ΔΑΚΕ ΠΕ: Δε θα συμμετάσχουμε στις εκλογές αιρετών, αν υπάρξει ηλεκτρονική ψηφοφορία

Πιστή στην τακτική του αιφνιδιασμού και της παντελούς απουσίας διαλόγου, η κυβέρνηση ψήφισε στις 28/09/2020 στη Βουλή, με άρθρο σε άσχετο νομοσχέδιο, την αλλαγή της ημέρας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια (Π.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε., Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) στο πρώτο Σάββατο του μηνός Νοεμβρίου (από Τετάρτη την οποία είχε θεσπίσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας με το Π.Δ. 1/2003) κάθε δεύτερου έτους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα τη (δυνητική κατά τον ίδιο νόμο) διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) τοποθετήθηκε ξεκάθαρα επί των ζητημάτων (τόσο με ανακοίνωση όσο και με τη στάση της στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.), απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις υποκριτικές αιτιάσεις τους, θεωρώντας ότι είναι ενταγμένοι στο «πρόγραμμα» στοχοποίησης και απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης των εκπαιδευτικών και της παρεμπόδισης έκφρασης και άσκησής της.
Ως Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλούμε στην κρίσιμη αυτή τη στιγμή την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τη στάση τους και αφού λάβουν σοβαρά υπόψη τις τεκμηριωμένες θέσεις της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. και της Δ.Ο.Ε. να προχωρήσουν σε:

  • Αναβολή της πραγματοποίησης των εκλογών, δυνατότητα που έχουν από τον νόμο που ψήφισαν (τη στιγμή, μάλιστα, που με νομοθετικές πράξεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα δύο παρατάσεις στη θητεία των Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς να γίνουν εκλογές) εξ αιτίας των δυσμενών επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν μέχρι να υπάρξουν οι ευνοϊκές συνθήκες.
  • Παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι την εκλογή νέων.
  • Πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας δια ζώσης και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, ο οποίος δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο, αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και πρακτικά
    δείχνει να είναι ανεφάρμοστος.
  • Διεξαγωγή των εκλογών σε εργάσιμη ημέρα (π.χ. Τετάρτη όπως ίσχυε ως τώρα) δίχως άδεια, εκτός του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Αυτό θα διευκολύνει τη συμμετοχή των χιλιάδων εκπαιδευτικών που μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας, για τους οποίους η ημέρα του Σαββάτου είναι απαγορευτική.

Αποτελεί χρέος της πολιτείας η διασφάλιση του «συνδικαλίζεσθαι» για τους εργαζόμενους με τρόπο ανόθευτο. Η παρεμπόδιση που εξόφθαλμα επιχειρείται αυτή τη στιγμή πρέπει να αποτραπεί.
Ως παράταξη διαφωνήσαμε με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για απόσυρση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ο εξαιρετικά σοβαρός κίνδυνος να αφήσουμε τον κλάδο δίχως αιρετούς εκπροσώπους και να διευκολύνουμε την πολιτική ηγεσία στο, ολοφάνερο, σχέδιο εξοβελισμού τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Δηλώνουμε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι τιμούμε και υπηρετούμε τον θεσμό του αιρετού και θα υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο τη διατήρηση και ενίσχυσή του.
Έχουμε όμως πάντοτε σταθεί, σε όλη την ιστορική διαδρομή του κλάδου και της παράταξης, πιστοί στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των Γενικών Συνελεύσεών της, ανεξάρτητα από το εάν τις έχουμε ψηφίσει ή όχι. Έτσι και τώρα, καλώντας για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την κυβέρνηση να ακούσουν τη φωνή των εκπαιδευτικών και να μην προχωρήσουν σε ενέργειες με αντιδημοκρατικό πρόσημο, δηλώνουμε πως στην περίπτωση που επιμείνουν στη διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία θα αποσύρουμε τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας από όλες τις εκλογικές διαδικασίες (Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Π.Υ.Σ.Π.Ε) από κοινού με όλες τις παρατάξεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταδίκης των κυβερνητικών επιλογών.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Διαβάστε επίσης

Κεραμέως για υπηρεσιακά συμβούλια: Αν δε θα υπάρχουν υποψήφιοι, δε θα υπάρξουν και αιρετοί!

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.