Σχολεία: Έρχεται “μέρα χωρίς τσάντες” για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα social media

Στα πρότυπα της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού θα γιορτάζεται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  η «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης».

Στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου «Εθνική Στρατηγική» με σκοπό την αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο, ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό ο Κυριάκο Μητσοτάκη  μια σειρά μέτρων για την προστασία των ανηλίκων με σχετική ευαισθητοποίηση και μέσω του σχολικού προγράμματος.

Δείτε σχετικά – Parco.gov: Εφαρμογή γονικού ελέγχου στα social media – Οδηγίες για τη ρύθμιση

Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή ως εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα να υπάρχει και ελληνική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ και σχετικά με τις δράσεις του ΥΠΑΙΘΑ ανέφερε: “Στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υποστηρίζουμε την τεχνολογία ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέτρον άριστον.  Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Το μέτρο έχει αποδώσει γιατί το έχουν αγκαλιάσει εκπαιδευτικοί και οικογένειες. Προχωρήσαμε, επίσης, σε ακόμα μια πρωτοβουλία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Υλικό που θα δώσει ο φορέας για την ασφαλή πλοήγηση θα ενταχθεί, με τη μορφή παιχνιδιού, στο μάθημα της Πληροφορικής ενώ από την επόμενη χρονιά το υλικό θα αυτό θα λειτουργήσει πιο συντεταγμένα και γενικευμένα. Σημαντική και η συνεργασία με την Google μέσω του προγράμματος Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, που υλοποιείται ήδη τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προστασία τους σε αυτό το περιβάλλον προϋποθέτουν την ενεργό στήριξη της οικογένειας».

Σχολεία: Καθιερώνεται «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» για την ευαισθητοποίηση των μαθητών

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου Υπουργείου και με σαφή επιδίωξη την καλύτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών, εισάγεται στα σχολεία η «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» αφιερωμένη στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου με ποικίλες δράσεις και διαφορετικά σημεία έμφασης κάθε φορά.

Οι μαθητές την ημερομηνία που θα καθοριστεί ως ημέρα εορτασμού της «Μέρας Ψηφιακής Πλοήγησης» θα προσέλθουν κανονικά στα σχολεία αλλά δε θα γίνουν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος. Θα οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης των μαθητών για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, εκμάθηση κανόνων ασφαλείας αλλά και ψηφιακών δεξιοτήτων όπως για το τι σημαίνει καλός ψηφιακός πολίτης, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο και πώς να υιοθετήσουν καλές συμπεριφορές διαδικτυακής επικοινωνίας. Τέλος θα μυηθούν στον Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων των Παιδιών, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «είναι ο δρόμος που θα φέρει τα παιδιά μας στο επίκεντρο ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου. Πρόκειται για μια σειρά δικαιωμάτων που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας και της αποτροπής στοχοποίησης, την πρόσβαση σε εξατομικευμένο περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού αλλά και σε πλατφόρμες που σχεδιάζονται με γνώμονα την ισότητα, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια».

Αν και η ημερομηνία για τη «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, εξετάζεται η σύνδεσή της με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.