Ηλεκτρονικό παράβολο 3€: Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών αποκλείστηκε ή κινδυνεύει να αποκλειστεί από τους πίνακες του ΑΣΕΠ

Τη Δευτέρα 29/6/2020 αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 1ΓΕ/2019. Με έκπληξη διαπιστώθηκε ο αποκλεισμός 1837 εκπαιδευτικών, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στον πίνακα των απορριπτέων, λόγω μη καταβολής παραβόλου 3 ΕΥΡΩ.

Σημειώνουμε δε ότι απορρίφθηκαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατείχαν όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα για την πρόσληψη τους (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και προϋπηρεσία άνω των 10 ετών σε όλη την Ελλάδα).  Απορρίπτονται από τον πίνακα διοριστέων εξαιτίας της έλλειψης της διαδικαστικής προϋπόθεσης καταβολής του παραβόλου των 3 ΕΥΡΩ.

Οι υποψήφιοι απορρίφθηκαν ενώ έλαβαν γνώση με email ότι η αίτηση τους υποβλήθηκε με επιτυχία καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτής, δίχως να λάβουν ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής.

Εξάλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματικό το γεγονός του τεράστιου αριθμού των περιπτώσεων απόρριψης λόγω μη προσήκουσας καταβολής παραβόλου (1837!!), κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε σε δόλο των υποψηφίων αλλά ούτε και σε αμέλεια αυτών. Συνέπεια αυτού, που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω απορριφθέντες εκπαιδευτικοί είναι όχι μόνο να μην είναι μέρος ενός πίνακα κατάταξης αλλά και να μην προσληφθούν ως αναπληρωτές (αφού ο πίνακας είναι ενιαίος).

Τόσοι εκπαιδευτικοί ικανοί να στηρίξουν ένα ολόκληρο σύστημα εν μέσω καραντίνας, τόσοι εκπαιδευτικοί που εκθειάστηκαν για την αυτοθυσία τους και την προσπάθειά τους να σταθούν αντάξιοι της θέσης τους στηρίζοντας μαθητές, γονείς και ο ένας τον άλλο σε μια δύσκολη περίοδο, αποκλείονται τώρα από την εκπαίδευση καθώς σύμφωνα με το σύστημα αδυνατούν να πληρώσουν ένα απλό παράβολο.

Για άλλη μια φορά αισθανόμαστε την αδικία του συστήματος να μας πνίγει.

Ναι, υπήρξαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία σωστά και βρίσκονται στους πίνακες διορισμών αναμένοντας την πρόσληψή τους, αλλά μάλλον στάθηκαν πιο τυχεροί. Και όσοι δεν το κατάφεραν λόγω εμπλοκής του ηλεκτρονικού συστήματος, καταδικάζονται σε τρίχρονη ανεργία.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί γνώριζαν ότι η αίτηση τους έχει γίνει ορθά, καθώς το αλάνθαστο σύστημα με κανένα τρόπο δεν τους ενημέρωσε ότι η αίτησή τους είναι ελλιπής! Εσείς τι νομίζετε; Αν κάποιος από αυτούς με κάποιο τρόπο ενημερωνόταν ότι το παράβολο δεν έχει πληρωθεί, δεν θα προχωρούσε σε διόρθωση του λάθους του; Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί απορρίπτονται όταν δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα. ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ! Δεν αδιαφόρησαν για την πληρωμή παραβόλου. Εξέδωσαν το παράβολο, χρησιμοποίησαν τον κωδικό του στην αίτηση αλλά λόγω καθαρά τεχνικού προβλήματος δεν ολοκληρώθηκε η πληρωμή. Οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα στην πιο πάνω δυσχερή κατάσταση, αναγκάζονται να προσφύγουν σε ενστάσεις και την συνεπαγόμενη αγωνία έκβασης τους, αλλά και της ανεργίας που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους. Δεν σχετίζεται με την μονιμότητα των δικαιολογητικών τους, ούτε με την εκπλήρωση ουσιώδους όρου της προκήρυξης. Εκείνοι δε, εξ αυτών που εργάζονται εδώ και χρόνια στα σχολεία της χώρας βασίζουν εκεί το εισόδημα τους, την επιβίωση τους, τα δάνεια τους, τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Το μέγεθος του προβλήματος και της αδικίας είναι φανερό από τον μεγάλο αριθμό των εκπαιδευτικών που αφορά σε πανελλήνια κλίμακα.

