Υπουργείο Παιδείας για κατ’ οίκον εργασίες: Τι πρέπει να προσέξουν οι εκπαιδευτικοί
Αναφορά στις κατ’ οίκον εργασίες που θα αναθέτουν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές γίνεται στην εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα δημοτικά σχολεία της χώρας με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αναφορικά με τις κατ’ οίκον εργασίες θα πρέπει να αποφεύγουν το πλήθος των εργασιών, οι οποίες δε συμβάλλουν στην ποιοτική πρόσληψη της γνώσης, στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης και σίγουρα δεν υποβοηθούν τον/τη μαθητή/τρια στην οικοδόμηση τόσο των κατώτερων (γνώση, κατανόηση, εφαρμογή) όσο και των ανώτερων (ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση) βαθμίδων της γνωστικής ταξινομίας. Επίσης επισημαίνεται ότι οι φωτοτυπημένες εργασίες πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό.
Για τις κατ` οίκον εργασίες γίνεται , μεταξύ άλλων, αναφορά και στην εγκύκλιο Φ12/428/85241/Γ1/18-8-2003 όπου περιγράφονται 14 γνωρίσματά τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι «κατ` οίκον» εργασίες πρέπει να έχουν τα εξής γνωρίσματα:
α) Να μην είναι απλές αντιγραφές (από εγκυκλοπαίδειες κτλ) και απομνημονεύσεις.
β) Να είναι δυνατόν να εκτελεστούν από τα παιδιά χωρίς βοήθεια των γονέων. Γι` αυτό κρίνεται σκόπιμο να εξατομικεύονται όσο είναι δυνατόν.
γ) Να τις έχει προετοιμάσει ο δάσκαλος σταθμίζοντας και τη δυσκολία και τη διάρκεια τους με βάση το μέσο μαθητή.
δ) Να μην περιέχουν δυσκολίες άλλες εκτός από ό,τι συγκεκριμένο προβλέπεται κάθε φορά να ελεγχθεί.
ε) Να δίνονται έπειτα από συζήτηση με τους μαθητές, ώστε να διευκρινίζονται οι δυσκολίες τους και να εξασφαλίζεται η συγκατάθεση τους
στ) Να μη δίνονται ως τιμωρίες.
ζ) Να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η διόρθωση τους από το δάσκαλο και να μην δίνονται όταν δεν πρόκειται να ελεγχθούν.
η) Να είναι απαραίτητες για την απόκτηση μιας δεξιότητας.
θ) Να συμβάλλουν στην προετοιμασία της επόμενης ενότητας, χωρίς αυτό να γίνεται κατά σύστημα και υποχρεωτικά.
ι) Στην περίπτωση εργασιών και ασκήσεων που περιέχονται στα βιβλία να μην απαιτείται αντιγραφή των εκφωνήσεων τους στο τετράδιο.
ία) Να μην απαιτείται γραπτή εκτέλεση εργασιών που μπορούν να γίνουν με ευκολότερο και οικονομικότερο τρόπο (όπως είναι π.χ. η επισήμανση με σημάδια στοιχείων πάνω στο κείμενο και προφορική τους ανακοίνωση).
ιβ) Να μη δίνονται εργασίες τεχνικής φύσεως (χάρτες, κατασκευές κτλ.), αν προηγουμένως ο δάσκαλος δεν έχει δείξει στους μαθητές πώς γίνονται και δεν τους έχει ασκήσει μέσα στην τάξη.
ιγ) Να μη δίνονται για τις ημέρες αργίας του σχολείου περισσότερες εργασίες από όσες άλλες μέρες.
ιδ) Η εκτέλεση τους για όλα τα μαθήματα να μην απαιτεί περισσότερο από περίπου 30 λεπτά για τις Α` και Β`, 40` για τις Γ” και Δ` και 60`για τις Ε` και ΣΤ΄ τάξεις».
Δείτε επίσης: Υπουργείο Παιδείας: Δείτε το λάθος πρακτικό που προτείνει στους εκπαιδευτικούς
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
| Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them. |






























