284.279,25€ έλλειμμα σε ταμείο συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Επιστολή διάψευσης

Τουλάχιστον 284.279,25 € το έλλειμμα στο ταμείο του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης για τα έτη 2012-2020, σύμφωνα με καταγγελία της Ριζοσπαστικής κίνησης Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η καταγγελία

Όπως έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο ταμείο του συλλόγου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι εκπρόσωποι μας στο ΔΣ έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας μεγάλη υπεξαίρεση.

Χθες μας κοινοποιήθηκε η 50σέλιδη έκθεση του ορκωτού λογιστή, που ορίσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο, για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της περιόδου Ιούνιου του 2012 – Ιούνιου του 2020, και συζητήθηκε στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της έκθεσης:

  1. Διαπιστώνεται σωρευτικό έλλειμμα για την περίοδο 233.376,05€
  2. Με βάση το υπόλοιπο 50.903,20€ της προηγούμενης του Ιουνίου του 2012 διαχειριστικής περιόδου το συνολικό έλλειμμα τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν στο ποσό 284.279,25 ευρώ.
  3. Για να συγκαλυφθεί αυτό φούσκωναν τα έξοδα του συλλόγου με ανύπαρκτα, χειρόγραφα, απλές σημειώσεις, άσχετα ή πλαστά παραστατικά ύψους άνω των 100.000 ευρώ.
  4. Αύξησαν τις πληρωμές συνδρομών προς τη ΔΟΕ κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να μεγιστοποιήσουν τα έξοδα.
  5. Μείωσαν δραστικά το μέγεθος των εσόδων κατά 146.541,51€
  6. Μεταφέρθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του πρώην προέδρου δεκάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να δικαιολογούνται από κανένα νόμιμο παραστατικό και αιτιολογία.
  7. Μεταφέρθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του πρώην γραμματέα-ταμία 69.080,48€   χωρίς να δικαιολογούνται από κανένα νόμιμο παραστατικό και αιτιολογία παρά μόνο από τη δικαιολογία ότι έγιναν για να πληρωθούν λογαριασμοί του συλλόγου ενώ γι’ αυτό είχαν δημιουργήσει δύο επιπλέον τραπεζικούς λογαριασμούς.
  8. Πέρα από το τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του συλλόγου ανοίχτηκαν άλλοι δύο λογαριασμοί στο όνομα του πρώην προέδρου, του γραμματέα-ταμία και της εκάστοτε εικονικής ταμία, για να «διευκολυνθούν» οι συναλλαγές του συλλόγου και στους οποίους είχαν πρόσβαση μόνο οι προαναφερόμενοι αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν αρκετοί.
  9. Δεν υπάρχει αρχείο-μητρώο καταγραφής αποδείξεων είσπραξης συνδρομών τοις μετρητοίς (κατά την ημέρα των εκλογών του συλλόγου) με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτές να επιβεβαιωθούν. Λείπουν παντελώς αποδείξεις είσπραξης συνδρομών για τρία συναπτά έτη.
  10. Δεν παραδόθηκε κανένας υπογεγραμμένος ισολογισμός ούτε έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η πλειοψηφία του ΔΣ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ), που είχε και την ευθύνη της διαχείρισης, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τον έλεγχο εδώ και δύο χρόνια που μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα αλλά έβαζε πάντα και μια σειρά προσκόμματα, ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση. Ήταν η βοή των γεγονότων που την ανάγκασαν να συναινέσει στην πρόσληψη ορκωτού λογιστή.

Μετά την έκθεση του ορκωτού λογιστή και μετά την άρνηση και κοροϊδία επί μήνες, του πρώην γραμματέα-ταμία, να καταθέσει στο ταμείο του συλλόγου το ποσό των 38.000 ευρώ, που παραδέχθηκε ο ίδιος ως έλλειμμα, αρνήθηκε ακόμη μια φορά η πλειοψηφία να πάρει μέτρα εναντίον του.

