωνα με αυτήν, σχολεία με 31 ως 45 μαθητές λειτουργούν ως τριθέσια, με 46 ως 100 μαθητές ως τετραθέσια, με 126 ως 150 μαθητές ως εξαθέσια.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι σε άλλες χώρες;

Ο μέσος όρος στις δημόσιες σχολικές μονάδες στη χώρα μας είναι 17,5 μαθητές ανά τμήμα. Ειδικότερα 19,94 είναι ανά τμήμα στη Δευτεροβάθμια και 15,1 στην Πρωτοβάθμια. Συγκριτικά, στην Αγγλία είναι 26,7, στη Γαλλία 23,7.

Μόνο το 2,64 των τμημάτων έχει είκοσι έξι μαθητές, μόνο το 1,56% έχει  είκοσι επτά μαθητές, μόνο το 0,35% έχει είκοσι οκτώ μαθητές και το  0,26% έχει είκοσι εννέα μαθητές.

Τηρούμε τον ανώτατο αριθμό, επίσης και την παρέκκλιση του 10% σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αυτό ισχύει και στην περίπτωση αυτή.

Με πληροφορίες και από το especial.gr

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.