Lockdown Ι Μετακινήσεις από νομό σε νομό – Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Το lockdown που ξεκινάει από το πρωί του Σαββάτου προκαλεί και πάλι ανατροπές στις καθημερινές μετακινήσεις όλων, καθώς πλέον τα ταξίδια από νομό σε νομό απαγορεύονται.

Ωστόσο παρά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και το lockdown που θα ισχύει για τρεις εβδομάδες (έως τις 30 Νοεμβρίου) υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις που επιτρέπουν τη μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για:

 1. επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας
 2. επανένωση οικογενειών
 3. επαγγελματικούς λόγους
 4. λόγους υγείας

Μάλιστα η Πολιτική Προστασία διευκρίνισε πως επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέφει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown. Σημειώνεται όμως ότι αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Έδεσσα μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Έδεσσα, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στη Θεσσαλονίκη.

Απαραίτητο το Ε1
Τονίζεται πως είναι απαραίτητο για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Είσοδος στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα ισχύσουν στο διάστημα του lockdown, όσοι εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροδρομίων θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 48 ώρες, ενώ όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων, θα πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 72 ώρες.

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους από τους νομούς που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού για επαγγελματικούς – υπηρεσιακούς λόγους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των προσώπων συνεπιβατών, ισχύει  το μέτρο περιορισμού των δύο (2) επιβατών με την απαραίτητη τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Νέο | Χαρδαλιάς : Με δήλωση του Διευθυντή του σχολείου τα γκρουπ των εκπαιδευτικών
Πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορωνοϊό,  ενημέρωσε ότι σε μη αστικές περιοχές και με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του σχολείου θα μπορεί να γίνεται η μετακίνηση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στη σχολική μονάδα με ένα αυτοκίνητο (έως 4 άτομα).

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

          

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

5 thoughts on “Lockdown Ι Μετακινήσεις από νομό σε νομό – Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

 1. Τι εννοεί όταν λέει μη αστικές περιοχές; Γνωρίζετε; Για παράδειγμα από θέρμηΘεσσαλονίκης για Πολύγυρο μπορούμε να πάμε 4 άτομα;

  1. Μπορείτε φυσικά αλλά με με δήλωση του Διευθυντή του σχολείου ως ομαδική μετακίνηση εκπαιδευτικών
   Σε ενημέρωση για τα νέα μέτρα, ο Ν. Χαρδαλιάς εξήγησε πως εκπαιδευτικοί που μετακινούνται σε μη αστικές περιοχές είτε με ταξί είτε με ιδιωτικό όχημα θα μπορούν να μετακινούνται ομαδικά (έως 4 άτομα), αρκεί να φέρουν παράλληλη δήλωση του διευθυντή του σχολείου. Ο Πολύγυρος είναι μη αστική περιοχή!

 2. Μένω Γιάννενα και υπηρετώ σε άλλο νομό ,σαβ/κα ερχομαι στην οικογένεια μου .Η μητέρα μου έχει κάνει πρόσφατο χειρουργείο και χρειάζεται βοήθεια μπορώ σαβ/κα να έρχομαι στο νομό μου για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο ασθενή(να σημειώσω ότι η χω κ βεβαίωση από γιατρό που το πιστοποιεί)+όλα τα υπόλοιπα Ε1,βεβαίωση υπηρεσίας κλπ
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Καλημέρα.
   Ωστόσο παρά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και το lockdown που θα ισχύει για τρεις εβδομάδες (έως τις 30 Νοεμβρίου) υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις που επιτρέπουν τη μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για:
   1)επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας
   2)επανένωση οικογενειών
   3)επαγγελματικούς λόγους
   4)λόγους υγείας
   Ο λόγος Νο4 είναι προφανής αλλά έχω την αίσθηση ότι αναφέρεται σε προσωπικούς λόγους υγείας. Η συμβουλή μου είναι να απευθυνθείτε με τα δικαιολογητικά σας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και να ζητήσετε να σας δώσουν βεβαίωση μετακίνησης ή τουλάχιστον να πιστοποιήσουν με κάποιο τρόπο την εξαίρεση μετακίνησή σας για οικογενειακούς λόγους υγείας προσώπου Α’ βαθμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.