Άνοιγμα Σχολείων | Διίστανται οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων

Το ζήτημα των σχολείων προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους ειδικούς του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Τι λέει η κυβέρνηση

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξή της, καθώς η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν από τις γιορτές, με πρώτα τα δημοτικά. Ωστόσο όπως εξήγησε οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και οι δηλώσεις στον ΣΚΑΪ της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη  καθώς τόνισε ότι «εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων».

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Τι λένε οι ειδικοί

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας ότι δε θα πρέπει να ανοίξει τίποτε στις 7 Δεκεμβρίου (ημερομηνία που λήγει το καθεστώς lockdown στη χώρα) συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σύψας τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν

Στο  θέμα των σχολείων αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας την άποψη ότι  δεν έχει νόημα να ανοίξουν για μία εβδομάδα, καθώς υπάρχει το πρόβλημα της κινητικότητας των γονιών και των παππούδων που θα κάνουν μετακινήσεις και θα προκαλούν συνωστισμούς. Μετά τις γιορτές «ας ανοίξουν τα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε δε ότι ένα τρίτο κύμα πάντα έρχεται στις πανδημίες και συνήθως, είναι πιο ήπιο από το δεύτερο. “Για να γίνει όμως αυτό, να είναι πιο ήπιο, πρέπει να προσέξουμε ειδικότερα στις γιορτές“.

Αλλά και η παιδίατρος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανασία Λουρίδα, τάχτηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων, λέγοντας ότι «αν συνεχίσουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δε θα ανοίξουν παρόλο που τα παιδιά δεν μεταδίδουν την νόσο ούτε την περνάνε τόσο σοβαρά»

Τι λέει η ΟΛΜΕ
Μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104.6, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε τα σχολεία να ανοίξουν τον Ιανουάριο, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας για τα περιστατικά μόλυνσης που ανιχνεύθηκαν στη σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Την ίδια ώρα, όπως είπε, 1.000 τμήματα είχαν κλείσει λόγω κρούσματος.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.