Η φημολογούμενη παύση των Διευθυντών/Διευθυντριών Εκπαίδευσης

Μία “νοσηρή” κατάσταση που συντηρεί το υπουργείο μας και απογοητεύει εμάς!
Ποια η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ) για τις συνεχείς παρατάσεις;

Οι νυν Διευθυντές εκπαίδευσης, εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, συμπληρώνουν 5 χρόνια στις θέσεις τους, ενώ η θητεία τους, ως γνωστόν, έληγε την 31η Ιουλίου του 2018.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι, η διαδικασία για την επιλογή τους, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4327/2015 (νόμος Μπαλτά). Ο συγκεκριμένος νόμος, μεταξύ των άλλων, όριζε και μυστική ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016. Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές, καθώς επίσης και περιορισμένος αριθμός Προϊσταμένων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.
Η συγκεκριμένη διαδικασία μετά από προσφυγή πολλών υποψηφίων, κρίθηκε, με την υπ΄αριθμ. 711/2016 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αντισυνταγματική!
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, οι αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων είναι ή δεν είναι δεσμευτικές; 
Τόσο ο πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου όσο και η σημερινή υπουργός Νίκη Κεραμέως, με τις ενέργειές τους δε σεβάστηκαν, καθώς δεν εφάρμοσαν, τη συγκεκριμένη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και έτσι οι 116 Διευθυντές/Διευθύντριες παραμένουν μέχρι και σήμερα στις θέσεις τους, με συνεχείς αναίτιες και αδικαιολόγητες παρατάσεις!
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε εξαγγείλει τη θεσμοθέτηση άλλου πλαισίου για τον τρόπο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αλλά όπως φαίνεται δεν ήταν έτοιμη για αυτήν την αλλαγή, με αποτέλεσμα να συντηρεί αυτή τη “νοσηρή” κατάσταση, ενώ θα έπρεπε, για την τάξη και τη νομιμότητα, οι νυν  Διευθυντές/Διευθύντριες να παυθούν  και να οριστούν προσωρινοί, βραχείας θητείας, μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αξιοκρατική επιλογή στελεχών.
Οι συνάδελφοι παραμένουν στις θέσεις τους εντελώς παράνομαεκδίδουν πληθώρα αποφάσεων και συστάσεων, αξιολογούν τους διοικητικούς υπαλλήλους των Διευθύνσεων, δίνουν εντολές για ΕΔΕ και πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών. Ενδεχομένως δε, οι συγκεκριμένες ενέργειες να είναι και νομικά αστήρικτες, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε ενδιαφερόμενο/η και θιγόμενο/η να τις προσβάλει προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη!
Το “ανοικτό” αυτό θέμα προφανώς και απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και, παρά τις διαρροές από πλευράς υπουργείου πως δεν υπάρχει προς το παρόν σκέψη για αντικατάστασή τους, προσωπικά ενστερνίζομαι τον θυμόσοφο λαό που λέει, “καπνός χωρίς φωτιά δεν βγαίνει”.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο και σαφές πως θα έπρεπε να παυθούν και να αντικατασταθούν με υπηρεσιακούς, γιατί, με τη νέα επ’ αόριστον παράταση, η θητεία τους διπλασιάζεται! Πρωτόγνωρο και πρωτοφανές, διευθυντικά στελέχη που κρίθηκαν και επελέγησαν με αντισυνταγματικές διατάξεις να παραμένουν στις θέσεις τους ενώ έχει λήξει η θητεία τους προ πολλού.
Αν τελικά, αυτή η σκέψη και ο σχεδιασμός ευδοκιμήσει, εκτιμώ πως θα γίνει αμέσως μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους και ίσως από άλλον/άλλη υπουργό!

 

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.