Μητσοτάκης για έκθεση Πισσαρίδη | Συμφωνώ με πάρα πολλά, όχι με όλα!

Ξεκαθάρισε τη θέση του ο Πρωθυπουργός σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης Πισσαρίδη τονίζοντας ότι “προσωπικά διάβασα την έκθεση με μεγάλη λεπτομέρεια. Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της, όχι με όλα, με πάρα πολλά”.

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha

Δημοσιογράφος: Για να το κλείσω αυτό, αναθέσατε σε μία επιτροπή ειδικών να σας κάνει εισηγήσεις ως προς το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί όλο αυτό για την πορεία και το μέλλον της χώρας. Έκανε κάποιες εισηγήσεις. Αναφέρομαι στην Επιτροπή Πισσαρίδη. Μίλησε για πολλά θέματα αυτή η επιτροπή και έχει κάνει εισηγήσεις για πολλά θέματα Θέλω να ρωτήσω εάν σας δεσμεύουν αυτές οι εισηγήσεις, για παράδειγμα, αν συμφωνείτε με το flat tax rate το οποίο είπε η συγκεκριμένη Επιτροπή. Να το πω πάρα πολύ απλά ελληνικά, ενιαίος συντελεστής φόρου για όλους. Αν είναι κάτι το οποίο…

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν διάβασα αυτό στην Επιτροπή. Η Επιτροπή λέει ότι πρέπει όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, όχι ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής γιατί αυτό δεν θα με έβρισκε σύμφωνο. Άρα δεν λέει αυτό η έκθεση.

Δημοσιογράφος: Αυτό που λέτε σας βρίσκει σύμφωνο; Αυτό που λέτε τώρα; Όλα τα εισοδήματα με τον ίδιο τρόπο;

Κυρ. Μητσοτάκης: Να φορολογούνται. Αυτό είναι μία σκέψη πολύ σοβαρή την οποία την εξετάζουμε. Δεν είμαι ακόμα έτοιμος να πω κάτι πιο συγκεκριμένο. Πρέπει να σας πω όμως ότι συνολικά η έκθεση Πισσαρίδη είναι ένα συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η χώρα συνολικά, όχι η Κυβέρνηση, έχουν ανάγκη για την επόμενη δεκαετία. Κάποια από τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποια είναι πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν διοικητικό ή πολιτικό κόστος και όχι κατ’ ανάγκη οικονομικό κόστος.
Προσωπικά διάβασα την έκθεση με μεγάλη λεπτομέρεια. Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της, όχι με όλα, με πάρα πολλά.
Είναι μία έκθεση η οποία είναι σημείο αναφοράς για την Κυβέρνηση. Αλλά -θέλω να το τονίσω- δεν αποτελεί προγραμματικό πολιτικό κείμενο. Δεν είναι μανιφέστο της Κυβέρνησης. Δεν γράφτηκε από την Κυβέρνηση. Γράφτηκε από μία Επιτροπή ειδικών, πολλοί εκ των οποίων δεν ανήκουν στον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο εγώ προσωπικά προέρχομαι. Νομίζω όμως ότι υπάρχει ένας κοινός τόπος πια σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνει η χώρα προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Και σας διαβεβαιώνω ότι η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα φιλοδοξώ να μην έχει καμία σχέση με τη δεύτερη δεκαετία. Διότι η δεύτερη δεκαετία ήταν πολύ τραυματική για τη χώρα. Και γι’ αυτό και πρόθεσή μου είναι όχι απλά να μην πατήσω φρένο στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, αλλά να πατήσω γκάζι. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι δρομολογούμε τόσες σημαντικές αλλαγές και στη Βουλή εν μέσω πανδημίας. Χρέος και υποχρέωσή μας είναι να ασχολούμαστε με το πιο επείγον που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να ετοιμάζουμε και το μέλλον.

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.