Θετική έκβαση θα προκύψει μόνο αν υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ώστε να μπορέσει το ΑΣΕΠ να κινηθεί με βάση το νέο νομικό πλαίσιο και να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, που χωρίς υπαιτιότητα τους βρέθηκαν στη δυσμενή αυτή κατάσταση. Είναι αδιανόητο τόσα επαγγελματικά προσόντα, τόσοι αγώνες, τόσοι κόποι, να εκμηδενίζονται και να διαγράφονται για ένα διαδικαστικό σφάλμα, το οποίο αν και δε μπορούμε να αποδείξουμε οφείλεται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Άλλωστε οι τεχνικές δυσλειτουργίες του διαδικτυακού τόπου του TAXISnet έχουν αποτελέσει αντικείμενο παραδοχής από την ΑΑΔΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ζητάμε το ενδιαφέρον, τη στήριξη και την παρέμβαση σας στην αδικία εις βάρος των 1837 εκπαιδευτικών ώστε να μην οδηγηθούν άνθρωποι στην ανεργία για τα επόμενα 3 χρόνια.
Ζητάμε να βρεθεί λύση. Να δικαιωθούν όλες οι ενστάσεις που σχετίζονται με «μη καταβολή παραβόλου». Όπως έγινε ανακοινοποίηση στο ορθόν για τυχόν δικά τους λάθη, να γίνει ανακοινοποίηση ώστε να μη μείνει κανείς εκπαιδευτικός εκτός λόγω παραβόλου. Να μην τους αφαιρεθεί το δικαίωμα διεκδίκησης της μονιμότητας, την οποία με τόσο κόπο διεκδικούν τόσα χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ μπορούν να δώσουν λύση. Κανείς δεν περισσεύει από τη δημόσια εκπαίδευση.
Ζητάμε να μας δοθεί το δικαίωμα να διεκδικήσουμε τη θέση μας ισάξια και πρεσβεύοντας την ηθική τάξη.

Οι προσωρινοί πίνακες έχουν 2316 λάθη!

Η εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ – ΟΛΜΕ, σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού πολύ μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών από τους πίνακες του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στη Γενική Αγωγή, επισημαίνει τα εξής:

«Μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της Γενικής Αγωγής συνάδελφοι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν με οδυνηρή έκπληξη, ότι βρίσκονται στη λίστα απορριπτέων της προκήρυξης 1ΓΕ/2019. Κύρια αιτία, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η σύγχυση, που δημιουργήθηκε σχετικά με την έκδοση και κατάθεση του ηλεκτρονικού παραβόλου των 3€, που απαιτείται για τη συμμετοχή στην προκήρυξη. Έτσι, αποκλείονται, υποψήφιοι που σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ενώ εξέδωσαν παράβολο ηλεκτρονικά, το οποίο και καταχώρησαν στην αίτησή τους, όταν επιχείρησαν να το πληρώσουν ηλεκτρονικά στην Τράπεζα, εκδόθηκε νέο παράβολο, διαφορετικό από εκείνο, που είχαν καταχωρήσει στην αίτησή τους, το οποίο και είχε ακυρωθεί χωρίς να το αντιληφθούν. Αποκλείονται επίσης και πάλι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν κατέβαλαν το παράβολο εξ αιτίας της βεβαιότητας, ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω τραπέζης, αφού έχοντας συμπληρώσει το ΙΒΑΝ και τους κωδικούς TAXIS τους, πήραν το μήνυμα ότι η αίτησή τους ήταν ενεργή και υποβλήθηκε με επιτυχία καθώς και αριθμό πρωτοκόλλου, δίχως να λάβουν ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής του παραβόλου.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν πολλές ακόμα περιπτώσεις λαθών στην προσμέτρηση των μορίων, αλλά και το μεγάλο ζήτημα του αποκλεισμού των συναδέλφων μας, αποφοίτων των διετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών  που, δίχως δική τους υπαιτιότητα, δεν είναι κάτοχοι τίτλου εξομοίωσης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει, ότι ο αποκλεισμός των υποψηφίων θα είναι πολλαπλός και κατάφωρα άδικος και ζητά την άμεση ένταξη στους πίνακες, πριν από την πρόσληψη των αναπληρωτών, όλων αυτών των περιπτώσεων, στις οποίες οι υποψήφιοι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τον αποκλεισμό τους.

  • Ακολουθήστε μας στα social media:

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.