Η πρόταση προσωρινής διαγραφής του (μόνιμη αποφασίζεται μόνο από τη συνέλευση) που καταθέσαμε στο παρελθόν και επανέφερε στη χτεσινή συνεδρίαση η ΑΣΕ απορρίφθηκε από μέρους τους. Όλα θα είχαν έρθει στο φως πολύ νωρίτερα αν είχαν τη διάθεση να αποκαλύψουν και όχι να συγκαλύψουν.

Αποφύγαμε σήμερα να χρησιμοποιήσουμε κρίσεις και χαρακτηρισμούς για μια υπόθεση που συγκλονίζει τον σύλλογο. Ας μην μας προκαλέσουν όπως έκαναν στο παρελθόν με κοινές ανακοινώσεις.

Η υπόθεση της υπεξαίρεσης βρίσκεται στη δικαιοσύνη και της απόδοσης ευθυνών στα χέρια των μελών του συλλόγου.

Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και να λάμψει η αλήθεια και να επιστραφεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ στο ταμείο του συλλόγου.

16-2-2021

  • Η καταγγελία είναι διαθέσιμη, εδώ.
Επιστολή διάψευσης του Πετρόπουλου Περίανδρου, Μέλους της παράταξης: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» του Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης

Ψεύτικη, συκοφαντική και αναίσχυντη η ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Π.Ε. Υπαίθρου Ν. Θεσ/κης της οποίας μέλος που ανήκει στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας απέχει συστηματικά και συνειδητά από όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις μας.

Συναδέλφισσες-οι,

Με την επιστολή μου αυτή, ήθελα να καταγγείλω, να διαψεύσω και να αποκατασταθεί η αλήθεια, στην αναίσχυντη ανακοίνωση μελών της παράταξης της Ριζοσπαστικής Κίνησης Π.Ε. του Συλλόγου μας, του Συλλόγου Δ/Ν Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης, για το υπέρογκο έλλειμα στο ταμείο μας, όπως ευαγγελίζονται…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και με τη σειρά:

  1. Η παράταξη της ΡΙΖ. ΚΙΝ. θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την (κακο)διαχείριση των οικονομικών στο ταμείο του Συλλόγου μας. Θεμιτό και κατά γενική ομολογία νόμιμο.
  2. Ταυτόχρονα, όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του Συλλόγου ομόφωνα αποφάσισαν και τον ορισμό ορκωτού λογιστή, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του γραφείου του, θα μας ενημέρωναν για το τελικό έλλειμα ή όχι στα οικονομικά του Συλλόγου μας.

Η εισαγγελία της Θεσσαλονίκης όρισε πραγματογνώμονα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως όφειλε.

Όταν καλέστηκα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για κατάθεση στην υπόθεση, παραμονές Χριστουγέννων του 2020, η υπεύθυνη της ανάκρισης μου ανακοίνωσε πως το πόρισμα της πραγματογνώμονος δεν ανέφερε τίποτα για κακοδιαχείριση και ότι για τα έσοδα και έξοδα του Συλλόγου, όλα τα παραστατικά που προσκομίσαμε συμφωνούν με αυτά που αναγράφονται στο βιβλίο εσόδων και εξόδων του Συλλόγου μας. Επίσης, δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία, λόγω έλλειψης παραπάνω στοιχείων. Μετά από αυτό δε γνωρίζουμε αν υπάρχει συνέχεια στην υπόθεση, από μέρους της εισαγγελίας και περιμένουμε την επίσημη έγγραφη απάντησή της.

Στη συνέχεια ανέλαβε την υπόθεση ο ορκωτός λογιστής που με την τελική του έκθεση θα έβγαζε στο φως όλη την αλήθεια.

Ο ίδιος και το γραφείο του, με όλη την επαγγελματική σοβαρότητα που τους διακρίνει, ζήτησαν στοιχεία από τους πάντες, Τράπεζα Πειραιώς (για κινήσεις λογαριασμών), Δ.Ο.Ε. (για συνδρομές, έξοδα αντιπροσώπων στις Γ.Σ.), Ε.Δ.Ο.Θ. (για συνδρομές μας στο Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. του Ν. Θεσσαλονίκης), Γραφεία Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης (για αριθμό μελών και συνδρομών) κ.λ.π.

