Ελληνική Pisa: Ενδεικτικά θέματα εξετάσεων Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου

Ελληνική Pisa: Ενδεικτικά θέματα εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου

Από το σχολικό έτος 2021-2022 διενεργούνται, σε εθνικό επίπεδο, εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα τύπου Pisa για τους μαθητές/-τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Η Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα έχει ως στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών σε θέματα Γλώσσας – Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα σχετικά Προγράμματα Σπουδών. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση εισηγήσεων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για την προετοιμασία και την εποπτεία της διεξαγωγής των εξετάσεων:

  • Συγκροτείται Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, η οποία διαμορφώνει το θεωρητικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών εξετάσεων και έχει την ευθύνη της επιστημονικής τεκμηρίωσης και διεξαγωγής των εξετάσεων.
  • Δημιουργείται αποθετήριο Θεμάτων, το οποίο αναρτάται σε ειδική πλατφόρμα του ΙΕΠ. Τα θέματα παραμένουν απόρρητα μέχρι την ημέρα της εξέτασης, πλην της δημοσίευσης ενδεικτικών θεμάτων.
  • Οι εθνικές εξετάσεις διενεργούνται ταυτόχρονα στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες σε ημέρα και ώρα που θα οριστεί με Απόφαση του ΥΠΑΙΘ. Την ημέρα της εξέτασης, η Επιστημονική Επιτροπή διενεργεί ηλεκτρονική κλήρωση για την επιλογή των θεμάτων. Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά και, με ευθύνη του/της Διευθυντή/-τριας της σχολικής μονάδας, εκτυπώνονται και διανέμονται σε έντυπη μορφή στους/στις μαθητές/-ήτριες. Οι απαντήσεις των μαθητών/-τριών σημειώνονται σε ειδικά διαμορφωμένα έντυπα (απαντητικά δελτία), τα οποία αποστέλλονται νωρίτερα στα σχολεία, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα. Τα έντυπα των απαντήσεων των σχολικών μονάδων συγκεντρώνονται και αποστέλλονται άμεσα στο ΙΕΠ, προκειμένου οι απαντήσεις να καταχωριστούν, μετά από σάρωση των απαντητικών δελτίων, σε ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων και να γίνει η στατιστική επεξεργασία τους. Την ευθύνη ερμηνείας των αποτελεσμάτων έχει η Επιστημονική Επιτροπή.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι κατά το σχολικό έτος 2021-2022, οι εθνικές διαγνωστικές εξετάσεις υλοποιούνται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών/-τριών, το οποίο ορίζεται σε έως 6.000 μαθητές/-τριες για τη Στ’ Δημοτικού και έως 6.000 μαθητές/-τριες για τη Γ’ Γυμνασίου. Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες (έως και 600 στον αριθμό) επιλέγονται βάσει στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιστημονικής Επιτροπής, με σκοπό τη συλλογή αντιπροσωπευτικών δεδομένων για το σύνολο της χώρας και ορίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Ενδεικτικά Θέματα

ΣΤ’ Δημοτικού – Μαθηματικά

ΣΤ’ Δημοτικού – Γλώσσα

Γ’ Γυμνασίου – Μαθηματικά

Γ’ Γυμνασίου – Γλώσσα

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

One thought on “Ελληνική Pisa: Ενδεικτικά θέματα εξετάσεων Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου

  1. Πού θα μπορούσα να βρω τις λύσεις για τα ενδεικτικά θέματα; Ενδιαφέρομαι για τη στ τάξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.