Κεραμέως: Επανέρχονται τα ΤΕΙ με άλλη μορφή και όνομα

Την επαναφορά των ΤΕΙ εξήγγειλε  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε προσυνεδριακή συζήτηση της ΝΔ για τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση «να βρει πάλι τον δρόμο της» και να γίνει ανακατανομή του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς η μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς τις απαραίτητες μελέτες για τους στόχους και την πορεία των Ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών με ενισχυμένη πρακτική τριετούς φοίτησης, στις οποίες η εισαγωγή των υποψηφίων θα πραγματοποιείται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων αλλά πιθανότατα με χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Επιπλέον, δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές θα έχουν και οι απόφοιτοι ΙΕΚ, ενώ θα κατατάσσονται στο Επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, θα απονέμουν δηλαδή πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, όπως και στην περίπτωση των ΤΕΙ.

Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο οι απόφοιτοι Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών να έχουν δικαίωμα, μετά τη λήψη του πτυχίου τους, να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Οι εν λόγω σχολές, που θα βρίσκονται εντός των πανεπιστημίων, θα έχουν Τεχνολογική Κατεύθυνση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό (από το 2019 και έπειτα) του τεχνολογικού τομέα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα είναι ισχυρό το στοιχείο της πρακτικής άσκησης.

Όσον αφορά το πώς θα προκύψουν οι συγκεκριμένες σχολές, αυτό θα συμβεί από μετατροπή πρώην ΤΕΙ – νυν πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και την ίδρυση νέων.

Η ίδρυση των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών  θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την  Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όπως με όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτσι και αυτή θα κάνει πρεμιέρα την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 και οι σχολές αυτές θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μηχανογραφικό δελτίο των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΤΕΙ είχαν καταργηθεί με νομοσχέδιο του 2019. Στην πραγματικότητα τα ΤΕΙ «ανωτατοποιήθηκαν» με το νόμο Γαβρόγλου και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση «ομογενοποιήθηκε» με την κατάργηση της διάκρισης ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, διαδικασία που δέχτηκε πάντως μεγάλη κριτική για τον τρόπο και τη βιασύνη που έγινε.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.