Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΔΟΕ Θανάσης Γκούμας στο Λατώ FM

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και για το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Οργανωτικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και δάσκαλος ειδικής αγωγής Θανάσης Γκούμας.

Σήμερα το απόγευμα στις 7:00 η ΔΟΕ η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ θα ξανασυναντηθούν πάλι σε ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και φυσικά να μην ισχύσει το καθεστώς των καμερών στις αίθουσες.

Εμείς δεν μπορούμε επί της ουσίας να σχολιάσουμε το άνοιγμα των σχολείων,όπως σεβαστήκαμε την απόφαση των ειδικών του ΕΟΔΥ των λοιμωξιολόγων να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11 Μαρτίου έτσι σεβόμαστε και την ομόφωνη απόφαση όπως είπε η κυρία υπουργός των ειδικών να ανοίξουν τα γενικά και τα ειδικά σχολεία από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 26 για τα παιδιά και μέχρι τις 30 για τους εκπαιδευτικούς,αρκεί να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα σε όλες τις μονάδες.

Ζητήσαμε επανειλημμένως συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τον ΕΟΔΥ και τον Υπουργό Εσωτερικών για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας για το άνοιγμα των σχολείων.

Στην Ελλάδα μάθαμε να ακούμε τους ειδικούς, αλλά και εμείς ως ειδικοί πάνω στο θέμα των σχολείων θα πρέπει να εκφράσουν την άποψή μας. Αυτό όμως δεν έγινε, δεν μας δέχτηκε κανείς, εγώ δεν βάζω κάποια σκοπιμότητα, να είχαν αλλού στραμμένη την προσοχή.

Σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι η κυρία Ζαχαράκη η Υφυπουργός Παιδείας θα μας ακούσει τις 11:00.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε ότι δεν είναι δυνατόν τα σχολεία μας να ανοίξουν χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδεις διαδικασίες, τέτοιες που να παρέχουν υγιεινή στο χώρο και αυτό που μας κάνει να ανησυχούμε γιατί οι καθαρίστριες και οι καθαριστές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν πάει όλοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα γυμνάσια και στα λύκεια.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι δήμοι αρχίζουν και της ανακαλούν από τα γυμνάσια και τα λύκεια για να τις φέρουν στο δημοτικό.

Εξήγγειλε η κ. Κεραμέως εχθές, ότι θα υπάρχουν 4 μήνες συμβάσεις, και θα έρθουν υπάλληλοι καθαριότητας από τα ΚΑΠΗ. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι Δευτέρα δεν είναι μακριά, είναι Τρίτη σήμερα άρα λοιπόν αυτά πρέπει να γίνουν με γρήγορο ρυθμό.

Οι Διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους για να δώσουν στα σχολεία αντισηπτικά και υλικά καθαριότητας και να καθαριστεί το σχολείο.

Να τηρούνται απαραίτητα τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα υπάρχουν που έχει πει ο ΕΟΔΥ.

Έχουμε σχολεία τα οποία στεγάζονται ακόμα και σε κοντέινερς, ειδικά νηπιαγωγεία και εκεί θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στενότητας χώρου δεν θα μπορεί να εφαρμοστούν τα Πρωτόκολλα του 1,5 μέτρου, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και δεν βλέπουμε το ουσιαστικό και το υποστηρίζουμε την επάνοδο και την επαναφορά των παιδιών των μικρών μαθητών σε μία κανονικότητα την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι.

  • Για το πολυνομοσχέδιο.

Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας, είμαστε ενάντια σε αυτό το πολυνομοσχέδιο για συγκεκριμένους λόγους καθαρά παιδαγωγικούς, δε συμφωνούμε με πάρα πολλά ζητήματα ούτε με την αύξησης των μαθητών το οποίο φημολογείται ότι μάλλον θα το πάρει πίσω. Είναι όμως και ο ελάχιστος  αριθμός  των μαθητών που είναι 20 και καταλαβαίνετε ότι αυτό θα συρρικνώσει κι άλλο τα μικρά σχολεία και προφανώς εμείς διαφωνούμε κάθετα με τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου.

Διαφωνούμε κάθετα με το να υπάρχουν ποινές αποκλεισμού στους αναπληρωτές συναδέλφους όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Να γίνουν προσλήψεις στην ειδική αγωγή που έχουν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία δεν τους υλοποίησε και βλέπουμε ότι πηγαίνουν πίσω έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα βγουν οριστικοί πίνακες στο τέλος του Μαΐου. Θέλουμε και διορισμούς στην γενική εκπαίδευση. Είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης που συνδέεται με την επιμόρφωση σαν κλάδος και αυτή θα έχει στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και φυσικά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση χειραγώγηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο, το οποίο δεν το συζήτησε με καμία εκπαιδευτική ομοσπονδία, δεν φέρει την υπογραφή καμίας επιστημονικής κοινότητας, κανένας πανεπιστημιακός δεν έχει βάλει την υπογραφή του, άρα λοιπόν θέλουμε να μην ισχύσει το πολυνομοσχέδιο να το αποσύρει η κυβέρνηση να κάνει ένα ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά διαφωνούμε κάθετα και δε θέλουμε το live streaming στα σχολεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.