Φίλης: Μεγάλωσαν οι ανισότητες με τα κλειστά σχολεία

Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στη Real News της Κυριακής και στο δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό για τα κλειστά σχολεία, τα self test, τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Τα βασικά σημεία

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει σειρά μέτρων για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων. Αν ήμασταν στην κυβέρνηση, όλα στην «εκπαίδευση της πανδημίας» θα ήταν αλλιώς. Θα είχε εξασφαλιστεί ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, θα δινόταν έμφαση στο μάθημα και όχι στις εξετάσεις, θα είχε μειωθεί και εξορθολογιστεί η ύλη, χωρίς την απειλή της τράπεζας θεμάτων και χωρίς το «σφαγείο» Κεραμέως, που θα πετάξει εκτός Πανεπιστημίων 25.000 φετινούς υποψήφιους, τα παιδιά της πανδημίας, δηλαδή.
  • Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι σήμερα προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά για τη συνολική επαναρρύθμιση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με την επιδίωξη ευρωπαϊκών συνεργασιών. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και προκαλεί απορία η αφωνία της κυβέρνησης.
  • Αντεργατικό νομοσχέδιο: η επιτομή του καταστροφικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην εργασία, που προωθεί η κυβέρνηση με άλλοθι την κρίση της πανδημίας.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυβέρνησε τη χώρα χάρη στους αγώνες και το πρόγραμμά του, καρπός δημοκρατικών διαβουλεύσεων μέσα στο κόμμα και του κόμματος με την κοινωνία. Αυτή την αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας, τόσο άγνωστη στον αρχηγικό δικομματισμό της Μεταπολίτευσης, έχουμε ανάγκη να διαφυλάξουμε.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διαδικασία των self test και του ανοίγματος των σχολείων πετυχημένη. Συμφωνείτε;

Να σας θυμίσω ότι το άνοιγμα των σχολείων έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση «επιτυχές και ασφαλές», τόσες φορές, που έχουμε χάσει το λογαριασμό. Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» των κλειστών σχολείων στην Ευρώπη. Από τις 39 σχολικές εβδομάδες, έχουν μείνει κλειστά ως και 22, ανάλογα και με τη βαθμίδα.

Τα πανεπιστήμια πάλι, παραμένουν κλειστά και τις 39 εβδομάδες. Μια σοβαρή αποτυχία, επειδή δεν λήφθηκε το πιο ουσιαστικό μέτρο, η αραίωση των μαθητών στις τάξεις, με διάφορους τρόπους όπως περισσότερες αίθουσες, εκ περιτροπής λειτουργία και άλλα. Έτσι θα πετυχαίναμε τη σταθερή επικοινωνία του παιδιού με τον εκπαιδευτικό – κοινωνικό χώρο του σχολείου. Και πάλι τώρα οι ειδικοί, προεξάρχοντος του κ. Τσιόδρα, ζήτησαν να μειωθεί ο αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα αλλά δεν εισακούστηκαν.

Τα self test είναι επικουρικό εργαλείο, που δεν καλύπτει το κενό των μοριακών τεστ που έχουν υψηλή αξιοπιστία. Θα κρίνουμε λοιπόν αυτό το «επιτυχές» άνοιγμα των λυκείων, και μόνο αυτών, τις επόμενες εβδομάδες

Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν μείνει πίσω και μάλιστα παρά πολύ. Τι πρέπει να κάνουμε;

Δεν έχουν μείνει απλώς πίσω. Έχουμε δραματικές συνέπειες, την έκταση των οποίων δεν έχουμε πλήρως συνειδητοποιήσει, όπως έδειξε και η πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ. Σκέφτομαι τα παιδιά των νηπιαγωγείων ή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού που εξοικειώθηκαν ελάχιστα με τη φυσική τάξη. Τους πρωτοετείς φοιτητές που δεν μπήκαν ποτέ σε αίθουσα ή εργαστήριο. Σε αυτές τις ηλικίες η πανδημία πήρε τη μορφή μορφωτικής καταστροφής.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οδήγησε εκτός σχολείου δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα ευάλωτα στρώματα, με το υπουργείο Παιδείας να αγνοεί το πρόβλημα. Πλήρης αδιαφορία! Όλα στον αυτόματο πιλότο της Cisco, με αποτέλεσμα το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα και τη δήθεν «δωρεάν» παροχή στο δημόσιο. Ό,τι επιτεύχθηκε, οφείλεται στην αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει σειρά μέτρων για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων. Αν ήμασταν στην κυβέρνηση, όλα στην εκπαίδευση θα ήταν αλλιώς. Θα ήταν αδιανόητο για εμάς να μην έχει εξασφαλιστεί ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και των  υπόλοιπων εργαζόμενων στα σχολεία. Να μη δίνεται  έμφαση στο μάθημα αλλά στις εξετάσεις. Να μην έχει μειωθεί και εξορθολογιστεί η ύλη, να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί η ματαίωση, όπως και πέρσι, των προαγωγικών εξετάσεων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε η απειλή της τράπεζας θεμάτων. Δεν θα υπήρχε το «σφαγείο» Κεραμέως και η λαιμητόμος της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής, που θα πετάξει εκτός Πανεπιστημίων 25.000 φετινούς υποψήφιους, τα παιδιά της πανδημίας, δηλαδή.

