Lockdown ακορντεόν: Τι είναι και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή – Γιατί αντιτίθεται ο Μ. Δερμιτζάκης

Ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας, μετά το lockdown που είναι ήδη σε ισχύ και αναμένεται να αρθεί τον Δεκέμβριο, ενδέχεται να υπάρξει νέα καραντίνα τον Ιανουάριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία, ότι το lockdown θα αποδώσει, ενώ βούληση της κυβέρνησης είναι, έστω και με περιορισμούς, η αγορά να ανοίξει ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, υπάρχει plan b, ώστε να επιβληθεί εκ νέου lockdown από τις αρχές του 2021, αν κριθεί αναγκαίο και φυσικά αυτό αφορά στην περίπτωση που δεν έχει περιοριστεί επαρκώς η εξάπλωση της πανδημίας.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο “Ελεύθερος Τύπος”, ενδέχεται το τρέχον lockdown να μην λήξει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά να παραταθεί μερικές ημέρες, όχι πέρα από τις 10 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να δουλέψει η αγορά και να γιορτάσουμε περίπου κανονικά τα Χριστούγεννα.

Καθοριστικό ρόλο για το αν θα τεθεί σε λειτουργία το «lockdown ακορντεόν» αναμένεται να διαδραματίσουν δυο κρίσιμοι παράγοντες:

  1. Πόσο θα έχουν αποδώσει τα μέτρα κι επομένως πόσο θα έχει ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας
  2. Αν θα έχει έρθει πιο κοντά το ή τα εμβόλια.

Αν όλα εξελιχθούν βάσει του καλού σεναρίου, απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, το οποίο θα αντικατασταθεί με λιγότερο αυστηρά μέτρα. Αλλά στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το αρνητικό σενάριο, το 2021 ενδέχεται να φέρει και τρίτο lockdown.

Αντιτίθεται ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Αντίθετος με τη λογική του «ακορντεόν» όσον αφορά το lockdown εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Αυτή η λογική είναι κακή νοοτροπία και δεν είναι πρακτικό γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να προσαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μέτρο του lockdown θα έπρεπε να είχε ληφθεί πριν από 3-5 εβδομάδες για να δούμε τώρα αποτέλεσμα.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο γιατί δεν εφαρμόζονται τα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης επικαλέστηκε τρεις λόγους: «ο κόσμος είναι κουρασμένος, υπάρχει ζήτημα με την αφομοίωση και αν κάθε μέρα αλλάζαμε μέτρα, είναι σαν λες ότι δεν αποδίδουν».

Όσον αφορά τις επόμενες ημέρες ο καθηγητής Γενετικής έκανε λόγο για «περίεργη εικόνα» και ότι «δεν περιμένω απόδοση αυτή την εβδομάδα, μπορεί να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα».

Όπως εξήγησε, δηλαδή, «ενώ ανοίγουμε και μπορεί να έχει ξεκινήσει από πριν ο κύκλος της μετάδοσης θα βλέπουμε τα αποτελέσματα του lockdown και μετά οπότε μπορεί στις 15 Δεκεμβρίου να έχουμε 500 κρούσματα. Εάν, δηλαδή, ανοίξουμε 30 Νοεμβρίου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση μέχρι 15 Δεκεμβρίου λόγω του lockdown».

Κατά τον ίδιο, δε, τα πρώτα μέτρα που είχαν πιθανότητα να αποδώσουν ήταν αυτά πριν από δύο εβδομάδες και έτσι «τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών».

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.