Δερμιτζάκης: Με 3.200 κρούσματα κανείς δε σκέφτεται άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων

Με 3200 κρούσματα προγραμματίζεται άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, εστίασης &… τουρισμού; Είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει. Ο αριθμός των κρουσμάτων παίρνει καθημερινά την ανηφόρα, προχθές ξεπέρασε τις 3.000 με τους επιστήμονες να περιμένουν ακόμη χειρότερα νούμερα τις επόμενες ημέρες.

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων σε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται μια αποσυμπίεση. Καταλαβαίνω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση. Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα, είναι αντίθετο με το μυαλό και τη λογική».

Συγκεντρώσεις -συλλαλητήρια

Τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες ενοχοποιεί ο καθηγητής, για την αύξηση των κρουσμάτων λέγοντας  ότι  δε βοηθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

«Αυτές οι καταστάσεις σίγουρα δεν βοηθάνε. Το ένα είναι το καθαρά επιδημιολογικό με την έννοια ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις ατόμων. Ελπίζω ότι δε θα είναι τεράστιο το αποτέλεσμα διότι ευτυχώς αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται έξω, υπάρχουν συνωστισμοί, φοράνε όλοι μάσκες. Δεν είναι το καλύτερο, καλό είναι να μη γίνονται. Εγώ ανησυχώ περισσότερο με το τι σημαίνει αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει  υπάρχει μια γενικότερη ένταση και κούραση και αδυναμία της κοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτών, πέρα από κάθε κομματικές και ίσως καμιά φορά πιο ακραίες από τη μία και την άλλη πλευρά σκέψεις» είπε.

«Νομίζω ότι είναι και θέμα εκτόνωσης επομένως αυτό είναι που με ανησυχεί, όχι για τις συγκεντρώσεις τις ίδιες αλλά για το τι συμβολίζει στην προσπάθεια να πετύχουμε άλλα μέτρα, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να μπει η Ελλάδα σε ένα καλοκαίρι που και οικονομικά και ψυχολογικά νομίζω μπορεί να την ανεβάσει», συμπλήρωσε.

Μεταλλάξεις κορωνοϊού

Για το θέμα των μεταλλάξεων ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι «η μεταδοτικότητα του ιού κρίνεται με βάση τα κρούσματα τα οποία παρατηρούμε, χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο επίπεδο ή σημείο της πιθανής μετάδοσης υπάρχει αύξηση της αποτελεσματικότητας του ιού».

Η διπλή μάσκα

Ο καθηγητής είπε ότι ακόμα και η διπλή μάσκα δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσει. «Θεωρώ ότι και αυτό το πράγμα είναι υπερβολή. Και μάλιστα θα έλεγα ότι πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία στο τι λέμε εμείς οι ειδικοί, και η επιτροπή που προτείνει κάποια μέτρα, σε σχέση με το τι μπορεί να γίνει» ανέφερε.

«Γι’ αυτό λέω το να κάνουμε συγκεντρώσεις έξω προφανώς δεν είναι το καλύτερο, γιατί είναι πάρα πολλά άτομα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο έστω και που είναι έξω, αλλά γενικότερα προτιμώ να είναι έξω. Να το πω και λίγο ακραία και χιουμοριστικά, αν μπορούσε να κοιμόμαστε έξω θα ήταν καλύτερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θ. Βασιλακόπουλος: Τέλος Μαρτίου άνοιγμα καταστημάτων και Απρίλιο τα σχολεία

Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Νέα και Ειδήσεις για την Εκπαίδευση από το edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.