ΑΠΘ: Oι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν και το «τρίτο» φύλο για αυτοπροσδιορισμό

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πανεπιστημιακής κοινότητας που μία δομή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) παρέχει τρίτη δυνατότητα επιλογής φύλου.

Συγκεκριμένα,

το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΑΠΘ αποφάσισε ότι στην αίτηση την οποία υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποιο από τα διάφορα προγράμματα του Κέντρου, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων, στην κατηγορία «Φύλο», εκτός από το «άνδρας» και «γυναίκα», προσετέθη και το «άλλο».

Στην πράξη,

το πανεπιστήμιο αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και παραδέχεται ότι κάποιος μπορεί να μη νιώθει ούτε άντρας ούτε γυναίκα.

Εκτός αυτού, αλλαγές προς την ίδια κατεύθυνση έγιναν και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ο οποίος εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου και στις 19 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Πλέον, στον Κανονισμό αναφέρονται παντού τουλάχιστον και τα δύο φύλα (π.χ. διευθύντρια/ντης, εκπαιδεύτρια/της, φοιτήτριες/τες, μεταπτυχιακές/ούς κ.ο.κ.), σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως τώρα όπου αναγραφόταν μόνον το αρσενικό.

Έτσι, στον κανονισμό του πανεπιστημίου αναφέρονται παντού τουλάχιστον και τα δύο φύλα (π.χ. διευθύντρια/ντής, εκπαιδεύτρια/τής, φοιτήτριες/τές, μεταπτυχιακές/οί κ.ο.κ.), σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, που αναγραφόταν μόνον το αρσενικό.

H πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ Δήμητρα Κογκίδου μίλησε στο voria.gr και εξήγησε το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση.

«Έχουμε δύο θετικά βήματα στο ΑΠΘ προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης. Το πρώτο είναι ότι ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ έχει συνταχθεί σε μη σεξιστική γλώσσα και το δεύτερο είναι η δυνατότητα για τρίτη καταχώριση φύλου κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων (άνδρας, γυναίκα, άλλο). Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά» είπε και συμπλήρωσε:

«Αν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο που θα οδεύει προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί μια γλώσσα που δεν κάνει αποκλεισμούς και σέβεται το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, παρέχοντας τη δυνατότητα ορατότητας όλων των ταυτοτήτων φύλου».

Όπως εξήγησε η ίδια, η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα αγώνων χρόνων που έχουν δοθεί εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ, καθώς τον Δεκέμβριο του 2018 η Σύγκλητος του πανεπιστημίου είχε απορρίψει το αίτημα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων να συνταχθεί ο νέος Οργανισμός του ΑΠΘ σε μη σεξιστική γλώσσα.

«Αν εξαιρέσουμε ορισμένα ερευνητικά προγράμματα όπου κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων δίνεται η δυνατότητα τρίτης καταχώρισης φύλου, σε επίσημα διοικητικά έγγραφα ή στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ κυριαρχεί ακόμα η δυαδικότητα των φύλων (άνδρας – γυναίκα) και δε δίνεται η δυνατότητα έκφρασης της ποικιλομορφίας των ταυτοτήτων ή μη απάντησης (δε θα ήθελα να απαντήσω)» διευκρίνισε η κυρία Κογκίδου, δείχνοντας πως ακόμα και σήμερα η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα τολμηρή.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.