Διαδρομές Παπουτσιών: Διαθεματικό-διαπολιτισμικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα

Οι «Διαδρομές Παπουτσιών» είναι μια πρόταση ενός ευέλικτου διαθεματικού-διαπολιτισμικού μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος που έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με τη δυναμική και τη διαφορετικότητα της κάθε ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου αλλά και το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στα κοινωνικά αγαθά.

Μέσα από το πρόγραμμα «Διαδρομές Παπουτσιών», το οποίο βασίζεται στη μελέτη υλικών μαρτυριών και πιο συγκεκριμένα απολεσθέντων αντικειμένων κάποιων συμπολιτών μας, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών αξιών που ενώνουν και διαφοροποιούν τους λαούς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται σε μια ιστορία καθημερινή που εκτυλίσσεται στο Αττικό Μετρό, στον σταθμό του Συντάγματος, στην καρδιά της Αθήνας. Το Αττικό Μετρό δεν αποτελεί μόνο ένα υπερσύγχρονο και ταχύτατο μέσο μεταφοράς που έδωσε άλλη πνοή στην Αθήνα αλλά και έναν χώρο συνάντησης ανθρώπων, βλεμμάτων, διαδρομών, έναν χώρο πολυπολιτισμού. Έναν χώρο, στον οποίο σε αντίθεση με άλλους σταθμούς διαφορετικών μέσων μεταφοράς, όπως αεροπλάνων, πλοίων, τρένων κλπ. δεν αποτυπώνονται στιγμές αποχωρισμού ή επανασύνδεσης, μιας και οι εκεί χρόνοι είναι σύντομοι και ταχύτατοι. Η ιστορία του προγράμματος «Διαδρομές Παπουτσιών» ξεκινά, αναδύεται και ξεδιπλώνεται από τον υπόγειο κόσμο του Αττικού Μετρό και τη ζωή που υπάρχει σε αυτόν. Τα πρόσωπα μελέτης της ιστορίας, η οποία πλάστηκε για τις ανάγκες του προγράμματος, είναι όλοι τους μετανάστες οι οποίοι «έτυχε» να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα, στην ίδια αποβάθρα. Το «ταξίδι» διαρκεί λίγα λεπτά, πολύτιμα και μοναδικά. Για άγνωστη αιτία φαίνεται ότι τα πρόσωπα της ιστορίας έφυγαν βιαστικά αφήνοντας πίσω τους ο καθένας και κάποια αντικείμενα, ψώνια, τσάντα κλπ. Όμως στα απολεσθέντα αντικείμενα όλων υπάρχει και από ένα ζευγάρι παπουτσιών!

Σκανδάλη Κ. Μαργαρίτα 

Δείτε περισσότερο  εκπαιδευτικό υλικό , με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.