Χριστούγεννα στον Κόσμο

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή αγάπης που γιορτάζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Χριστούγεννα στον Κόσμο

Γιορτάζεται ωστόσο διαφορετικά από χώρα σε χώρα σε όλο τον κόσμο, με τις παραδόσεις και τα έθιμα να διαφέρουν και να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φέτος, στην εποχή της πανδημίας, όλοι μας χρειαζόμαστε λίγο από την λάμψη και την μαγεία των Χριστουγέννων να φωτίσει την καθημερινότητά μας και να μας εμπνεύσει δύναμη και κουράγιο.

Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να μη θυμίζουν σε τίποτα εκείνα των περασμένων ετών, πουθενά στον κόσμο αφού οι εορταστικές εκδηλώσεις περιορίστηκαν ή ακόμη και απαγορεύτηκαν, ωστόσο όλα αυτά τα πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις, που χρωματίζουν αυτή τη γιορτή σε κάθε χώρα φέρνουν μαζί τους όμορφες αναμνήσεις και γεμίζουν ελπίδες  ότι θα γιορτάσουμε και πάλι όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, με χαμόγελο, αγάπη και αλληλεγγύη.

Πώς γιορτάζουν στον πλανήτη τη γέννηση του Χριστού

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε χώρες κοντινές και μακρινές, για να πάρουμε μια ιδέα πώς θα περάσουν τις γιορτές φέτος, όσο το επιτρέπει η πανδημία.

Σουηδία

Η ευχή στα σουηδικά είναι εύκολη, “God Jul”, και οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ξεκινούν την ημέρα της Αγίας Λουκίας (Σάντα Λουτσία), με την ανάλογη τελετή: πριν το ξημέρωμα της 13ης Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φοράει ένα άσπρο φόρεμα με κόκκινη φαρδιά ζώνη, στέμμα φτιαγμένο από φύλλα, το οποίο επάνω του έχει αναμμένα κεριά και ξυπνάει τους γονείς της προσφέροντάς τους καφέ και ψωμάκια.
Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά. Παρ’ όλο που το έθιμο αυτό έχει ρίζες πίσω στον 4ο αιώνα, αποτελεί σχετικά πρόσφατη παράδοση στη Σουηδία και συμβολίζει την επιστροφή του αστεριού. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες παντού φωτίζονται από κεριά, ενώ τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται 2 μέρες νωρίτερα.

Ρωσία

Αν γιορτάζατε Χριστούγεννα στη Ρωσία, θα ευχόσασταν σε όλους “Pozdrevlyayu s Novym Godom i Rozhdestvom” και θα ζούσατε τους παραδοσιακούς ρώσικους εορτασμούς που περιλαμβάνουν νηστεία 39 ημερών μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων, που γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. Το γιορτινό γεύμα τους αποτελείται από… 12 πιάτα προς τιμήν των 12 Αποστόλων και την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύμνους. Κι όσον αφορά τα παιδιά… υπάρχει η παραδοσιακή φιγούρα του Ded Moroz, ο οποίος, ως κάτι ανάλογο του Άϊ Βασίλη, τους μοιράζει δώρα μαζί με την εγγονή του, την Snegurochka.

Ιταλία

Buon Natale” είναι η ευχή που πρέπει να δώσετε στους Ιταλούς τα Χριστούγεννα, οι εορτασμοί των οποίων ξεκινούν 8 ημέρες νωρίτερα και διαρκούν 3 εβδομάδες. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Novena, κατά τη διάρκεια της οποία τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και λένε ποιήματα. Όπως συμβαίνει και με τα κάλαντα στην Ελλάδα, έτσι κι εκεί τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να διασκεδάσουν τους ανθρώπους και σαν αντάλλαγμα παίρνουν λίγα χρήματα. Τα δώρα τους δεν τα ανοίγουν πριν τις 6 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την παράδοση, τους τα φέρνει μια ευγενική, άσχημη μάγισσα, η Strega Buffana  η οποία πετά πάνω από την Ιταλία με μια σκούπα και μοιράζει δώρα στα καλά παιδιά και κάρβουνο στα άτακτα παιδιά.
Μια άλλη ιταλική παράδοση θέλει οι Ιταλοί να δίνουν ένα σακουλακι ξερές φακές στους φίλους τους για να φτιάξουν σούπα. Το φαγητό αυτό τους θυμίζει τις δύσκολες και φτωχές εποχές και την τρώνε για να έχουν τύχη το Νέο Έτος.
Στη  Σικελία οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.

Αιθιοπία

Η Αιθιοπία υπήρξε από τις πρώτες αυτοκρατορίες που υιοθέτησαν τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον 4ο αι. μ.χ. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το δικό της ημερολόγιο και τα Χριστούγεννα στην χώρα («Genna») εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, κατόπιν νηστείας 43 ημερών, την οποία αποκαλούν «Η νηστεία των προφητών» («Tsome Nebiyat»).

