Μαγιορκίνης: Διευκρινίσεις σχετικά με το όριο των 15 μαθητών ανά τάξη

Διευκρινίσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη για την αναφορά του στο όριο μαθητών ανά τάξη η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του προ ημερών σε τηλεοπτικό σταθμό είχε τονίσει σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, “ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν στην άποψη ότι δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος από τη συγκρότηση ολιγομελών (έως 15 μαθητές) τμημάτων“.

Για την ενίσχυση του επιχειρήματός του, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως “οι σχολικές αίθουσες λειτουργούν ως «φούσκες», καθώς δεν σημειώνεται εναλλαγή στα άτομα που συνέρχονται, όπως π.χ στην εστίαση“.

Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από εκπαιδευτικούς, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ διευκρινίζει ότι δεν υποστήριξε ότι η μείωση του αριθμού μαθητών στις αίθουσες θα αυξήσει τη μετάδοση του ιού, ενώ είχε τονίσει τη σημασία της τήρησης των αποστάσεων «στο όριο του εφικτού και του λειτουργικού».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον καθηγητή, η άποψη αυτή υποστηρίζεται από τη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς η δυναμική της μετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία και ο ρόλος των δομών εκπαίδευσης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ισχύουν λ.χ στη γρίπη.

Σύμφωνα δε με μελέτη του Imperial που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, από το κλείσιμο των σχολείων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, το αποτέλεσμα ήταν μια πτώση του δείκτη μετάδοσης μόλις 5%-10%, κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημιολογικού κύματος.

Αντίστοιχα, μελέτη του Lancet Child and Adolescent Health συνέκρινε 16 σχετικές έρευνες και κατέληξε πως το κλείσιμο των σχολείων έχει μεγάλη σημασία στη γρίπη, σε αντίθεση με τους κορωνοϊούς.

Η ίδια μετα-ανάλυση καταλήγει ότι το πλήρες κλείσιμο των σχολείων περιορίζει μόλις το 2%-4 των θανάτων από COVID-19, ενώ σε παρεμφερή συμπεράσματα οδηγεί και ιαπωνική έρευνα.

Τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση εντός των σχολείων
από μόνη της πιθανόν να μη συνεισφέρει σημαντικά κυρίως διότι τα παιδιά εμπλέκονται σε άλλες δραστηριότητες επίσης υψηλού κινδύνου.

«Συνεπώς αναδεικνύεται ότι η σημαντικότερη παράμετρος όσον αφορά το σχολείο θα είναι να προσφέρει την υγειονομική παιδεία ώστε τα παιδιά να κρατούν τις κοινωνικές αποστάσεις και την υγιεινή όχι μόνο μέσα στο σχολείο αλλά και σε όλες τις δραστηριότητές τους να δημιουργήσουν φούσκες εντός και εκτός του σχολείου. Τα δεδομένα από το πρώτο κύμα συγκλίνουν ότι λογικά με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», καταλήγει ο καθηγητής.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.