Η Σεξουαλική Αγωγή στο Σχολείο

Το πρόγραμμα «Σεξουαλική Αγωγή στο σχολείο» έγινε με στόχο να συμβάλλει στην προαγωγή της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, καθώς η σχολική ηλικία θεωρείται κατάλληλη για να λάβει το παιδί τα πρώτα ερεθίσματα που θα συντελέσουν ατην ομαλή ψυχοσεξουαλική του ανάπτυξη.

Η προσπάθεια αυτή επιδιώκει να δώσει στο παιδί της ηλικίας 6 -18 ετών τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να μάθει για το άλλο φύλο και για τις σχέσεις που αναπτύσσει με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του.

Το πρόγραμμα, συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με τη βιωματική προσέγγιση και δίνοντας στο παιδί κεντρικό ρόλο θέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να αναπτύξει και να επεξεργαστεί θέματα που αφορούν στη σύνθετη έννοια της σεξουαλικότητας, μια έννοια πολυδιάστατη, που αφορά στη Βιολογική, γνωστική, ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική πλευρά του ανθρώπου.

Βιβλία και εγχειρίδια

A) Η Σεξουαλική Αγωγή στο Σχολείο: Θεωρία και Πράξη – Οι απόψεις των εκπαιδευτικών.

Bιβλίο το οποίο πραγματεύεται τη σεξουαλική αγωγή ως εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται μια γενική θεωρητική συζήτηση με βάση τη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία. Αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής γίνονται συχνά πεδίο αντιπαραθέσεων. Αναλύονται οι στόχοι τέτοιων προγραμμάτων, παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις που συντελούν στη δημιουργία αποτελεσματικών παρεμβάσεων, καθώς και τα οφέλη από την εφαρμογή τους.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο ρόλο που παίζει το κοινωνικό πλαίσιο στη σεξουαλική αγωγή των παιδιών. Τέλος παρουσιάζονται ελληνικά στοιχεία που συνηγορούν στην αναγκαιότητα εφαρμογής σχολικών προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται τα στοιχεία εμπειρικής έρευνας σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας η οποία αφορούσε στην εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο. Με βάση τη θέση ότι αποφάσεις που αφορούν εκπαιδευτικά ζητήματα θα πρέπει να (υπο)στηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα, η εργασία αυτή καταγράφει τάσεις στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή με στόχο να επηρεάσει μελλοντικές εκπαιδευτικές πολιτικές που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγγραφέας: Μαργαρίτα Γερούκη, Εκδόσεις Μαραθιά.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο, εδώ,

*Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

B) Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις

Παρακάτω βρίσκονται τα επίσημα εγχειρίδια του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την Σεξουαλική Αγωγή και τις Διαφυλικές Σχέσεις για παιδιά. Εκπονήθηκαν δύο πακέτα το μεν πρώτο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2008 (ηλικίες 6-12 ετών) το δε δεύτερο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 2000 (ηλικίες 12-18 έτων) μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο οδηγό για προγράμματα αγωγής υγείας τόσο στην γενική όσο και στην ειδική εκπαίδευση.

Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις για παιδιά 6 – 8 ετών 

Εγχειρίδιο εκπαιδευτικού

Τετράδιο Μαθητή

Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις για παιδιά 9 – 12 ετών

Εγχειρίδιο εκπαιδευτικού

Τετράδιο Μαθητή

Σεξουαλική Αγωγής και Διαφυλικές Σχέσεις για μαθητές 11-14 ετών

Εγχειρίδιο εκπαιδευτικού

Τετράδιο Μαθητή

Σεξουαλική Αγωγής και Διαφυλικές Σχέσεις για μαθητές 15 – 18 ετών

Εγχειρίδιο εκπαιδευτικού

Τετράδιο Μαθητή

Δείτε περισσότερο  εκπαιδευτικό υλικό, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.