Θα είχαμε ήδη οργανώσει με δυο λόγια «το σχολείο ανάποδα», έξω από τις νόρμες του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Το υγειονομικά θωρακισμένο σχολείο της συνεργασίας, της συλλογικότητας,  της αλληλεγγύης, της ψυχοκοινωνικής στήριξης των παιδιών, όχι το σχολείο των αναλώσιμων εκπαιδευτικών, των αποκλεισμών, των ανισοτήτων, της εξόντωσης και του άκρατου ανταγωνισμού των παιδιών.

Πιστεύετε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τα ιδιωτικά χρέη και την επανεκκίνηση της αγοράς θα σας επιτρέψει την επαναπροσέγγιση των μικρομεσαίων;

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά συνολικά οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Όταν μάλιστα ο κυβερνητικός σχεδιασμός οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη συγκέντρωση μεγάλων οικονομικών κλάδων σε λίγα χέρια, οι  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους και τις 120 δόσεις, τη διευκόλυνση της τραπεζικής ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σε ποσοστό 80% δεν μπορούν να πλησιάσουν τις τράπεζες, είναι μέτρα που διευκολύνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας με την κοινωνία όρθια.

Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι σήμερα προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τη συνολική επαναρρύθμιση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με την επιδίωξη ευρωπαϊκών συνεργασιών. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και προκαλεί απορία η αφωνία της κυβέρνησης.

Γιατί θεωρείτε μητέρα των μαχών τις επικείμενες αλλαγές της κυβέρνησης στα εργασιακά;

Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν δέκα ώρες και θα πληρώνονται οκτώ. Θα αυξηθούν οι υπερωρίες και θα μειωθεί το ποσό που θα καταβάλλεται για αυτές. Επιβάλλεται καθεστώς ατομικών συμβάσεων, με τον εργαζόμενο να υποχρεώνεται στην πράξη σε προσωπική συμφωνία με τον εργοδότη, για να μη χάσει τη δουλειά του. Έτσι μειώνεται το εισόδημα και εγκαταλείπεται η μάχη κατά της ανεργίας, αφού οι επιχειρήσεις δεν θα προσλαμβάνουν νέο προσωπικό αλλά θα ξεζουμίζουν το υπάρχον.

Πρόκειται για την επιτομή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που προωθεί η κυβέρνηση με άλλοθι την κρίση της πανδημίας. Κι όλα αυτά, ενώ παγκοσμίως, αρχής γενομένης από την Αμερική του Μπάιντεν, αναζητούνται πολιτικές ενίσχυσης της δημόσιας παρέμβασης και της εργασίας. Πρόκειται για μια κυβέρνηση κοινωνικά επικίνδυνη και αναχρονιστική.

Έχετε έρθει στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης σχετικά με τη διαφοροποίηση σας για το Ελληνικό. Ορισμένοι προτρέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανεχτεί στο εξής διαφοροποιήσεις… 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυβέρνησε τη χώρα χάρη στους αγώνες και το πρόγραμμά του, καρπός δημοκρατικών διαβουλεύσεων μέσα στο κόμμα και του κόμματος με την κοινωνία. Αυτή την αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας, τόσο άγνωστη στον αρχηγικό δικομματισμό της Μεταπολίτευσης, έχουμε ανάγκη να διαφυλάξουμε. Με την αναγκαία αυτοκριτική για τη διακυβέρνησή μας και τις επιβεβλημένες εναλλακτικές προτάσεις που ήδη παρουσιάζουμε. Με σταθερή σχέση ειλικρίνειας προς την κοινωνία κι ένα ζωντανό, δημοκρατικό κόμμα. Έτσι θα φύγει η Δεξιά το γρηγορότερο δυνατό.

Συνεπώς πιθανές διαφοροποιήσεις που στηρίζονται στις αξίες και το πρόγραμμα του κόμματος, πόσω μάλλον στην υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όπως πχ. στο θέμα του Ελληνικού, ενισχύουν την αξιοπιστία μας, σε μια περίοδο μάλιστα κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, με τη νεοσυντηρητική ηγεμονία να δέχεται ισχυρά πλήγματα στο χώρο της νεολαίας και της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο, ούτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατραπεί σε «κεντρώο» κόμμα, όπως επιδιώκουν δυνάμεις του συστήματος. Στη ριζοσπαστική Δεξιά, απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνο μια ριζοσπαστική Αριστερά, ικανή να διαμορφώνει ευρύτερες εκπροσωπήσεις και συμμαχίες. Με ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανισοτήτες και την κλιματική κρίση, ώστε να δημιουργήσει ενδιαφέρον για την πολιτική σε μεγάλα τμήματα απογοητευμένων πολιτών και ιδιαίτερα στη νεολαία.

Διαβάστε ακόμα:

Φίλης για άνοιγμα σχολείων: Ένα διαρκές «άνοιξε-κλείσε» με μοναδική αλλαγή τα selft test

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.