Δήλωση της Χαράς Κεφαλίδου για την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η σημερινή ημέρα μας δίνει το έναυσμα να αναλογιστούμε και να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας όλοι, οι κυβερνώντες, οι κρατικοί και μη οργανισμοί και εμείς, οι απλοί πολίτες, στα δικαιώματα και στις ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες που πρέπει να έχουν τα άτομα με αναπηρία.

Το δικαίωμα στην υγεία, την εργασία, την ίση αναγνώριση, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την προσβασιμότητα αποτελεί την πρωταρχική προϋπόθεση ώστε τα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην κοινωνία.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των διαφορετικών ικανοτήτων και αναγκών του καθενός είναι θέμα νοοτροπίας, είναι θέμα παιδείας.

Στη χώρα μας, όπως σε κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου, πρέπει να υποστηρίζουμε καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση, την ευημερία και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τα σχολεία μας, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας ενάντια σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Κανένας δεν πρέπει να μένει εκτός, εξαιτίας μιας σωματικής, αισθητηριακής, πνευματικής ή ψυχικής βλάβης. Το δικαίωμα για μια προσβάσιμη κοινωνία σε όλους, είναι υποχρέωση όλων.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.