Ειδικοί επιστήμονες – Κορωνοϊός: Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες μέρες!

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αλλάξουμε», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες κι εάν τα υπάρχοντα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων», είπε ακόμη ο κ. Γώγος έπειτα από σχετική ερώτηση».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι ο Οκτώβρης είναι κρίσιμος μήνας στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μετά θα μπούμε σε κλειστούς χώρους, σημειώνοντας  πως ενόψει του χειμώνα πρέπει: «Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση».

«Είμαστε σε εγρήγορση, σε φάση συναγερμού. Πρέπει να τηρούμε τη συμμόρφωση με τα μέτρα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ‘σπάσουμε’ τη διασπορά».

Δυναμικά τα μέτρα στα σχολεία

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα σχολεία, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι δυναμικά και ενδεχομένως να αλλάξουν ανάλογα με την εικόνα της πανδημίας στη χώρα.

«Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τα μέτρα στα σχολεία, είναι δυναμικά. Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα».

Ανήσυχος εμφανίστηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα. Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει. Η Αθήνα δεν πάει καλά».

«Κάθε κρούσμα στο σχολείο, επειδή αφορά τα παιδιά μας, μας ανησυχεί. Σε 13.000 μονάδες, έχουμε 50 κρούσματα σε μαθητές, 16 σε εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί «ανησυχία, αλλά όχι πανικό» τόνισε.

Η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων είναι δεδομένη.  Προσπαθούμε όλοι μαζί να δώσουμε επιμέρους λύσεις ενώ κάθε Τρίτη, μαζί με τα στοιχεία που σας παρουσιάζουμε σε σχέση με τα γενικότερα δεδομένα, θα σας παρουσιάζουμε και την εβδομάδα που έκλεισε σε επίπεδο σχολικών μονάδων.

«Επιδημιολογικά αναμενόμενα» χαρακτήρισε τα κρούσματα σε σχολεία ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Το είπαμε από την αρχή, είναι αναμενόμενο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες, Επιπλέον, στα σχολεία υπάρχει ένα «επαρκές πλαίσιο προστασίας», ενώ υπάρχει έγκαιρος εντοπισμός των ύποπτων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κ. Κοντοζαμάνη, οι μάσκες θα δοθούν κανονικά στους μαθητές μετά την αστοχία με τα μεγέθη, καθώς επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «χωρίς κόστος για το κράτος», κατέληξε.

Δείτε επίσης:

ΕΟΔΥ: Νέο Πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτων περιστατικών COVID-19 σε σχολεία

Μοιράσου το άρθρο:

          

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.