Τρίτεκνοι Αναπληρωτές: Επαναφορά της προηγούμενης εγκυκλίου για τοποθετήσεις με προσμέτρηση κοινωνικών κριτηρίων

Τη μη προσμέτρηση κοινωνικών κριτηρίων κατά τη διαδικασία τοποθέτησης των αναπληρωτών στις περιοχές που προσλαμβάνονται καταγγέλλουν οι Τρίτεκνοι Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου, με ανοιχτή επιστολή τους.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:

Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου και με την εγκύκλιο με Αριθμ. 104627/ΓΔ5, έγινε γνωστό ότι στα κριτήρια τοποθέτησης των αναπληρωτών στις περιοχές που προσλαμβάνονται δεν θα μετρούν τα κοινωνικά κριτήρια για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Τόσα χρόνια οι τρίτεκνοι, και γενικά οι έχοντες παιδιά, προστατεύονταν με ειδική ρύθμιση στις τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το ΦΕΚ 465Β΄, του 2003, και στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 της αριθμ. 35557/09-04-2003 Υ.Α, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες λειτουργίας των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Το οποίο όριζε: «Κατά την τοποθέτηση σε σχολεία της διεύθυνσης εκπαίδευσης των προερχομένων από τον πίνακα Β προτιμώνται κατά σειρά:

α) οι γονείς τεσσάρων παιδιών, που είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία,
β) οι πάσχοντες από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία,
γ) οι γονείς με τρία ή δύο ή ένα παιδί,
δ) οι έγγαμοι χωρίς παιδιά και
ε) οι έχοντες τα περισσότερα μόρια…κτλ»

Η επίθεση που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της τρίτεκνης οικογένειας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι πρωτοφανής. Καμία προστασία και πλήρης απαξίωσης των τρίτεκνων οικογενειών. Το σύστημα προσλήψεων του νόμου Γαβρόγλου, νόμος 4589/2019 , επιτέθηκε στην τρίτεκνη ελληνική οικογένεια αποχαρακτηρίζοντάς την από ειδική κατηγορία.

Ωστόσο, συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση και από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με Αριθμ. 104627/ΓΔ5 υιοθετεί χαρακτηριστικά αντιδημογραφικής πολιτικής, καθώς αποκλειστικό κριτήριο τοποθέτησης στις περιοχές πρόσληψης είναι η σειρά κατάταξης στους πίνακες του ΑΣΕΠ, κάτι που δεν αναφέρεται στον νόμο 4589/2019 και αποτελεί ξεκάθαρα απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Το γεγονός αυτό θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στις οικογένειες των 800 τριτέκνων αναπληρωτών (από τους 170.000 περίπου υποψηφίους αναπληρωτές) και θα τους οδηγήσει στο φάσμα της ανεργίας, καθώς δύσκολα πλέον θα επιλέγουν μακρινές περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους. Μία επιλογή που έκαναν έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την οικονομική επιβίωση της οικογένειάς τους.

Επιπλέον, βιώνουμε στο έπακρο μία άνευ προηγουμένου επίθεση από «συναδέλφους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς» , οι οποίοι στα μέσα κοινωνική δικτύωσης προσβάλλουν  και χυδαιολογούν εναντίον εκπαιδευτικών ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικών με παιδιά ΑΜΕΑ, πολυτέκνων και τριτέκνων. Είναι αυτοί που θα μπουν στο δημόσιο σχολείο και θα δείξουν την αγάπη τους στα παιδιά, όταν ειρωνεύονται και κατηγορούν τα παιδιά των υπόλοιπων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επ’ αυτού, είμαστε διατιθέμενοι να προβούμε σε επίσημες καταγγελίες μέσω της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς το Υπ. Παιδείας και προς την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κλείνοντας την επιστολή μας, απαιτούμε την απόσυρση της ρύθμισης περί τοποθετήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την επαναφορά της προηγούμενης εγκυκλίου.

Με εκτίμηση,

Τρίτεκνοι Αναπληρωτές Εκπ/κοι Ηρακλείου

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

 

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

* Photo by Taylor Wilcox on Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.