Χρήστος Τρανός: Συνταξιοδοτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς 2020-2021

Συνταξιοδότηση: Μετά από ερωτήσεις πολλών φίλων σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο αφυπηρέτησης σας ενημερώνω πως ισχύει ένας χρυσός κανόνας!

Αφυπηρετούμε αν καταρχήν έχουμε περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας και οπωσδήποτε αν εξασφαλίσουμε πως δεν θα υποστούμε κάποιο penalty πρόωρης αποχώρισης!

Μετά από το τρίτο και φαρμακερότερο μνημόνιο σώζονται όσοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας πρόλαβαν έστω και με εξαγορά πλασματικών ετών να θεμελιώσουν 25ετία ιδίως αν είχαν και ανήλικο παιδί το 2010,το 2011 ή το 2012.

Βέβαια ακόμα και αυτοί οι συνάδελφοι εμπίπτουν στον πίνακα 1 αν καταφέρνουν να έχουν και τα νέα αυξημένα έτη μέχρι τις 31/12/2021!

Αν δεν τα έχουν μέχρι τις 31/12/2021 τότε εμπίπτουν στον πίνακα 2 που σας παραθέτω!

Δηλαδή μπορεί συνάδελφος με εξαγορά πλασματικών ετών να έχει το 2011 ή το 2012 τα 25 εργασιακά έτη και φθάνει στα αναθεωρημένα έτη του πίνακα 2 μετά την 1/1/2022 μπορεί να αποχωρίσει χωρίς πρόβλημα μετά το 2022 αν βέβαια δεν υπάρξει κάποια άλλη νομοθετική ρύθμιση!

Εξαγορά πλασματικών ετών

1) Σχετικά με τα πλασματικά έτη μπορούμε να εξαγοράσουμε τα έτη φοίτησης του βασικού πτυχίου διορισμού! Προσοχή όσοι δάσκαλοι απόφοιτοι Παιδαγωγικών Ακαδημιών έκαναν εξομοίωση μπορούν να εξαγοράσουν μόνο τα 2 έτη της Ακαδημίας!

2) Αν υπάρχει ένα παιδί μπορούμε να εξαγοράσουμε ένα πλασματικό έτος. Αν υπάρχουν δύο παιδιά μπορούμε μέχρι τρία πλασματικά έτη και τέλος αν υπάρχουν τρία παιδιά μπορούμε να εξαγοράσουμε μέχρι 5 έτη πλασματικά! Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παιδιών δεν μπορούμε να εξαγοράσουμε περισσότερα πλασματικά έτη!

3) Οι άντρες μπορούν να εξαγοράσουν και την στρατιωτική θητεία!

Όσοι συνάδελφοι δεν είχαν την τύχη να συμπεριλαμβάνονται στους μεταβατικούς πίνακες του γ’ μνημονίου έχουν ως μόνη εναλλακτική λύση την αφυπηρέτηση στα 62 ηλικιακά έτη με τη συμπλήρωση 40 εργασιακών και πλασματικών μαζί!

Μια διάταξη που έδινε τη δυνατότητα για όσους συμπλήρωναν 25ετία το 2010 να αφυπηρετήσουν με 30 εργασιακά και 60 ηλικιακά έτη καταργήθηκε και εφαρμόζεται μόνο για όσους πρόλαβαν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη 25ετία μέχρι το 2010 με μειωμένη σύνταξη όμως!

Προσοχή αν κάποιος θελήσει να αφυπηρετήσει πριν από τα 67 έτη θα υποστεί penalty πρόωρης αποχώρισης στην κύρια σύνταξη 6% για κάθε χρόνο και μέχρι 30% στα πέντε πρόωρα έτη.

Το κόστος αυτό στην κύρια σύνταξη είναι 115,20 Ευρώ για πάντα. Επίσης ανάλογη μείωση θα υπάρξει στην επικουρική σύνταξη! Δεν υπάρχει επίπτωση μόνο στην Ανταποδοτική σύνταξη!

Με μειωμένη σύνταξη μπορούν να αποχωρίσουν άντρες /γυναίκες χωρίς παιδιά που είχαν το 2011 25ετία με τη συμπλήρωση του 56 έτους ηλικίας και όσοι/όσες είχαν 25ετία το 2012 μόλις φθάσουν το 58 έτος.

Τέλος το εφάπαξ είναι περίπου 900 Ευρώ x Έτη υπηρεσίας στο δημόσιο!

Και κάτι τελευταίο όσοι έχουν ακριβώς 30 έτη υπηρεσίας και δεν υφίστανται penalty με την αποχώρισή τους θα πάρουν:

1) Κύρια σύνταξη : 30×15 = 450 Ευρώ

2) Ανταποδοτική Σύνταξη!384 Ευρώ

3) Επικουρικά Ταμεία: 30×6 = 180 Ευρώ.

Σύνολο: 1014 Ευρώ!

Για κάθε επιπλέον έτος μετά τα 30 εργασιακά έτη χωρίς penalty κερδίζουμε περίπου 23 Ευρώ για κάθε έτος παραμονής στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές! Υπενθυμίζω πως ο νόμος Βρούτση ενίσχυσε όσους έχουν περισσότερα από 30 εργασιακά έτη!

Συμπέρασμα: Όποιος θελήσει να αφυπηρετήσει θα συνεκτιμήσει τις αντοχές του, την οικογενειακή του κατάσταση, τις επιθυμίες του και προσπαθώντας να μην υποστεί penalty θα κάνει την τελική του επιλογή για τον κατάλληλο χρόνο της αφυπηρέτησής του!

Aιρετός Χρήστος Τρανός

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

One thought on “Χρήστος Τρανός: Συνταξιοδοτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς 2020-2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.