Κορωνοϊός στα παιδιά: Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια – Αντιμετώπιση κρούσματος στο σχολείο!

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, τα παιδιά φαίνεται να παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό COVID-19 αλλά και διαφορετική συμπτωματολογία.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά σύμφωνα και με τον ΕΟΔΥ, είναι πυρετός και βήχας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο πυρετός είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που έχουν τα παιδιά όταν νοσήσουν.  Ο βήχας είναι το δεύτερο πιο κοινό σύμπτωμα, όμως ερευνητές εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί, καθώς βήχα εκδηλώνουν και παιδιά που δεν έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό αλλά από γρίπη για παράδειγμα.

Άλλα συμπτώματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Μυαλγίες
• Ρίγος
• Πονοκέφαλος
• Δυσκαταποσία
• Ρινική καταρροή/συμφόρηση
• Ναυτία / έμετος
• Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

 

Σειρά εκδήλωσης συμπτωμάτων

Σύμφωνα με έτερη έρευνα, τα παιδιά εκδηλώνουν και με διαφορετική σειρά τα συμπτώματα από ό,τι οι ενήλικες. Ως αποτέλεσμα, γονείς ή και εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να υποβάλουν τα παιδιά σε τεστ για κορωνοϊό.

Η σειρά των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν τα παιδιά είναι: Διάρροια, Έμετος, Επίμονος βήχας, Απώλεια όσφρησης και γεύσης. Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από τα προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης που έγινε στην Ουαλία και έρχονται να καταδείξουν για ακόμη μία φορά την ετερογένεια που έχει ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (10%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και 12-18 ετών, έχει βρεθεί 3% και 4% αντίστοιχα. Η συνύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων σε παιδιά και εφήβους, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Σε κάποιες χώρες, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά παιδιών με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που εκδηλώνεται έπειτα από έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και αποτελεί συστηματική εκδήλωση της νόσου με επίμονο πυρετό και δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων. Σπάνιες επίσης επιπλοκές της νόσου στα παιδιά, είναι η μυοκαρδίτιδα και η νεφρική δυσλειτουργία.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι αποτελέσματα μελετών καταδεικνύουν πως τα παιδιά δεν αποτελούν τη συνήθη πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, σε αντίθεση με το ρόλο που διαδραματίζουν στη διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών όπως ο ιός της εποχικής γρίπης.

«Από τα αποτελέσματα διερεύνησης περιστατικών που ανιχνεύθηκαν σε σχολικό περιβάλλον, προκύπτει ότι η μετάδοση της νόσου μεταξύ των παιδιών και από παιδιά σε ενήλικες είναι μάλλον ασυνήθης και συνεπώς, με την προϋπόθεση της συστηματικής εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού σε σχέση με ανάλογους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας των παιδιών», αναφέρει ακόμη ο ΕΟΔΥ.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος  στο σχολείο

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον αναπληρωτή του.   Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής:

 • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
 • Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
 • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής
 • Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων)
 • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας
 • Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος

 • Ενημερώνεται άμεσα ο διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας και ο ΕΟΔΥ
 • Ο ΕΟΔΥ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο επικοινωνεί με τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού και παιδιών κλπ.),
 • Ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα
 • Το παιδί μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του
 • Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες. Για τα απαραίτητα μέτρα στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα ή τμήματα, θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά εκτίμηση κινδύνου.
 • Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση παιδιών/ προσωπικού άλλων τμημάτων ή και ολόκληρου του σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

              

Κορωνοϊός – covid19- Παιδιά -Σχολείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.