Το παραπάνω γραφείο μάς έστειλε την τελική του έκθεση, εχθές Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, μην αναφέροντας έλλειμα στα οικονομικά του Συλλόγου μας. Το έλλειμα που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΡΙΖ. ΚΙΝ., αφορά μόνο στις αποδείξεις οι οποίες έχουν πληρωθεί σίγουρα από τον Σύλλογο, δεν επισυνάπτεται όμως το ανάλογο τιμολόγιο. Είναι γνωστό πως σε κάποια έξοδα, δεν μπορεί να προσκομιστεί τιμολόγιο, παρά μόνο απλή απόδειξη, π.χ. έξοδα καθαρίστριας, κοινόχρηστα, πληρωμή πάρκινγκ και διάφορα άλλα…

Με λίγα λόγια, ότι δεν αναφέρεται σε τραπεζικές καταθέσεις ή υπάρχει απλή απόδειξη πληρωμής δεν αναγνωρίζεται από το γραφείο του ορκωτού λογιστή και αυτό είναι απολύτως νόμιμο και κατανοητό. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό;

Το τελικό πόρισμα δεν αναφέρει ποτέ και πουθενά ότι υπάρχει έλλειμα.

Κάθε ανακοίνωση για το αντίθετο, είναι προσβολή της νοημοσύνης μας.

Οι οικονομικοί απολογισμοί, άλλωστε, κάθε έτους είχαν την έγκριση της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. του Συλλόγου μας.

Η έκθεση του ορκωτού λογιστή δεν μπορεί, διά νόμου, να κοινοποιηθεί, όμως δεν αναφέρει πουθενά για έλλειμα. Οι αποδείξεις χωρίς τιμολόγιο καταγράφονται μόνο -στα εννέα (9) χρόνια (2012 έως και 2020)- και είναι τόσες όσες αναφέρονται στο υποτιθέμενο έλλειμα. Είναι έξοδα που πληρώθηκαν, ναι.. και το γνωρίζουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. μας και σε πολλά από αυτά τα έξοδα υπάρχουν και ομόφωνες αποφάσεις.

Ακριβώς εδώ όμως, συναδέλφισσες και συνάδελφοί μου γεννιούνται τεράστια ερωτήματα:

  1. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ποτέ δεν όρισε ακριβή ημερομηνία για την παράδοση της τελικής έκθεσης, από το γραφείο του ορκωτού λογιστή.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, ενημερωθήκαμε για προσχέδιο έκθεσης και ότι λόγω καθυστέρησης στοιχείων από τους φορείς που ζητήθηκαν, η τελική έκθεση θα καθυστερήσει.

Κανείς από τους φορείς που τους ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία δεν απάντησε ακόμη μέχρι και σήμερα (16-02-2021), εκτός από τη Δ.Ο.Ε. και τον Ε΄ Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Θεσσαλονίκης.

Παρόλα αυτά, η τελική έκθεση παραδόθηκε τη Δευτέρα 15-02-2021 στο προσωπικό e-mail του σημερινού μας ταμία και όχι στο e-mail του Συλλόγου μας. Το ερώτημα που τίθεται είναι, ποιος είναι ο πελάτης; Ο Σύλλογός μας φυσικά και όχι ο ταμίας μας.

Επίσης στην τελική έκθεση αναφέρεται ότι για τα υπόλοιπα έγγραφα που ζητήθηκαν από τους υπεύθυνους φορείς, δεν υπάρχει ακόμη απάντησή τους… Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει τελική έκθεση χωρίς τα άκρως σημαντικά αυτά στοιχεία; Γίνεται τελική έκθεση, χωρίς τον υπολογισμό των εσόδων;΄

Ακόμη και η Δ.Ο.Ε., έστειλε δύο (2) έγγραφα, που το ένα διαβιβάστηκε στον Σύλλογό μας, μετά το προσχέδιο της έκθεσης.

