Έρχονται αλλαγές στον νόμο για τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών

Αλλαγές στον νόμο για τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών που τίθεται σε εφαρμογή το καλοκαίρι και αφορά περισσότερα από 300.000 άτομα μελετώνται από τα αρμόδια επιτελεία της κυβέρνησης, καθώς το θέμα ανοίγει εκ νέου συζητήσεις, προβληματισμό και ερωτήματα στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Το θέμα των «αιωνίων» φοιτητών και φοιτητριών αποτελεί μια ελληνική ιδιαιτερότητα που δεν εμφανίζεται σε άλλα πανεπιστήμια του κόσμου, κάτι άλλωστε που δεν επιτρέπει να εξαχθούν και ασφαλή συμπεράσματα για τα θέματα υποδομών ή χρηματοδότησής τους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια παθογένεια του συστήματος που είναι δεδομένο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022 που προβλέπει την υποχρεωτική διαγραφή από τα μητρώα των πανεπιστημίων όσων το έχουν υπερβεί, το ανώτατο όριο φοίτησης ανέρχεται σε επιπλέον δύο χρόνια για τμήματα τετραετούς φοίτησης και σε έως τρία χρόνια για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών διάρκειας πέντε και έξι ετών.

Η σχετική ρύθμιση του νόμου που ψηφίστηκε το 2022 αφορά την οριζόντια διαγραφή όλων των «αιωνίων» φοιτητών και φοιτητριών που δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, και αυτό αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς. Σε αυτήν μελετώνται τώρα τροποποιήσεις στην αρχική διατύπωση των σχετικών άρθρων ώστε να εκτονωθεί η ένταση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και να ενισχυθεί το συναίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που μελετώνται είναι οι παρακάτω:

Να δοθεί παράταση ενός χρονικού διαστήματος (πιθανότατα ένας χρόνος) πριν από την οριστική διαγραφή σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των νέων που «χρωστούν» λίγα μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους ώστε να τους δοθεί μια τελευταία ευκαιρία να προσέλθουν για εξετάσεις.

Σε όσους τελικά διαγραφούν και δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που έχουν εγκαταλείψει τελείως επί σειρά ετών το πανεπιστήμιο αλλά διατηρούν μια σχέση με αυτό, να δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν να επαναεισαχθούν σε άλλα τμήματα του ανώτατου Ιδρύματος στο οποίο φοιτούσαν (εκτός βεβαίως του τμήματος από το οποίο διεγράφησαν).

Κι αυτό θα είναι εφικτό να γίνει με τη διαδικασία των κατατακτηρίων εξετάσεων. Σε αυτή τη λογική άλλωστε και το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων ότι αυξάνεται ο αριθμός του ποσοστού θέσεων επί του αριθμού των εισακτέων για τους δικαιούχους κατατακτηρίων εξετάσεων στα τμήματά τους κατά 30%.

Τι λένε οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ

Η τελευταία σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης περί οριζόντιας διαγραφής φοιτητών και φοιτητριών, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και σε εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους». Τα μέλη της πρότειναν έτσι να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.

Η πρόταση του ΕΚΠΑ

Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέτασε το θέμα της επικείμενης εφαρμογής του νόμου για τους «αιώνιους» φοιτητές το καλοκαίρι, με τα μέλη της Συγκλήτου του να προτείνουν συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει την κατ’ εξαίρεσιν μη διαγραφή των φοιτητών και την αξιολόγηση της αίτησης κάθε φοιτητή από τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος πρότεινε «διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις». Αλλωστε, όπως ανέφερε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ «οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη) δεν απολαμβάνουν των προνομίων και των διευκολύνσεων (δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μειωμένο εισιτήριο κ.λπ.) και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ ή του κράτους».

Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.