ΔΑΚΕ: Ο αγώνας του Πολυτεχνειου αποτελεί ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της πατρίδας μας

Aνακοίνωση απέστειλε η ΔΑΚΕ με την ευκαρία της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τονίζοντας ότι ο “αγώνας του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρος. Ζει κι ανασαίνει μέσα στην καθημερινή μάχη των εκπαιδευτικών για γνήσια και ισχυρή δημόσια – δωρεάν παιδεία.”

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ:

Η παράταξή μας στη μνήμη των ιστορικών αγώνων για τη δημοκρατία και του βαρυσήμαντου ρόλου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, απευθύνει το σεβασμό της προς όλους τους αγωνιστές που μέσα σε απολυταρχικό δικτατορικό καθεστώς έχασαν ή διακινδύνευσαν τη ζωή και την ελευθερία τους στο όνομα της ελευθερίας και προκειμένου να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Ο αγώνας τους, εκφράζοντας την αγωνία ολόκληρου του ελληνικού λαού και εμφορούμενος από τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας αποτελεί ένα ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της πατρίδας μας.

Στις 17 Νοεμβρίου 1973 γράφτηκαν με ανεξίτηλα, στο πέρασμα της ιστορίας, χρώματα μηνύματα και συνθήματα όπως το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Ποτέ Ξανά Καμιά Δικτατορία» που ηχούν δυνατά μέχρι σήμερα και έχουν αναφορές σε πολλά που οφείλουμε να προασπίσουμε και να διαφυλάξουμε. Η απόδοση του φόρου τιμής και οι αξίες και τα νοήματα αυτά δεν καταπνίγονται ούτε με αυταρχικές αποφάσεις και απαγορεύσεις εμπνευσμένες από εκείνη την εποχή τις οποίες και καταδικάζουμε.

Τιμούμε τους αγώνες των ελεύθερων Ελλήνων, που ύψωσαν τη γροθιά τους ενάντια στο χουντικό καθεστώς και απαίτησαν την αποκατάσταση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο γεννήθηκε και στερεώθηκε στη χώρα μας. Σήμερα 48 χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε νέες, διαφορετικές αλλά, εξίσου, μεγάλες προκλήσεις, με κυρίαρχη την πανδημία του Covid-19,καθώς και τα συνεχόμενα χτυπήματα ενάντια στο Δημόσιο Σχολείο τα οποία καλούμαστε να ανασχέσουμε με κοινή προσπάθεια, ατομική και συλλογική ευθύνη, καλούμενοι να δώσουμε νέους αγώνες για να υπερασπιστούμε τη δημόσια εκπαίδευση, για να διαφυλάξουμε κατακτήσεις και δικαιώματα.

Ο αγώνας λοιπόν του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρος. Ζει κι ανασαίνει μέσα στην καθημερινή μάχη των εκπαιδευτικών για γνήσια και ισχυρή δημόσια – δωρεάν παιδεία, στον αγώνα όλης της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φοιτητών και των ανέργων για την προάσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των παιδιών μας για ένα μέλλον αντάξιο των ονείρων τους.

Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, τιμούμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τους αγωνιζόμενους φοιτητές που πάλεψαν για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Με δυναμικούς αγώνες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ειρηνική δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για πραγματική κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, για πραγματικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Όλοι μαζί βαδίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι νέοι του 1973 στο Πολυτεχνείο, στον δρόμο του αγώνα για μια καλύτερη παιδεία, για μια καλύτερη κοινωνία.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
ΠΑΤΡΑΣ

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.