Επίσης, όπως γνωρίζουν τα μέλη μας, εκτός από τον λογαριασμό του Συλλόγου μας (όψεως), υπήρχαν και άλλοι δύο (2), στα ονόματα του Προέδρου, του Γ. Γραμματέα και του Ταμία του Συλλόγου μας, οι οποίοι ήταν για άμεση διευκόλυνση και κατάθεση χρημάτων στους πιστωτές του Συλλόγου μας. Ναι, υπάρχουν μεταφορές από τον λογαριασμό όψεως σε αυτούς τους λογαριασμούς, όμως το ύψος των αναλήψεων που διενεργήθηκαν από τον όψεως και κατατέθηκαν στους δύο (2) αυτούς λογαριασμούς, αφορούν με νόμιμα παραστατικά πληρωμές σε πιστωτές του Συλλόγου μας και όχι προσωπική κατάχρηση.

Δεν αναφέρεται πουθενά, στην τελική έκθεση, προσωπική κατάχρηση και ουσιαστικά παράνομη ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση υπήρχε βιασύνη από τα μέλη της ΡΙΖ. ΑΡ., για γρήγορη κατάθεση της τελικής έκθεσης. Γιατί δεν κατατέθηκε αυτή, μετά την προσκόμιση των νόμιμων στοιχείων;

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει έκνομη ενέργεια ούτε κατάχρηση χρημάτων και το υποτιθέμενο έλλειμα, είναι αυτό που αφορά σε αποδείξεις χωρίς τιμολόγια. Αν δηλαδή δεν υπήρχαν και οι τραπεζικές μεταφορές, τότε το υποτιθέμενο έλλειμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο…

Εάν υπήρχε προσωπική μου ευθύνη για τη δημιουργία ελλείματος, να αναλάβω αυτήν που μου αναλογεί.

 Πουθενά όμως δεν αναγράφεται αυτό !!!

Τέλος, θα ήθελα να καταγγείλω τη συστηματική και συνειδητή απουσία εκλεγμένου μέλους στο Δ.Σ. μας, της παράταξης της ΡΙΖ. ΚΙΝ., το οποίο εδώ και έξι (6) συνεχόμενες συνεδριάσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι άφαντο και την επόμενη ημέρα έχει λόγο και κρίση και σχολιάζει τα λεγόμενα των υπολοίπων στο Δ.Σ. με αποστολή e-mail.

Τα θέματα στον κλάδο μας «τρέχουν» με καταιγιστικούς ρυθμούς, οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να λάβουν τις ανάλογες απαντήσεις και κινητοποιήσεις και το μέλος αυτό απουσιάζει…

Με βάση το καταστατικό του Συλλόγου μας, πρέπει το συγκεκριμένο μέλος να παραιτηθεί ή ακόμη και να διαγραφεί, όμως ποτέ δεν το καταθέσαμε αυτό στο Δ.Σ. μας, λόγω σεβασμού στα μέλη  και στις παρατάξεις του.

Όχι όμως και να γίνει ο τιμητής των πάντων… Έλεος…

Ζητάμε λοιπόν την άμεση ανάκληση της ψευδούς και ουσιαστικά ψηφοθηρικής ανακοίνωσης της ΡΙΖ. ΚΙΝ., το λιγότερο.

Σε αντίθετη περίπτωση, τον λόγο θα έχουν τα δικαστήρια…

Ο μόνος λόγος του ανελέητου κυνηγητού στο πρόσωπό μου είναι καθαρά η σπίλωση του ονόματός μου και της παράταξης που εκπροσωπώ. Πριν 6 χρόνια ήμασταν τέταρτη (4)η δύναμη στο Δ.Σ. και η ΡΙΖ. ΚΙΝ. δεύτερη (2η). Έτσι ονειρεύονταν να αναρριχηθούν ακόμη και στην προεδρεία του Συλλόγου. Όμως με τη στάση της παράταξής μας και την επιμονή της στις ηθικές αξίες και αρχές της, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί μας, με την ψήφο τους μας σταθεροποίησαν από τότε στη δεύτερη θέση σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, είτε για Δ.Σ. είτε για αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε.

Αυτός είναι ο καημός τους και το ανεκπλήρωτο όνειρό τους…

Εμείς πάντα θα είμαστε στη διάθεση και κρίση των συναδέλφων μας και πάντα δίπλα τους σε κάθε θέμα που δημιουργείται.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ !!!

Πετρόπουλος Περίανδρος

Μέλος της παράταξης: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

του Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης

  • Η επιστολή διάψευσης είναι διαθέσιμη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.