Εκπαιδευτικοί: Απολύουν εν μέσω πανδημίας συναδέλφους αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις

Οι απολύσεις “τριμηνιτών” αναπληρωτών εκπαιδευτικών των τελευταίων ημερών έχουν σαν αποτέλεσμα τα κενά να συνεχίσουν να υφίστανται και οι τάξεις να παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς.

Ο σύλλογος  Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Ανατολικής Αττικής  «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας και  Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τις απολύσεις “τριμηνιτών “ αναπληρωτών τους οποίους αφού προσέλαβαν καταστρατηγώντας εργασιακά δικαιώματα για να βοηθήσουν λόγω Covid, τώρα τους απολύουν αγνοώντας τόσο εκατοντάδες κενά που δημιουργούνται αλλά και την ανασφάλεια της ανεργίας που βιώνουν οι συνάδελφοι.

Η ανακοίνωση

Απολύουν εν μέσω πανδημίας συναδέλφους με τρίμηνες συμβάσεις – Αίσχος

Υπουργείο Παιδείας και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο, εδώ και τόσους μήνες, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων κάνουν αγώνα δρόμου να περάσουν ό,τι προλαβαίνουν από τα αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά σχέδια τους.

Αφού η κυβέρνηση θέσπισε τις τρίμηνες συμβάσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσα σε μία νύχτα, αφού πέρασε τη διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών από τον εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης μέσα στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τώρα έρχεται να φέρει και τις απολύσεις, όπου κρίνει ο κάθε φορά Διευθυντής! Σύμφωνα  με εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, καλούνται οι Διευθυντές εκπαίδευσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συνεχίζουν να συντρέχουν λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη τρίμηνης διαρκείας. Έτσι, οι ίδιοι θα πρέπει να κρίνουν «μετά από προσεκτική αξιολόγηση», αν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη εξακολουθούν να υφίστανται, σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν στη ΛΗΞΗ της σύμβασης, δηλαδή στην απόλυση των συναδέλφων!

Έτσι, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις ετοιμάζονται να απολύσουν αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση, επειδή κάλυπταν κενό που προέκυψε από άδεια εγκυμοσύνης, που μετατρέπεται σε άδεια λοχίας ή επειδή για διάφορους λόγους δεν εμφανίζεται κενό.

Πετάνε στην ανεργία συναδέλφους που έχουν αφήσει τα σπίτια τους για να βρούνε ένα μεροκάματο, εντείνοντας την ανασφάλεια στη ζωή τους και αφήνουν τους μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς μέσα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή η ανασφάλεια της ανεργίας οδηγεί συναδέλφισσες που έχουν τη χαρά να περιμένουν παιδί, να μην μπορούν να την χαρούν και να φοβούνται να το δηλώσουν, μήπως και η Διεύθυνση «αξιολογήσει» ότι δε χρειάζεται να ανανεωθεί η σύμβασή τους!

Αντίστοιχα στο Δήμο Αχαρνών απολύουν 45 συμβασιούχες καθαρίστριες. Ντροπή!

Την ίδια στιγμή που απολύουν εργαζόμενους στην εκπαίδευση και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δίνουν επιπλέον 3,5 δις για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, δεν έχουν κανένα πρόβλημα δίνουν 30 εκατομμύρια ευρώ για τις προσλήψεις 1000 αστυνομικών για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, να δίνουν δεκάδες δις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΚΤΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

Προχωράμε σε Παράσταση Διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στη Διεύθυνση Π.Ε. Αν. Αττικής και διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου συναδέλφου.
  • Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων (εργασιακά, ασφαλιστικά, άδειας) μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Μέτρα στήριξης (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση) όλων των συναδέλφων που δουλεύουν μακριά από το τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
  • Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία εδώ και τώρα!
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.

το Διοικητικό Συμβούλιο

Καταγγελίες

  • Απολύθηκαν «τριμηνίτες» αναπληρωτές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης δεν ανανέωσε τις συμβάσεις «τριμηνιτών» αναπληρωτών, αφήνοντας κενές τις συγκεκριμένες θέσεις για να τις καταλάβουν με άλλη διαδικασία αργότερα άλλοι αναπληρωτές καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης.

Πετάνε και ανακυκλώνουν ταυτόχρονα έτσι στην ανεργία συναδέλφους, με συνοπτικές διαδικασίες, εντείνοντας την ανασφάλεια στη ζωή τους και αφήνοντας τους μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς μέσα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας.

Ο Προϊστάμενος Δ/θμιας Εκπαίδευσης αφού δήλωσε ότι «…κατανοεί το πρόβλημα…» και εκφράζοντας την «συμπάθειά» του για τους απολυόμενους συναδέλφους,  πλήρως ευθυγραμμισμένος και υλοποιώντας κυβερνητικές εντολές και κατευθύνσεις, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις αυτών των συναδέλφων,  αφήνοντας κενές τις συγκεκριμένες θέσεις για να τις καταλάβουν με άλλη διαδικασία αργότερα άλλοι αναπληρωτές συνάδελφοι.

  • Ζάκυνθος: Εγκύκλιος απολύσεων

Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, καταγγέλει την εγκύκλιο που καλεί τους διευθυντές εκπαίδευσης να προχωρήσουν στη λήξη συμβάσεων των αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας «αν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη δεν εξακολουθούν να υφίστανται», καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, οι διευθυντές καλούνται να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί», ενώ θα πρέπει οι ίδιοι να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους έγινε σε πρώτο χρόνο η πρόσληψη τρίμηνης διάρκειας.

Επίσης, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις ετοιμάζονται να απολύσουν αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση, επειδή κάλυπταν κενό που προέκυψε από άδεια εγκυμοσύνης, που μετατρέπεται σε άδεια λοχίας ή επειδή για διάφορους λόγους δεν εμφανίζεται κενό», αναφέρει η ΕΛΜΕ

  • Μαρούσι: Απολύονται τριμηνίτες και η τάξη παραμένει χωρίς δάσκαλο

Όπως αναφέρει ο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου, λίγο πριν από τα μέσα της σχολικής χρονιάς, και με τα σχολεία να είναι μόνο λίγες μέρες ανοιχτά, οι συνάδελφοι αναπληρωτές, που είναι έτσι κι αλλιώς με μια βαλίτσα στο χέρι, δε μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στη θέση τους αν η άδεια covid δεν ισχύει πια και έχει μετατραπεί π.χ σε άδεια κύησης, αλλά πρέπει να μετακινηθούν όχι μόνο σε άλλο σχολείο, αλλά και σε άλλο νησί! Και αυτή είναι η καλή περίπτωση, γιατί στη χειρότερη απολύονται ενώ το κενό συνεχίζει να υπάρχει και η τάξη να παραμένει χωρίς δάσκαλο.

Οι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμόδιοι, επειδή οι αναπληρωτές covid υπηρετούν μόνο σε θέσεις αδειών λόγω covid – ο νομοθέτης σε … μεγάλα κέφια – και το παιχνίδι στη σκακιέρα συνεχίζεται σα να μην πρόκειται για αληθινούς ανθρώπους με αληθινές ζωές!

 

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

 

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.