Η Παιδική εργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή το Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας 2021 η επιτροπή Ανάπτυξης και η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργάνωσε συζήτηση, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και κυβερνήσεων της Υποσαχάριας Αφρικής.

Ο ΟΗΕ είχε κηρύξει το 2021 Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας. Μάλιστα όπως σημείωνε ο Διεθνής Οργανισμός, είχαν γίνει αρκετά βήματα σε αυτήν την κατέυθυνση, αλλά η υγειονομική κρίση και οι οικονομικές και κοινωνικές επιτπώσεις που επέφερε, ανέκοψε την όποια θετική πορεία.

Στην ακρόαση προήδρευσαν από κοινού ο Τόμας Τόμπε  (Σουηδία), πρόεδρος της επιτροπής Ανάπτυξης, και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Ελλάδα), αντιπρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, κυβερνητικά στελέχη από κράτη της Αφρικής, καθώς και ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας της Ακτής Ελεφαντοστού, κ. Adama Kamara.

Σημαντικά στοιχεία για την παιδική εργασία έδωσε ο Μπέντζαμιν Σμιθ, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι η παγκόσμια πρόοδος ενάντια στην παιδική εργασία έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το ποσοστό να φτάνει το 9,6%. Στη συνέχεια ανέφερε, ότι χωρίς μέτρα πρόληψης 8,9 εκατομμύρια παιδιά ακόμη είναι πιθανό να καταλήξουν εργάτες μέχρι το τέλος του 2022, κάτι που αποτελεί αντίκτυπο της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως στην παιδική εργασία παρατηρείται στην υποσαχάρια Αφρική, με το ποσοστό να φτάνει το 86,6% το 2020, με τις ηλικίες παιδιών 5-17 ετών να απασχολούνται σε δουλειές ανά περιοχή. Ακολουθεί η Ασία, με το ποσοστό να φτάνει το 48,7%. Αντίστοιχα τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Λατινική Αμερική και άλλες ηπείρους, όπως η Ευρώπη.

Όσον αφορά τους τομείς που απασχολούνται παιδιά ως εργάτες, κυρίως είναι οι αγροτικές εργασίες, ενώ δεύτερος έρχεται ο βιομηχανικός τομέας.<

Η κα Ασημακοπούλου επανέλαβε την έκκληση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κας Von der Leyen, για την υιοθέτηση πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην παιδική εργασία, με στόχο την εξάλειψή της, έως το 2025. Σημείωσε δε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με τις στρατηγικές εμπορικές συμφωνίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ως εργαλεία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παιδικής εργασίας.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.