Market Pass 2: Τέλη Αυγούστου οι αιτήσεις, αρχές Σεπτεμβρίου οι πρώτες πληρωμές

Market Pass 2: Στις αρχές του φθινοπώρου 2023 σε μια ή σε δυο δόσεις θα λάβουν 2,8 εκατ. νοικοκυριά το πολυπόθητο επίδομα των 66-300 ευρώ χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Να υπογραμμισθεί πως όσοι ήταν δικαιούχοι της εν λόγω ενίσχυσης δε θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς η αξιολόγηση των δικαιούχων του Market Pass 2 θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

Οι αιτήσεις για το Market Pass 2 θα ανοίξουν τον άλλο μήνα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που «τρέχουν».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να λάβουν την παροχή, μπαίνοντας στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/marketpass

Η πλατφόρμα του Market Pass 2 θα ανοίξει ξανά τέλη Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων από όσους δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει απορρίφθηκε. Να σημειωθεί δε πως θα υπάρξει παράταση, έως το τέλος Αυγούστου, της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα.

1. Αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το Market Pass 2;

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, ήτοι έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ίδια διατηρούνται και τα περιουσιακά κριτήρια έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ ο έγγαμος.

2. Υπάρχουν αλλαγές στο ποσό της ενίσχυσης;

Όχι. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ίδια με αυτά που καταβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο. Συγκεκριμένα, εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του Market Pass μέσω χρεωστικής κάρτας τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης. Η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (supermarkets, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.) και λαϊκές αγορές.

Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή η ενίσχυση ανέρχεται από 17,60 ως 80 ευρώ ή από 52,80 ως 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

3. Οι δικαιούχοι της επιδότησης θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση;

Όσοι έλαβαν το Market Pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Τα νοικοκυριά που δήλωσαν ή θα δηλώσουν στην Εφορία μεγαλύτερα εισοδήματα και θα υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί θα χάσουν την ενίσχυση.

Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

4. Πότε και πώς θα καταβληθεί το Market Pass 2;

Η παράταση του Market Pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

5. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των νέων αιτήσεων;

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

6. Ποιοι δικαιούνται το Market Pass 2;

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.

7. Ποιο μέλος του νοικοκυριού μπορεί να αιτηθεί για το Market Pass 2;

α. Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
β. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.

8. Ποιοι δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση;

  • Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση έτους 2022 από άλλο πρόσωπο.
  • Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη φετινή φορολογική δήλωση από άλλο πρόσωπο.
  • Φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022.
    Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  • Φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

9. Ποια πρόσωπα συνυπολογίζονται στην οικονομική ενίσχυση ενός νοικοκυριού από το Market Pass 2;

Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση.

10. Μέχρι πότε θα παραμείνει ενεργοποιημένη η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.  στο EDweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.