ΣΥΡΙΖΑ: Με το “ζόρι” ορισμός μελών στα τοπικά συμβούλια επιλογής Διευθυντών σχολείων

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής και τις αποφάσεις υποχρεωτικής τοποθέτησης διευθυντών  και προϊσταμένων σχολικών μονάδων.

Όπως τονίζουν στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη και της Μερόπης Τζούφη, η συγκρότηση γίνεται «με το “ζόρι”» και μάλιστα μεσούσης της σχολικής χρονιά, με αποτέλεσμα να «διασαλεύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Η επιτελική ανικανότητα – σκοπιμότητα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά τις διαδικασίες επιλογής στελεχών, έχει καταγγελθεί πολλάκις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την αντιπολίτευση εν γένει, την εκπαιδευτική κοινότητα. Όσον αφορά τις διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων, η υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, “πάγωσε” τις σχετικές διαδικασίες μη προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη επιλογή και τοποθέτηση τους, δεδομένου ότι στις 31 Ιουλίου του 2020 έληγε η θητεία τους. Αφού παρήλθαν δύο χρόνια, αποφάσισε την “επιτάχυνση” των διαδικασιών για την επιλογή και τοποθέτηση Διευθυντών/ντριών σε 13.000 σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μεταξύ άλλων, την 30η.7.2022 προέβη σε μια ακόμα κακή νομοθέτηση, καθώς νομοθέτησε την αναγκαστική συμμετοχή μελών στα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, ήτοι τον ορισμό στα συμβούλια αυτά εκπαιδευτικών με εικοσιπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία χωρίς να υποβάλλεται αίτηση συμμετοχής. Η υπουργός αιτιολόγησε τη νομοθετική της επιλογή προβάλλοντας “την εύρυθμη ολοκλήρωση των διαδικασιών”. Μια κατ’  όνομα “εύρυθμη ολοκλήρωση” που διασαλεύει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς η τοποθέτηση των Διευθυντών/ντριών μεσούσης της σχολικής χρονιάς θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Απόρροια των ανωτέρω, και η αριθ. Πρωτ. 7787/31-10-2022 απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου με θέμα «Συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου», με την οποία ορίστηκαν ως αντιπρόεδροι και αναπληρωματικά μέλη στα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί, οι οποίοι όμως δεν υπέβαλαν αίτηση.

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός, δηλαδή με το “ζόρι” ορισμός μελών στα οικεία συμβούλια επιλογής, αποτελεί έκφανση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ που βάλλει το δημόσιο και δημοκρατικό σχολείο υπενθυμίζοντας στην εκπαιδευτική κοινότητα τον προ διετίας “αυθαίρετο” διορισμό αιρετών.

Ακόμα, αποκαλύπτει την απουσία σοβαρού εκπαιδευτικού σχεδιασμού για τη διεξαγωγή των διαδικασιών επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την επιλογή διευθυντικού προσωπικού που έχει αποδεχτεί το ρόλο του μάνατζερ – αξιολογητή ή με τη δημιουργία προσδοκιών και ομηριών μέσω της συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής.

Πρόσφατα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυναν την αριθ. 408/20-10-2022 ερώτηση  στην υπουργό Παιδείας σχετικά με την ενδεχόμενη αλλαγή των Διευθυντών/ντριών στη μέση της σχολικής χρονιάς, πολιτική επιλογή που αν υλοποιηθεί θα τινάξει στον αέρα τις υφιστάμενες τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών δημιουργώντας χιλιάδες μετακινήσεις νεοεπιλεγέντων Διευθυντών/τριών και θα προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στα σχολεία. Η ερώτηση δεν έχει ακόμα απαντηθεί από την υπουργό.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1.    Υπήρξε σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για την έγκαιρη επιλογή και τοποθέτηση των Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων και σε σχέση με τη λήξη της θητείας τους την 31η-7-2020; Αν ναι, ποιος ήταν ο σχεδιασμός και πιο το χρονοδιάγραμμα;

2.    Πως δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για την επιλογή Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων μέχρι τον Αύγουστο του 2020;

3.    Γιατί επέλεξε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες τόσο καθυστερημένα, όταν μάλιστα οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώνονται επί δεκαετίες τον Αύγουστο προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

  1. Φίλης Νίκος
  2. Τζούφη Μερόπη
  3. Αλεξιάδης Τρύφων
  4. Αναγνωστοπούλου Σία
  5. Αυγέρη Δώρα
  6. Αυλωνίτης Αλέξανδρος
  7. Βαρδάκης Σωκράτης
  8. Βέττα Καλλιόπη
  9. Βίτσας Δημήτρης
  10. Γιαννούλης Χρήστος
  11. Γκιόλας Γιάννης
  12. Δρίτσας Θοδωρής
  13. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
  14. Ηγουμενίδης Νίκος
  15. Θραψανιώτης Μανόλης
  16. Κασιμάτη Νίνα
  17. Κάτσης Μάριος
  18. Καφαντάρη Χαρά
  19. Λάππα Σπύρος
  20. Μάλαμα Κυριακή
  21. Μαμουλάκης Χάρης
  22. Μάρκου Κώστας
  23. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  24. Μουζάλας Γιάννης
  25. Μπάρκας Κώστας
  26. Μπουρνούς Γιάννης
  27. Μωραΐτης Θάνος
  28. Νοτοπούλου Κατερίνα
  29. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
  30. Παπαδόπουλος Σάκης
  31. Παπαηλιού Γιώργος
  32. Παπανάτσιου Κατερίνα
  33. Πέρκα Θεοπίστη
  34. Πούλου Γιώτα
  35. Ραγκούσης Γιάννης
  36. Σκουρλέτης Πάνος
  37. Σκούφα Μπέττυ
  38. Συρμαλένιος Νίκος
  39. Τελιγιορίδου Ολυμπία
  40. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
  41. Φάμελλος Σωκράτης
  42. Φωτίου Θεανώ
  43. Χαρίτου Δημήτρης
  44. Ψυχογιός Γιώργος

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.