Υποχρεωτική εκπαίδευση: Κυρώσεις στον γονέα που δε θα στείλει το παιδί του στο σχολείο

Στην Ελλάδα  η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και ορίζεται από Άρθρο 16, παρ.3. του Συντάγματος : “Tα έτη υπoχρεωτικής φoίτησης δεν μπoρεί να είναι λιγότερα από εννέα.” Στη συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία μαθητών επεμβαίνει εισαγγελέας.

Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Στην Ελλάδα η φοίτηση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη τάξη του Γυμνασίου. Αποτελεί δηλαδή εκ του νόμου υποχρέωση του γονέα ή του κηδεμόνα να φροντίσει να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο.

Παλαιότερα, ο νόμος 1566/85 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 167 Α΄ (άρθρο 2 παρ. 2) ανέφερε ότι:

«Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα προέβλεπε πταισματική κύρωση για όποιον γονέα ή κηδεμόνα δεν φρόντιζε για τη φοίτηση του παιδιού. Ωστόσο πλέον με το νέο Ποινικό Κώδικα τα πταίσματα καταργήθηκαν,  επομένως και το πρόστιμο των 59€ δεν υπάρχει πλέον.

Υπήρχε δηλαδή, υπό τη μορφή πταίσματος, ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το 2019 όμως τα πταίσματα καταργήθηκαν συνεπώς, τέτοια διάταξη δεν υφίσταται. Έτσι υπήρχε η αναντιστοιχία σε μια νομική απαγόρευση να μην υπάρχει ποινικό αντίκρισμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η φοίτηση παραμένει υποχρεωτική και μάλιστα με Προεδρικό Διατάγμα (Π.Δ. 79/2017 ) προβλέπεται η επέμβαση του εισαγγελέα για τις περιπτώσεις που συστηματικά και αδικαιολόγητα ο μαθητής δεν φοιτά.

«Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Σε περίπτωση συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2017 επεμβαίνει εισαγγελέας» .

Όσον αφορά την επιβολή ποινών στους γονείς και κηδεμόνες «μεταβιβάστηκαν στους Δήμους σύμφωνα με το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

Μόνη περίπτωση που ο νομοθέτης φαίνεται να δέχεται την εναλλακτική της εκπαίδευσης στο σπίτι είναι η περίπτωση γ’ της παραγράφου 4 στο άρθρο 6 του νόμου 3699/2008. «4. Όταν η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στα σχολεία του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στα τμήματα ένταξης, λόγω των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους, η εκπαίδευση των μαθητών αυτών παρέχεται: …..γ) Με διδασκαλία στο σπίτι, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, για σοβαρά βραχυχρόνια ή χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση και φοίτηση των μαθητών στο σχολείο. Η έγκριση της διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται με απόφαση του [περιφερειακού] διευθυντή εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας στην οποία φοιτά ο μαθητής, κατόπιν αιτιολογημένης πρόσφατης ιατρικής γνωμάτευσης, στην οποία αναγράφεται η διάρκεια επιβεβλημένης παραμονής στο σπίτι. Η γνωμάτευση αυτή παρέχεται από δημόσια ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή δημόσια υγειονομική επιτροπή. Οι προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις διέπονται από τις διατάξεις των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων. Στο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται και το σύστημα της τηλεεκπαίδευσης. «Η κατ’ οίκον διδασκαλία δεν παρέχεται υποχρεωτικά από εκπαιδευτικό ΕΑΕ (Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) παρά μόνο, εάν γνωματεύσει σχετικά το οικείο ΚΕΣΥ που ονομάζεται πλέον ΚΕΔΑΣΥ».

Νέα Νομοθεσία για τους αρνητές γονείς

Με αφορμή την άρνηση γονέων (λόγω των τεστ και των μασκών) να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, που συνεχώς αυξάνεται, τα συναρμόδια υπουργεία επαναφέρουν τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα με ποινικές κυρώσεις εναντίον τους.

Σε πλημμέλημα που θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 χρόνια μετατρέπεται η άρνηση των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας, επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους (εν προκειμένω με πρόσχημα την πανδημία) στο σχολείο, η οποία καταργήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα.

Η μορφή του αδικήματος λοιπόν θα είναι ελαφρύ πλημμέλημα και είναι η αυστηρότερη αντιμετώπιση του θέματος που υπήρξε ποτέ.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.