Αντιδράσεις για το «Πωλητήριο» της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων Θεσσαλονίκης (ΣΕΕΑΝ) και Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να ακυρωθεί η πώληση του ιστορικού κτιρίου της Σχολής Τυφλών στο οποίο στεγάζεται το παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.Α.Τ.).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να πουλήσει το μερίδιο της στο κεντρικό κτήριο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης μετά από 60 χρόνια μέσω αγγελίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με τιμή εκκίνησης 1.200.000 ευρώ.

«Η ευκολία με την οποία πετούν στο δρόμο νέους ανθρώπους με αναπηρία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά υποχρηματοδοτεί την Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών έστειλαν οργισμένη επιστολή στους Κωστή Χατζηδάκη, Σοφία Ζαχαράκη και στην Εθνική Τράπεζα ζητώντας να λυθεί το ζήτημα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να ακυρωθεί με απόφαση της κυβέρνησης η «πώληση», του ανύπαρκτου μεριδίου της Εθνικής τράπεζας του κεντρικού κτηρίου και των οικοπεδικών εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Να περάσει και τυπικά στην ιδιοκτησία του ΚΕΑΤ – Παράρτημα Θες/νικης, πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια.

Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις , για να γίνουν οι ανάλογες μελέτες με κατεπείγοντα χαρακτήρα για την ανέγερση νέων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών της Β. Ελλάδας. Καθώς οι υπάρχουσες είναι και ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Να σταματήσει κάθε συζήτηση για την παραχώρηση του παλαιού κτηρίου , γνωστό ως Αμπέτειο η προς χρήση στο δήμο της Καλλιθέας ή στο Ινστιτούτο Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ γιατί δεν είναι για τα δόντια τους, γιατί είναι πέρα για πέρα απαραίτητο για τις ανάγκες εκπαίδευσης κ αποκατάστασης των τυφλών παιδιών και αυτών με προβλήματα όρασης.

Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνει πλήρως λειτουργικό το Αμπέτειο για τις ανάγκες αναβάθμισης και άνοιγμα νέων τμημάτων για την εκπλήρωση των πραγματικών σκοπών του ΚΕΑΤ. Ως μοναδικού δημόσιου κέντρου, που έχει στην ευθύνη του, την εκπαίδευση , την αποκατάσταση και την ολόπλευρη στήριξη των τυφλών κ αυτών με προβλήματα όρασης της χώρας μας, όλων των ηλικιών.

Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Τρίτης 25 Ιουλίου.

Η επιστολή:

Κάτω τα χέρια από το ιστορικό κτίριο της Σχολής Τυφλών!

Η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να πουλήσει κτίριο στο οποίο στεγάζεται το παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.Α.Τ.). Πρόκειται για το μοναδικό κρατικό φορέα που έχει στην ευθύνη του την εκπαίδευση και αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα όρασης στη βόρεια Ελλάδα.

Η ευκολία με την οποία πετούν στο δρόμο νέους ανθρώπους με αναπηρία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά υποχρηματοδοτεί την Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή. Σε αυτές τις συνθήκες,  το Κ.Ε.Α.Τ. υποβαθμίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, στερείται σύγχρονων επιστημονικών προγραμμάτων, διαθέτει ελάχιστους μόνιμους εργαζόμενους και έχει σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Οι ανάγκες για την εκπαίδευση και την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με προβλήματα όρασης χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν και οι παροχές από το κράτος σε εκπαίδευση και υπηρεσίες πρόνοιας συνεχώς μειώνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 10 εκπαιδευτές κινητικότητας τυφλών  σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφήνοντας έτσι δραματικό κενό σε μία από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των ανθρώπων που αγγίζουν τους 15.000 στη χώρα μας. Οι άνθρωποι με τύφλωση και προβλήματα όρασης βιώνουν σήμερα ντροπιαστικό αποκλεισμό από τις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες και από την εκπαίδευση αφού ακόμη και στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν μέσα για την πρόσβασή τους στις βιβλιοθήκες ούτε καν για την πρόσβασή στους χώρους των σχολών.

Την ίδια στιγμή οι δυνατότητες της τεχνολογίας έχουν εκτοξευθεί παρέχοντας δυνατότητα πλήρους πρόσβασης σε δραστηριότητες, στην πληροφορία και τη γνώση (ηλ/κές οθόνες Braille που παρέχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες από το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα, ρομποτικά συστήματα εκπαίδευσης κινητικότητας, εξελιγμένα λογισμικά αναγνώρισης φωνής, μουσεία με τρισδιάστατα απτικά εκθέματα κ.α.). Ταυτόχρονα, αυτή αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλλει στην πλήρη παραγωγική ένταξη των ΑμεΑ με βάση τα ενδιαφέροντά και την εκπαίδευσή τους. Παρά τις τεράστιες δυνατότητες, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους τραβούν το δικό τους «Γολγοθά», καταδικασμένοι να είναι στο περιθώριο και την ανεργία.

Δε θα ανεχτούμε, ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να χαρίζεται για τα κέρδη των λίγων και να μην αξιοποιείται για την πλήρη υποστήριξη των ΑμεΑ, για την εξασφάλιση της πλήρους και ισότιμης πρόσβασής τους στην κοινωνία. Για αυτά τα κέρδη, η Εθνική Τράπεζα, με την ευθύνη του κράτους, πετάει παιδιά με αναπηρία στο δρόμο. Σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα και το εισόδημα του λαού, η πώληση του κτιρίου του ΚΕΑΤ θα αποτελέσει χαριστική βολή στον κόσμο της αναπηρίας, σε εργαζόμενους του κλάδου, ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα τους φορείς της πόλης να βάλουν φρένο σε αυτήν την εξέλιξη με τον συντονισμένο και οργανωμένο αγώνα τους. Απαιτούμε:

Να ακυρωθεί η πώληση του κεντρικού κτιρίου και των οικοπεδικών εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Να περάσει το κτίριο στην ιδιοκτησία του ΚΕΑΤ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Με ευθύνη του κράτους, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση ανέγερση νέων, σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών της Β. Ελλάδας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α΄ΕΛΜΕ

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.