Γονείς: Να ξεκινήσει εδώ και τώρα αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία

Την άμεση ανάγκη θωράκισης των σχολείων και την πραγματοποίηση εδώ και τώρα αντισεισμικών ελέγχων, τονίζει με επιστολή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. 

Οι γονείς ζητούν, μεταξύ άλλων, από τους φορείς του εκπαιδευτικού κόσμου να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων και δημοσίων κτιρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας, να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές και την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους.

Αναλυτικά η επιστολή των γονέων για αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία 

Ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των σχολείων των παιδιών μας πρέπει να γίνει από…χθες!

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία, οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες αποδεικνύουν ότι μπορεί οι σεισμοί να είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι συνέπειές τους. Γιατί η αντισεισμική προστασία των κτιρίων μπορεί να προβλεφθεί και να γίνει. 

Από την τραγική είδηση του σεισμού -και παράλληλα με το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε και από τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων που με μεγάλη ταχύτητα αλλά και σοβαρότητα έβγαλαν σε πέρας αυτό το έργο- οι γονείς ξύπνησαν με ερωτήματα, αγωνίες, φόβο, σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας γενικότερα.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Δεν είναι λίγοι οι γονείς που πήγαιναν στα ίδια σχολεία με τα παιδιά τους. Σχολεία αξιολογημένα αλλά ανυπεράσπιστα στα φυσικά φαινόμενα, σε καταιγίδες, σε σεισμούς, κ.α.

Κι όμως, σήμερα υπάρχει και γνώση και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τον σεισμό. Και έτσι, ενώ πληρώνουμε και με το παραπάνω για δημοτικά τέλη, για φόρους, κ.α. ο κρατικός προϋπολογισμός διαχρονικά “βλέπει” τα αναγκαία μέτρα, τον αντισεισμικό έλεγχο και την αντισεισμική θωράκιση ως κόστος….

Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα; 

-Στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985 που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο έλεγχο (ανάθεση μελέτης, κλείσιμο της σχολικής μονάδας). Ακόμη όμως και για τα πιο σύγχρονα κτίρια, αυτά που έχουν κατασκευαστεί από το 1995 κι έπειτα, προκύπτουν ερωτηματικά καθώς ήδη συμπληρώνουν τα 30 έτη. 

-Λόγω της έλλειψης σχολικής στέγης, έχουν πραγματοποιηθεί διαφόρων τύπων παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες για να «δημιουργηθούν νέες αίθουσες» χωρίς να γνωρίζουμε εάν έχουν επηρεάσει και σε ποιο βαθμό τη στατικότητα των κτιρίων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος πέραν του Ταχέως Οπτικού.

-Το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη κατάσταση η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων να βρίσκεται στους Δήμους (με τη χρηματοδότηση να είναι μειωμένη κατά 70%) και γενικότερα για την κακή κατάσταση των σχολείων να μην φταίει δήθεν ποτέ κανείς συγκεκριμένα αλλά όταν κάτι καλό γίνεται, όλοι να διεκδικούν τις δάφνες…Αυτό το καθεστώς των ανευθυνο-υπεύθυνων πρέπει να τελειώσει.

-Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας για την επιμόρφωση των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων και οι σεισμοί, είναι αναγκαία αλλά δεν λύνει το βασικό πρόβλημα: Το θέμα δεν είναι απλά να μάθουμε να εκκενώνουμε το σχολείο ή να κρυβόμαστε κάτω από τα θρανία αλλά να έχουμε ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ!

Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ καλεί όλους τους φορείς του εκπαιδευτικού κόσμου, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σχολεία των παιδιών μας:

•    Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων και δημοσίων κτιρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας. Να ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος και να γίνει ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται με κρατική χρηματοδότηση. 

•    Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές. 

•    Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα. 

•    Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.). 

•    Την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους. 

•    Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των δημοσίων κτιρίων. 

•    Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να συζητήσουν το ζήτημα στα διοικητικά τους συμβούλια, να προβληματιστούν για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων και να προβούν σε αποφάσεις και ενέργειες.

Η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι κυριολεκτικά  ζήτημα  ζωής!

Κυβέρνηση: Προχωρά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία, συμφωνήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα την αντισεισμική κατάσταση της χώρας μας.

Η σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέχεια της σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία. Ακόμη, όπως σημειώνει το υπουργείο, οι αποφάσεις θα εξειδικευθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Μετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτριος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γεώργιος Στασινός, καθώς επίσης ο διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.