Φινλανδία

Τα «Καλά Χριστούγεννα» στα φινλανδικά είναι “Hyvaa Joulua” και οι άνθρωποι εκεί περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα προκειμένου να ετοιμαστούν για τις γιορτινές ημέρες. Τα στολισμένα έλατα είναι ανάμεσα στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των Φιλανδών, οι οποίοι τα στολίζουν συνήθως την παραμονή, με χάρτινες σημαίες, κεριά, φρούτα και πούλιες, ενώ ένα ακόμη έθιμο είναι να αφήνουν σπόρους και καρπούς για τα πουλιά στον κήπο τους, με πολλούς μάλιστα να μην ξεκινούν το χριστουγεννιάτικο γεύμα αν τα πουλιά δεν έχουν φάει. Τα δώρα ανταλλάσσονται πριν ή μετά το βραδινό και το κρέμασμα της… κάλτσας στο τζάκι δεν λείπει από τα έθιμά τους. Μετά τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, ο κόσμος επισκέπτεται τους νεκρούς του κρατώντας αναμμένα κεριά.

Βουλγαρία

Ευχηθείτε “Vesela Koleda” και ετοιμαστείτε για ένα γεύμα πολλών πιάτων, μονού, όμως, αριθμού, όπου το κρέας απουσιάζει. Το γεύμα πραγματοποιείται την παραμονή των Χριστουγέννων και περιέχει διάφορους τύπους φασολιών, καρυδιών, αποξηραμένα δαμάσκηνα και το παραδοσιακό πιάτο Banitsa (κάτι σαν τυρόπιτα με αβγά, τυρί και φύλλο). Συνήθως δεν μαζεύουν το τραπέζι μετά το δείπνο, αφήνοντάς το μέχρι το επόμενο πρωί, προκειμένου να αφήσουν φαγητό στα άγια πνεύματα.

Ιαπωνία

Tα Χριστούγεννα δεν αποτελούν επίσημη γιορτή αφού μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί. “Kurisumasu Omedeto” ή “Shinnen Omedeto” είναι τα ιαπωνικά που χρειάζεται να ξέρετε για να ευχηθείτε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Ιαπωνiα. Στην πραγματικότητα, οι Γιαπωνέζοι ακολουθούν κάποιες παραδόσεις των Χριστουγέννων που είναι κοινές για όλο τον κόσμο, ενώ μόλις το 1% τα γιορτάζει για θρησκευτικούς λόγους. Πολλοί συμμετέχουν στην ανταλλαγή δώρων και στολίζουν τα σπίτια τους κι ένας βουδιστής μοναχός,  ο Hoteiosho παίζει το ρόλο του Άγιου Βασίλη, που φέρνει τα δώρα στα παιδιά. Πώς ξέρει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι; Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα βλέπει όλα.

Γερμανία

Οι Γερμανοί δίνουν μεγάλο βάρος στη διακόσμηση των σπιτιών τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο «Adventskranz». Πρόκειται για ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζει τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή τοποθετούν ένα κερί στο κηροπήγιο αυτό, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων.
Από τις αρχές του Δεκέμβρη τα παιδιά αντί για τις κάλτσες τους, βγάζουν έξω τα παπούτσια τους περιμένοντας τον  Άϊ Βασίλη να τους τα γεμίσει με δώρα και γλυκά.  Αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά θα βρουν κλαδιά μέσα.

Φιλιππίνες

Τα Χριστούγεννα στις Φιλιππiνες, η ευχή που θα ακούσετε είναι “ Maligayang Pasko” και οι εορτασμοί ξεκινούν 9 μέρες πριν τα Χριστούγεννα με τη θεία λειτουργία, η οποία επικεντρώνεται στη γέννηση του Ιησού. Κάθε χρόνο, την παραμονή των Χριστουγέννων, πραγματοποιείται η πομπή Panunuluyan, μια παράδοση κατά την οποία ένα επιλεγμένο ζευγάρι αναπαριστά τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ και της Μαρίας, στην αναζήτησή τους για καταφύγιο. Προκειμένου να την παρακολουθήσουν όλοι, η λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων γίνεται κάθε μία ώρα.

Γαλλία

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Την παραμονή τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους στο τζάκι και περιμένουν τον Pere Noel, τον Πατέρα των Χριστουγέννων, να τους τα γεμίσει με δώρα. Το πρωί βρίσκουν ακόμα γλυκά, φρούτα, καρύδια και μικρά δωράκια κρεμασμένα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στους καθεδρικούς ναούς της Γαλλίας γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού, τόσο με κούκλες, όσο και με ανθρώπους. Στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο κούτσουρο καίει στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά, έθιμο που συναντάμε και στη χώρα μας, γνωστό ως «Χριστόξυλο». Οι Γάλλοι έχουν τα Αλεξανδρινά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια. Τα αποκαλούν Le poinsettia ou étoile de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων). Τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια των εορτών. Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλασσινά και κυρίως από στρείδια.

Πηγές: clickatlife.gr, monopoli.gr

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.