2021| Τοπίο στην ομίχλη | Άνοιγμα Σχολείων, Click in shop, Lockdown, Εμβόλια

Παρ’ ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εμφάνισε βελτίωση έπειτα από το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών, ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού που καταγράφηκε μια ημέρα πριν την έλευση του νέου έτους.

Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία που ανακοίνωσε εχθές 30 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία στην χώρα μας καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού καθώς τετραψήφιος αριθμός μολύνσεων είχε να αναφερθεί στη χώρα μας από τις 17 Δεκεμβρίου. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού  ειδικά σε ορισμένες περιοχές αποτελούν αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα γιατί σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που ο αριθμός των τεστ ήταν χαμηλός,

Ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι που θα κρίνουν το άνοιγμα τόσο των σχολείων όσο και τη διατήρηση ή χαλάρωση του lockdown.

Το τοπίο ως προς τις αποφάσεις φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκαθαρίσει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου όταν και θα επανασυνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Δίχως οριστική απόφαση για την ημερομηνία και τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση, που έγινε την  προηγούμενη Τρίτη, της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, 

Παρ’ ότι η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου, υπάρχουν διαφωνίες και διχογνωμίες.

Κάποιοι εκ των ειδικών επιστημόνων υποστηρίζουν ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν, κάποιοι άλλοι τίθενται υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος (να ανοίξουν τα δημοτικά και εν συνεχεία, μετά από 15 ημέρες, τα γυμνάσια και τα λύκεια), ενώ υπάρχει και μία τρίτη ομάδα που υποστηρίζει ότι όλα τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Πάντως, όπως αναφέρουν και κυβερνητικές πηγές , αφού η πορεία της πανδημίας αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, προς το παρόν δεν μπορεί να προδικαστεί η τελική απόφαση των ειδικών.

Στην ίδια συνεδρίαση η υπουργός Παιδείας  Νίκη Κεραμέως σχεδιάζοντας την επαναλειτουργία των σχολείων παρουσίασε ένα ασφαλές σχέδιο που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων, διαφορά στην έναρξη μαθημάτων  κατά μισή ώρα ώστε να αποφευχθεί ο ταυτόχρονος συνωστισμός γονέων και μαθητών καθώς και είσοδο – έξοδο από τη σχολική μονάδα από διαφορετικά σημεία.

Όπως τελικά ανακοινώθηκε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

 

Λιανεμπόριο & Εστίαση

Καταστήματα: Click in shop -Ψώνια με ραντεβού

Σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καταρτίζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή το προγραμματισμένο ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος.

Αν επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών με το νέο σύστημα click in shop, ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, και θα μπορεί να επισκέπτεται το κατάστημα σε προκαθορισμένο χρόνο και για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα είδη ένδυσης και υπόδησης, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της επιστροφής προϊόντων.

Όπως ισχύει ήδη στις αγορές εντός του σούπερ μάρκετ και στις αγορές εντός του καταστήματος με ραντεβού θα ισχύουν περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό των καταναλωτών που επιτρέπεται να είναι εντός του καταστήματος την ίδια στιγμή.

Πολύ αργότερα φαίνεται ωστόσο να έρχεται το άνοιγμα της εστίασης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η συζήτηση θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο σύνολό τους οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

«Η εστίαση θα πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά άλλο μέλος της επιτροπής, σχολιάζοντας: «Και τότε πάλι, δειλά δειλά, ίσως με δύο άτομα στο τραπέζι».

Βασικό κριτήριο για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καίριο παράγοντα για την άρση των μέτρων.

 

Εμβολιασμοί

Toν εμβολιασμό περίπου 70.000 ατόμων ως τις 10 Ιανουαρίου προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού που επεξεργάστηκε  η κυβέρνηση.

Βάσει του σχεδίου, στην πρώτη φάση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης.

Αναλυτικά:

1η Φάση

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο, στην πρώτη φάση εμβολιασμού -όταν θα είναι περιορισμένα τα διαθέσιμα εμβόλια- εντάσσονται:

  1. Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  2. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  3. Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  4. Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης είναι η 27η Δεκεμβρίου.

2η φάση

Η δεύτερη φάση -όταν και αναμένεται να είναι διαθέσιμος μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων- περιλαμβάνει:

  1. Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
    • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
    • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
    • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
    • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  2. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  3. Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί
  4. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  5. Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Η δεύτερη φάση εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ αναμένεται να υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων εγκεκριμένων εμβολίων.

3η φάση

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φάση, περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των ατόμων 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ως εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης ορίζεται ο Ιούνιος του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για συγκεκριμένο αριθμό αποτελεσματικών και εύκολα συντηρούμενων εμβολίων.

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.