Εκπαιδευτικοί: “Μπείτε στις τάξεις και σκάστε”, το μήνυμα της κυβέρνησης σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

“Μπείτε στις τάξεις και σκάστε”, το μήνυμα της κυβέρνησης σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

“Μας ζητάτε να γυρίσουμε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στις τάξεις, ενώ τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν και ενώ ήδη από τον Οκτώβριο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως. Αντί να σκεφτείτε πώς θα αλλάξει αυτό, μας κοροϊδεύετε μες στα μούτρα μας, κάνοντας λόγο για καλύτερο έλεγχο της πανδημίας με τα σχολεία ανοιχτά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κινηση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων από την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κινηση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Συνάδελφοι, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για οκτώ έως εννέα μήνες. Θα περίμενε κανείς ότι ακόμα και η πιο ανάλγητη κυβέρνηση, θα έχει μεριμνήσει για να λειτουργήσουν με ασφάλεια, τώρα που διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά σε συνθήκες πανδημίας. Με δεδομένο ότι τα παιδιά έχουν υποστεί πολύ μεγάλη βλάβη από τη μακροχρόνια αποχή τους από τη διά ζώσης εκπαίδευση, θα ήταν αναμενόμενο να έχουν ληφθεί πλέον, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, όλα τα αναγκαία μέτρα για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Όσοι ζούμε και εργαζόμαστε καθημερινά στο χώρο της εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, ξέρουμε ότι αυτό που ήταν λογικό και αναγκαίο δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Τα σχολεία ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο τη λειτουργία τους με ακόμη πιο ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ακόμα και το έσχατο μέτρο προστασίας από τη μετάδοση του covid, η αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων, κατ΄ουσίαν καταργήθηκε με το νέο πρωτοφανές όριο του 50%+1 νοσούντων μαθητών. Ακόμα και τα περσινά κωμικοτραγικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, με τις δύο δωρεάν μάσκες (αλεξίπτωτα) και τα …παγουρίνο, εγκαταλείφθηκαν, με το μήνυμα της κυβέρνησης σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να είναι σαφές: “Μπείτε στις τάξεις και σκάστε”.

Κύριοι της κυβέρνησης, δε θα σιωπήσουμε, όσο και αν το επιθυμείτε, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας να φωνάζουμε δυνατά το δίκιο μας και το δίκιο τους. Ακούστε, λοιπόν:

Μας ζητάτε να γυρίσουμε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στις τάξεις, ενώ τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν και ενώ ήδη από τον Οκτώβριο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως. Αντί να σκεφτείτε πώς θα αλλάξει αυτό, μας κοροϊδεύετε μες στα μούτρα μας, κάνοντας λόγο για καλύτερο έλεγχο της πανδημίας με τα σχολεία ανοιχτά, ενώ πλήθος γιατρών που δεν είναι κυβερνητικά φερέφωνα επισείουν τον κίνδυνο μιας υγειονομικής καταστροφής. Προφανώς, δεν κινδυνολογούν, αλλά γνωρίζουν πόσο ανεπαρκές και αναποτελεσματικό είναι το πρωτόκολλο λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, με τη μετάλλαξη Ο να οδηγεί σε πρωτοφανή έκρηξη κρουσμάτων.

Για εμάς, η διά ζώσης διδασκαλία, η παρουσία των μαθητών μας στα σχολεία, δεν είναι επικοινωνιακό ζητούμενο ή μία παράμετρος στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Είναι αυτό που θεωρούμε αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσουμε ως δάσκαλοι και να παρέχουμε πραγματική παιδεία στα παιδιά μας, γιατί για εμάς κάθε μαθητής που έχουμε μέσα στην τάξη είναι δικό μας παιδί. Εμείς λειτουργούμε ως παιδαγωγοί και όχι ως λογιστές που φροντίζουν να να μη θιγούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζοντας την υγεία του λαού, όπως διαχρονικά κάνουν όλες οι κυβερνήσεις. Για να μπορέσουμε λοιπόν να είμαστε δάσκαλοι και οι μαθητές μας να είναι πραγματικοί μαθητές πρέπει να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Για να γίνει αυτό απαιτούμε τα εξής:

Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις και την αραίωση των μαθητών ανά σχολικό λεωφορείο.

Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR κλπ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την ανάγκη να διενεργούνται δωρεάν τα τεστ για όλο το προσωπικό των ιδιωτικών σχολείων, εκπαιδευτικό και επικουρικό/διοικητικό (οδηγοί, συνοδοί, υπάλληλοι γραμματείας, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.) χωρίς εξαιρέσεις.

Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών στα ιδιωτικά σχολεία και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.

Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.

Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Άμεση πρόσληψη ειδικευμένων ψυχολόγων σε όλες τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες.

Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.

Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Αυστηρός έλεγχος και κυρώσεις σε κάθε ιδιωτικό σχολείο που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη μη προβλεπόμενη για το τρέχον σχολικό έτος απαράδεκτη παιδαγωγικά αναμετάδοση του μαθήματος από τη σχολική τάξη.

Συνάδελφοι, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να διασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, πιέζοντας μια ανεύθυνη κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών προχωρούν σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα και κινητοποιήσεις μέσα στην ερχόμενη  εβδομάδα, προκειμένου να αποκαλυφθεί και να καταγγελθεί η άθλια πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών σε συνθήκες πανδημίας.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ!

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

   Ακολούθησε το edweek.gr στο Google News
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.