Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Μαθητές σε δράση για το κλίμα

Μαθητές σε δράση για το κλίμα: Από την ιδέα στην πράξη Ένα πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου για μαθητές 10+
Η κλιματική κρίση επηρεάζει πλέον κάθε πτυχή της ζωής μας. Οι επιπτώσεις της είναι πιο παρούσες από ποτέ. Το μέλλον είναι στο χέρι μας αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ειδικά για τις μελλοντικές γενιές: τους μαθητές του σήμερα που είναι οι πολίτες του αύριο. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, έφηβοι και νέοι δίνουν τον δικό τους αγώνα απέναντι στην κλιματική κρίση. Ωστόσο το «κλιματικό άγχος» είναι εδώ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε σε νέους 16-25 ετών, σε όλον τον κόσμο, το 77% διακατέχεται από φόβο για το μέλλον εξαιτίας κυρίως της κλιματικής κρίσης. Το καλύτερο φάρμακο κατά του άγχους, όμως, είναι η δράση!
Τι ρόλο όμως μπορούν να έχουν οι μαθητές στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης; Πώς η καινοτομία και το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη μέσα από τη συνεργασία μπορεί να φέρει πραγματικές λύσεις ως προς τη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος; Μπορούν τα σχολεία να γίνουν εκκολαπτήρια νέων ιδεών και χειροπιαστών λύσεων;
Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σχηματίζουν ομάδες μαθητών που αναλαμβάνουν να ερευνήσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου τους και να λειτουργήσουν ως νεαροί «σχεδιαστές» πρακτικών λύσεων για τη μείωσή του. Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν ρόλο εμψυχωτή και συντονιστή κι εργάζονται επίσης σε ομάδες, εμπνέοντας τους μαθητές μέσα από το παράδειγμά τους.
Σε αυτήν την πορεία, οι συμμετέχοντες υποστηρίζονται από το WWF Ελλάς με το παιδαγωγικό υλικό που θα βρειτε παρακάτω που έχει ετοιμαστεί για κάθε βαθμίδα και βασίζεται στη μεθοδολογία «Design Thinking» για τη δημιουργία νέων και πρωτότυπων ιδεών. Το υλικό για το δημοτικό και το γυμνάσιο είναι διαμορφωμένο ανά 7 μαθήματα για να διευκολύνει τη χρήση του και στα εργαστήρια δεξιοτήτων.
Με την αρχή λοιπόν να έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2022, ένα μοναδικό ταξίδι έχει ξεκινήσει με πρώτη στάση τη βράβευση και την οικονομική υποστήριξη των καλύτερων ιδεών της πιλοτικής εφαρμογής στα 42 σχολεία τα πρωτα 2 χρόνια του προγράμματος ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Τελικός προορισμός όμως είναι η δημιουργία ενός εργαλείου στα χέρια των εκπαιδευτικών – και των μαθητών τους – σε όλη τη χώρα για να συν-δημιουργήσουν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις με απτά αποτελέσματα απέναντι στην κλιματική κρίση και στην ψυχική υγεία των νέων.
Βρείτε εδώ τα εκπαιδευτικά βίντεο και φυλλάδια
Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
| Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them. |




























