52 κινήσεις για τη βιοποικιλότητα

Η βιοποικιλότητα – η ποικιλία της ζωής στη Γη – καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο και όμορφο. Πολλοί από εμάς απευθύνονται στο φυσικό περιβάλλον για απόλαυση, έμπνευση ή αναψυχή. Εξαρτόμαστε επίσης από τον πλανήτη για τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες, νερό και αέρα – τα στοιχεία που καθιστούν δυνατή τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε και αποτελούν την κινητήρια δύναμη των οικονομιών μας.

Ωστόσο, παρά τη μοναδική αξία της φύσης, πολύ συχνά τη θεωρούμε δεδομένη. Οι πιέσεις σε πολλά φυσικά συστήματα αυξάνονται οδηγώντας τα σε λιγότερο αποτελεσματική λειτουργία τους ή ακόμη και στο χείλος της κατάρρευσης. Η απώλεια βιοποικιλότητας, όπως την αποκαλούμε, αποτελεί κοινό συμβάν πια.

Για αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από 26.000 προστατευόμενες περιοχές εντός των συνόρων της που καλύπτουν περισσότερα από 850.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γνωστό ως Natura 2000, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο και αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της σημασίας που δίνουμε στη βιοποικιλότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε αυτό το πρόγραμμα ορόσημο με επιπλέον μακροπρόθεσμα μέτρα.

Και όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε. Έχουμε τη δύναμη να βοηθήσουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας και θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση. Όλοι μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στη ζωή μας χωρίς να επηρεάσουμε δραματικά τον τρόπο ζωής μας. Αυτές οι μικρές αλλαγές προστίθενται και μπορούν να βοηθήσουν.

Ευελπιστούμε ότι οι συμβουλές που περιλαμβάνονται στον παρόντα οδηγό θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαφορά. Καταναλώνοντας τοπικά τρόφιμα στην εποχή τους, μειώνοντας τη σπατάλη νερού, κομποστοποιώντας τα υπολείμματα τροφίμων ή μαθαίνοντας περισσότερα για τα είδη φυτών και ζώων που ζουν στις περιοχές σας…εάν ακολουθήσουμε όλοι ορισμένα από αυτά τα απλά βήματα θα βοηθήσουμε σημαντικά στη διατήρηση των φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές.

Janez Potočnik
Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.