Ο μυστηριώδης Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός ή Υπολογιστής των Αντικυθήρων είναι ένα μοναδικό και εντυπωσιακό αστρονομικό υπολογιστικό μηχάνημα (αστρονομικό ημερολόγιο), που προσδιόριζε το χρόνο με βάση τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Ο Υπολογιστής του Σύμπαντος

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρησιμοποιούνταν επίσης  για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης και πιθανότατα προσδιόριζε τη θέση των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών: του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Θεωρείται ως ο πρώτος Υπολογιστής που έφτιαξε ο άνθρωπος, παγκοσμίως.

Γράφει ο Ισιδώρος Γλαβάς

Κατασκευάστηκε μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ. και βρέθηκε το 1900-1 σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου προσθέτει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Σήμερα, φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, Αθήνα,  τηλ:  2108217724).  Τα τρία κυρίως θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθενται στη Συλλογή Χαλκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Μηχανισμός φυλάσσεται στη χαλκοθήκη του Μουσείου από την ανακάλυψή του, το 1901.
Άλλα σπουδαία ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων βρίσκονται σε αίθουσες και στο αίθριο του Μουσείου.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένα αστρονομικό μηχάνημα ακριβείας, με εκπληκτική μηχανική τελειότητα, τοποθετημένο σε ένα ξύλινο κιβώτιο με διαβαθμισμένες πλάκες στο εξωτερικό του (όπως αποδείχθηκε μετά από 25 χρόνια μελέτης του καθηγητή Derek De Solla Price). Εσωτερικά αποτελείτο από 30 αλληλοεμπλεκόμενους οδοντωτούς τροχούς, έκκεντρα τοποθετημένους. Δείκτες σύμφωνα με τις επιγραφές έδειχναν την πορεία του Ήλιου την πορεία και τις φάσεις της Σελήνης και των πλανητών στον ζωδιακό κύκλο.

Θεωρείται το κορυφαίο επίτευγμα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και αποτελεί ένα εξαίρετο αποτέλεσμα εφαρμογής της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Αρχαία Ελλάδα (συνδυασμός Μαθηματικών, Γεωμετρίας, Αστρονομίας και Μηχανικής και Μεταλλοτεχνίας). Πρόκειται για μια κατασκευή που προκαλεί το θαυμασμό όλων των ειδικών επιστημόνων αλλά και των απλών ανθρώπων στην εποχή μας και δηλώνει περίτρανα πόσο υψηλό ήταν το επίπεδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στην Αρχαία Ελλάδα.

Η μελέτη του μηχανισμού παρέχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι οι Έλληνες ανέπτυσσαν υψηλού επιπέδου επιστήμη και τεχνολογία βασισμένη σε γνώσεις των νόμων της φυσικής και μαθηματικά, πολύ ανώτερα από ότι εκτιμούσε μέχρι τώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο Μηχανισμός, εκτός από το ερευνητικό του ενδιαφέρον, προσφέρεται σήμερα ως εκπαιδευτικό εργαλείο και έλκει τους νέους στην τεχνολογία, στις επιστήμες, φιλοσοφία, αρχαιολογία, μαθηματικά και αστρονομία.

Δείτε το τρίλεπτο βίντεο του Σκουλάτου  Μ.  στο οποίο εξηγεί τις λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Δείτε επίσης:

Ντοκιμαντέρ του BBC  (με ελληνικούς υπότιτλους, διάρκειας 59 λεπτών)

 «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός». Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Philippe Nicolet για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Ελβετική Ωρολογοποιία Hublot. Πρόκειται για το βίντεο που προβάλλεται στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Unlocking the secrets of the world’s oldest computer  BBC 15-7-2021

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Σύγχρονες Αναφορές, ΣΚΑΪ 20-03-2021

Ο γρίφος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων  πρόκειται για το βίντεο με τη συνέντευξη ενός από τους πιο ειδικούς σ΄ αυτό το θέμα Έλληνες επιστήμονες, του καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσά.

Πηγή: https://isiglavas.blogspot.com/2021/08/blog-post.html#more

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Παιδεία και Πολιτισμός στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.