Χαράλαμπος Γώγος: Με δύο κρούσματα το σχολείο λειτουργεί, με τρία κλείνει!

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας  στο Mega σχετικά με τα επικρατέστερα σενάρια λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε σχολική αίθουσα δήλωσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει το σχολείο, αν εντοπιστούν τουλάχιστον τρία κρούσματα.

Ο κ. Γώγος τόνισε για άλλη μία φορά πως η χρήση μάσκας από τους μαθητές, που επιστρέφουν σήμερα στα θρανία για την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, θα τους προστατέψει σε μεγάλο βαθμό.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%», δήλωσε συγκεκριμένα και συνέχισε την τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

Σχετικά με τον ιό και τη μετάδοσή του από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες.

«Η προσπάθεια γίνεται τα παιδιά να είναι σε συγκεκριμένη τάξη, ώστε, ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, να μπορούμε γρήγορα να το ιχνηλατήσουμε».

Απαντώντας στο ερώτημα για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να μπει λουκέτο σε ένα σχολείο λόγω της πανδημίας, τόνισε ότι «μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα»

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι «όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο», ωστόσο αν πειθαρχούμε στα μέτρα για τον κορωνοϊό θα μειωθούν και τα κρούσματα της γρίπης.

 

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.