Λάκης Βασιλειάδης: Επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση

Αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Βασιλειάδης Βασίλειος (Λάκης), διαβιβάζοντας το από 08-03-2022 υπόμνημα του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ), με θέμα:

«Επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση».

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η εύρυθμη λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας έγκειται, σε μεγάλο βαθμό, στην εργασιακή σταθερότητα του προσωπικού, εφ’όσον αυτή προκαλεί άμεσο θετικό αντίκτυπο τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές.

Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν δημοτικά σχολεία που για τη λειτουργία τους στηρίζονται αποκλειστικά σε αναπληρωτές. Ως εκ τούτου, κάθε μορφή προγραμματισμού και καθορισμού στόχων είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Βασική διεκδίκηση, λοιπόν, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων είναι η κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό, ώστε οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται μόνο για έκτακτα κενά που προκύπτουν από άδειες (ασθενείας, μητρότητας κτλ.), προκειμένου να εξαλειφθεί η στρέβλωση του θεσμού της αναπλήρωσης.

Την τελευταία δεκαετία, η μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις είχαν ως αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (πριν από την οικονομική κρίση το ποσοστό των αναπληρωτών ήταν λιγότερο από 10% ενώ τώρα αποτελεί σχεδόν το 1/3 του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού).

Συγκριτικά με όλους τους κλάδους το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο κλάδος των δασκάλων (ΠΕ70).

Τα συνολικά οργανικά κενά εκπαιδευτικών τη χρονιά 2022-2023 φαίνεται πως θα είναι πάνω από 11.000. Συγκεκριμένα, στον κλάδο των Δασκάλων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 4.000 και θα είναι μακράν τα περισσότερα από κάθε άλλο κλάδο.

Βάσει των παραπάνω, καθίσταται σαφές πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη η πραγματοποίηση ενός σημαντικού αριθμού διορισμών και το φετινό καλοκαίρι –πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς-, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα στην απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών σχολείων. Οι συγχωνεύσεις και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν λύση κάλυψης των πραγματικών αναγκών, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων.

Ο κος Βασιλειάδης Βασίλειος ζητά από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών να εξετάσουν τα αιτήματα Συλλόγου και να τον ενημερώσουν για τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθενται να προβούν.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.