Μακρή: Αυθόρμητα άνοιξε το Δημοτικό στην Ικαρία για τον Πρωθυπουργό

«Το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας στην Ικαρία δε λειτούργησε το Σάββατο που επισκέφτηκε το νησί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά απλά άνοιξε αυθόρμητα για τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της φιλοξενίας και της ευγένειας».

Αυτό αναφέρει η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία.

«Το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας δεν είχε τεθεί σε κατ’ εξαίρεση λειτουργία, με κανονικό ή περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Επειδή βρίσκεται πλησίον του εμβολιαστικού κέντρου, στο οποίο κατευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός περνώντας από εκεί, αυθόρμητα, προτάθηκε η λήψη μίας αναμνηστικής φωτογραφίας εντός αυτού».

Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 4044/10-2-2021, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Πότε και για ποιους λόγους επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ημέρα Σάββατο;
  2. Ενέπιπτε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε αυτούς τους λόγους για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία σχολικών μονάδων;
  3. Εάν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού εμπίπτει στους λόγους που επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία, ποια είναι η αρμόδια αρχή για την έκδοση της σχετικής απόφασης και ποια σχετική απόφαση εκδόθηκε και καλύπτει τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου της Θύμαινας το Σάββατο 6/2/2021;
  4. Δημιουργήθηκαν ή όχι με τη συγκεκριμένη λειτουργία εντός της σχολικής αίθουσας συνθήκες συνωστισμού σύμφωνα με τα ισχύοντα ως προς τον μέγιστο αριθμό ατόμων και δη ενήλικων, που ενδεχομένως να λειτούργησε ως πιθανή εστία αύξησης της έκθεσης στον κορωνοϊό;
  5. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου της Θύμαινας το Σάββατο 6/2/2021 με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα προβλεπόμενα για την αποφυγή περαιτέρω έκθεσης σε συνθήκες πανδημίας, ποια είναι η προβλεπόμενη ποινή και πρόστιμα που προτίθεστε να επιβάλλετε και προς ποιον/ποιους;

Απάντηση Ζωής Μακρή

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 4044/10-2-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. 79/17 (109Α’), τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία δε λειτουργούν τα Σάββατα και τις Κυριακές. Δηλαδή τα μαθήματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7.45 έως τις 16.10 για τα
Νηπιαγωγεία και από τις 7.00 έως τις 16.00 για τα Δημοτικά, σύμφωνα με τα ωρολόγια προγράμματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Μετά το πέρας των μαθημάτων, η διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος είναι αρμοδιότητα των Δήμων σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 94, παρ. 4, περ. 17 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07-06-2010).

Εν προκειμένω, σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 800/23-2-2021 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, στο Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας φοιτούν επτά (7) μαθητές και συγκεκριμένα ένας (1) μαθητής στην Α΄ τάξη, ένας (1) στην Γ΄ τάξη, ένας (1) στην Ε΄ τάξη και τέσσερις (4) στην ΣΤ΄ τάξη. Επίσης, λειτουργεί Νηπιαγωγείο με έναν (1) μαθητή. Οι μαθητές που συμμετείχαν στην υποδοχή συνοδευόντουσαν από τους γονείς τους. Το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας δεν είχε τεθεί σε κατ’ εξαίρεση λειτουργία, με κανονικό ή περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

Επειδή βρίσκεται πλησίον του εμβολιαστικού κέντρου, στο οποίο κατευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός περνώντας από εκεί, αυθόρμητα, προτάθηκε η λήψη μίας αναμνηστικής φωτογραφίας εντός αυτού. Η συμμετοχή των μαθητών με τους γονείς τους, ως μόνιμων 2 κατοίκων του ακριτικού νησιού, στην υποδοχή του Πρωθυπουργού της χώρας στον τόπο τους, δεν τους μετατρέπει σε «κομπάρσους» για τις ανάγκες μιας επικοινωνιακής φιέστας.

Αντιθέτως, τους επιβραβεύει για την επιλογή τους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους και παράλληλα τους δίνει όραμα και ελπίδα για το μέλλον αυτού, αλλά και το δικό τους. Επίσης, σύμφωνα και με το υπ’ αρ. πρωτ. 771/23-2-2021 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου, το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας δεν λειτούργησε το Σάββατο που επισκέφτηκε το νησί ο Πρωθυπουργός, αλλά απλά άνοιξε αυθόρμητα για τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της φιλοξενίας και της ευγένειας. Για ένα τόσο μικρό νησί η επίσκεψη Πρωθυπουργού και μάλιστα για πρώτη φορά αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός.

H ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΖΩΗ ΜΑΚΡΗ

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

2 thoughts on “Μακρή: Αυθόρμητα άνοιξε το Δημοτικό στην Ικαρία για τον Πρωθυπουργό

  1. Αυθόρμητα;ναι.και ως εκπαιδευτικός οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι αποτέλεσμα ψευδαίσθησης η συμπεριφορά του κλωτσου και του μπάτσου,των απειλών,και η συνεχής υπενθύμιση ότι είμαστε στρατιώτες και πρέπει να υπακούμε.φρασεις οι οποίες προέρχονται από την ηγεσία και όχι απαραίτητα από τους διευθυντές των σχολείων.στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως φταίνε και οι συνάδελφοι που πήγαν στο σχολείο και οι γονείς που έστειλαν τα παιδιά τους.και δε θα πω ως πρόβατα γιατί ακόμη και το πρόβατο κλωτσά.και κλωτσά δυνατά όταν τα πάρει.

  2. Επίσης το αυθόρμητα σημαίνει ότι ο κ.Μητσοτακης θα μπήκε στο σχολείο,όπως και η κουστοδια,ύστερα από έγγραφη άδεια που είχε εκδωσει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας του νόμου,επίσης πρέπει να έχει γραφτεί στο πρακτικό σχολείου μέρα και ώρα και αναλυτικά τα ονοματα μελων ομαδας.αυτα ισχυουν για τους εξωσχολικούς παράγοντες κτλ.

    Επισης οι εικονιζόμενοι μαθητές είναι ανήλικοι,άρα λογικά θα πρέπει να είχαν πάρει ενυπογραφες δηλώσεις των γονέων ότι δέχονται να βγουν τα ανήλικα παιδιά τους φωτογραφία και να εικονίζονται τα πρόσωπα τους.παροτι και πάλι επιτρέπονται μόνο οι απομακρυσμένες και να μη διακρίνονται τα πρόσωπα των μαθητων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.