Καταργούνται σταδιακά τα δωρεάν μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμια

Καταργούνται σταδιακά τα δωρεάν μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμια αφού σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας οι διδάσκοντες μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πληρώνονται μόνο από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και άλλους πόρους του ΑΕΙ, αλλά όχι από κονδύλια κρατικής χρηματοδότησης προς το ΑΕΙ .

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την οργάνωση και τη λειτουργία προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και λοιπά θέματα, την οποία υπέγραψε την Τρίτη 01/11/2022 ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδ. Ζώρας.

Η εγκύκλιος αφορά την οργάνωση και λειτουργία των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στα Πανεπιστήμια και τις σχετικές ρυθμίσεις και διατάξεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το προηγούμενο διάστημα με θέμα: «Εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4957/2022 “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις” για την οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και λοιπά θέματα.».

Με την εγκύκλιο, διευκρινίζονται και θέματα που αφορούν στη μεταβατική λειτουργία και οργάνωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των Α.Ε.Ι. και απαντώνται ερωτήματα που τέθηκαν από τα ίδια τα Ιδρύματα.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  1. Συγκροτείται Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  2. Όσα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών έχουν ιδρυθεί έως την έναρξη ισχύος του νόμου 4957, που ψηφίστηκε στις 21/7/2022, καθώς και σε όσα έχει εκκινήσει η διαδικασία ίδρυσής τους πριν από την έναρξη νέου, συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως.
  3. Τα νέα προγράμματα υποχρεούνται να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) το αργότερο έως τις 31/12/2024, άλλως παύουν να δέχονται νέους φοιτητές και λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
  4. Όλα τα λειτουργούντα προγράμματα κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4957/2022, καθώς και όσα ιδρύονται μετά από την έναρξη ισχύος σύμφωνα με το προϊσχύον πλαίσιο, υποχρεούνται να υποβάλουν φάκελο προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά.
  5. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Μεταπτυχιακών Σπουδών ρυθμίζονται, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε ΑΕΙ, θέματα σχετικά με τον κατώτατο και ανώτατο αριθμό εισακτέων ανά πρόγραμμα που οργανώνει το ΑΕΙ, τον ανώτατο αριθμό ειδικεύσεων, την πολιτική σχετικά με τον προσδιορισμό των τελών φοίτησης, το ανώτατο όριο τελών φοίτησης των προγραμμάτων των Τμημάτων κάθε Σχολής του ΑΕΙ, τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και τη μεθοδολογία κατάρτισης των προϋπολογισμών των προγραμμάτων.
  6. Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του μεταπτυχιακού. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αναλυτικά:

Στο άρθρο 83 του ν. 4957/2022 «Διδάσκοντες Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών» στην παρ. 1 περίπτ. α ́ ορίζεται ότι «1. Το διδακτικό έργο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ανατίθεται, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου του Π.Μ.Σ. στις ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων: α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,…». Αντίστοιχα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «4. Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του Π.Μ.Σ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. …». Από τον συνδυασμό των ανωτέρω συνάγεται ότι όλοι οι διδάσκοντες των Π.Μ.Σ. δεν επιτρέπεται να αμείβονται από πόρους που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παρά μόνο από τους λοιπούς πόρους των Π.Μ.Σ. της παρ. 1 του άρθρου 84. Περαιτέρω, τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., δικαιούνται αμοιβής μόνο αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης, υπό την έννοια ότι η λειτουργία του Π.Μ.Σ. βασίζεται σε εξωτερική χρηματοδότηση. Το δικαίωμα αμοιβής δεν αίρεται, αν, παρ’ ότι προβλέπονται τέλη φοίτησης στην απόφαση ίδρυσης, αυτά δεν καταβάλλονται – σε μερικές ή όλες τις εισαγωγές- από τους φοιτητές, διότι το πρόγραμμα εξασφαλίζει έτερη χρηματοδότηση από δωρεές, χορηγίες, επιχορηγήσεις κλπ από φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα ή πόρους από ερευνητικά προγράμματα, από τα οποία και καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα.

Όπως εκτιμά η πανεπιστημιακή κοινότητα, οδηγούμαστε σταδιακά στην καθιέρωση μεταπτυχιακών μόνο με δίδακτρα.

Η εγκύκλιος είναι διαθέσιμη, εδώ.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.