Άνοιγμα σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου; Όχι βέβαια. Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ξεκινήσουν τα σχολεία!

Προβληματισμός επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και στους γονείς  από το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Το τοπίο παραμένει θολό παρά τις διαβεβαιώσεις παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης (ο δείκτης R0 από 0,4 ανέβηκε στο 1 µε ταχύτατους ρυθμούς) έχει θορυβήσει τόσο τους επιστήμονες και τις υγειονομικές αρχές όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η εικόνα είναι άκρως προβληματική και ήδη έχουν γίνει δεύτερες σκέψεις οι οποίες  παραπέμπουν στο ενδεχόμενο  να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά πολύ αργότερα, μετά την αλματώδη έκρηξη των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επανειλημμένως έχει τοποθετεί σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις τάξεις, ορίζοντάς την στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά συμπληρώνει με νόημα ότι  αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού που θα έχουν καταγραφεί μερικές εβδομάδες πριν.

Η αρχική αισιοδοξία για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία όμως αφορούσαν μια χρονική περίοδο που έφτανε μέχρι τον Ιούλιο.  Με ημερήσιο όμως αριθμό νέων κρουσμάτων πάνω από 200, όπως εχθές 13 Αυγούστου, η εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας αλλάζει και ο υπολογισμός για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου είναι υπό αίρεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του edweek.gr το πιθανότερο σενάριο, αν συνεχιστεί  ο αυξητικός ρυθμός των κρουσμάτων, είναι η αναβολή για κάποιες εβδομάδες τής δια ζώσης διδασκαλίας με σταδιακή επαναφορά της και η εκκίνηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με εξ αποστάσεως εκπαίδευση!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Η χρήση της μάσκας και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων είναι  το πιθανότερο σενάριο όταν ολοκληρωθεί η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία, όπως υποστηρίζουν και οι λοιμωξιολόγοι.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως υπήρχαν δύο βασικά ενδεχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων. Από τη μία υπήρχε η πιθανότητα να βρίσκονται όλοι οι μαθητές στην τάξη με αυξημένα τα μέτρα προστασίας και από την άλλη να βρίσκονται οι μισοί τη μια ημέρα και οι μισοί την επόμενη, όπως ακριβώς συνέβη τον Μάιο. Παράλληλα, η υπουργός σημείωνε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις μάσκες στα σχολεία, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να φοράνε οι μαθητές μάσκα μέσα στην τάξη.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM,  η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών,  είπε ότι «αν συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα θα προσπαθούσα να μην ανοίξω τα σχολείαΘα φρόντιζα να βρω κονδύλια για να δώσω σε κάθε παιδί ένα τάμπλετ και θα έβρισκα τρόπο με τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου να έχουν όλοι διαδίκτυο, αν είναι δυνατόν δωρεάν».

Σε συνέντευξή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, δήλωσε ότι «εφόσον ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει με τα πιο ασφαλή μέτρα για τα παιδιά, το προσωπικό και τις οικογένειές τους. Η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς ορίστηκε η 7η Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξει κάποια τραγική εξέλιξη της επιδημίας δεν μπορώ να πω τι θα γίνει».

Με αυτές τις δηλώσεις οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων θα αλλάξουν τα δεδομένα λειτουργίας των σχολικών μονάδων και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε!

 

              

One thought on “Άνοιγμα σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου; Όχι βέβαια. Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ξεκινήσουν τα σχολεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.