Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Δημοσιεύτηκε σήμερα 3/11 η εγκύκλιος για τις Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2020-2021 από το ΥΠΑΙΘ.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας διενέργειας των μεταθέσεων κατά το σχολικό έτος 2020-2021, κ α λ ε ί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις ακόλουθες κατηγορίες :

α) γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης,
β) σε περιοχές μετάθεσης για την Ε.Α.Ε. και Κ.Ε.Σ.Υ. ,
γ) στα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης,
δ) στα Μειονοτικά Σχολεία και
ε) αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης.

Τα βασικά σημεία
ΘΕΜΑ : Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2020-202

Υποβολή:
Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από 04-11-2020 έως 17-11-2020 και ώρα 15:00, μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr), με τον τρόπο που ορίζεται στην παρ. 2.1.1. του παρόντος κεφαλαίου.
Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.
Οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μετάθεσης πρέπει να συντρέχουν κατά το χρόνο που λήγει η προθεσμία υποβολής των σχετικών με τα κριτήρια μετάθεσης δικαιολογητικών.
Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλλονται και οι αιτήσεις οριστικής τοποθέτησης και βελτίωσης, χωρίς να αναγράφονται προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ 

Μεταθέσεις:
Προϋπόθεση υπηρέτησης της οργανικής για ένα (1) έτος
Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του Π.Δ. 50/96 (45 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97 (94 Α΄).
Έτσι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΠΔ 50/96 (παρ. 1 και 2 ), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 (παρ. 1 και 2 ) του Π.Δ. 100/97 για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης:
«1. (…) απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.»

2. Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης».

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν εκπαιδευτικοί που:

  • μετατέθηκαν από περιοχή σε περιοχή ή
  • από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις)
  • μετατάχθηκαν από βαθμίδα σε βαθμίδα, από κλάδο σε κλάδο από περιοχή σε περιοχή ή εντός της ίδιας περιοχής
  • μετατάχθηκαν και ανακλήθηκε η μετάταξή τους,

με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπηρετήσει πραγματικά μέχρι 31-08-2021 την οργανική τους θέση στο σχολείο στο οποίο έχουν μετατεθεί ή έχουν τοποθετηθεί, άλλως δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης θα έχουν οποτεδήποτε υπηρετήσουν για ένα (1) έτος την οργανική τους θέση.

  • ανήκουν σε νέα περιοχής μετάθεσης, μετά τον επανακαθορισμό των περιοχών μετάθεσης (ΑΔΑ: 7ΖΛΚ4653ΠΣ-ΜΥΠ) και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο με αριθμό 145820/Ε2/07-09-2018 έγγραφο, εφόσον είχαν υπηρετήσει την οργανική τους θέση στην προηγούμενη περιοχή μετάθεσης

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ:

Ι. Στη συμπλήρωση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης συμπεριλαμβάνονται οι  περιπτώσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 8 του Π.Δ. 50/96 , όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν  από το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97 και ειδικότερα:

α) Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζόμενων και των  μετατασσόμενων εκπαιδευτικών, καθώς και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση της  οικείας Διεύθυνσης, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα (παρ. 2 του  άρθρου 8 του Π.Δ. 50/1996, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97).

β) Για όσους εκπαιδευτικούς διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο προσμετράται ο χρόνος από 1η Σεπτεμβρίου .

γ) ο χρόνος που προκύπτει από συνυπολογισμό σωρευτικά υπηρεσίας που έχει διανυθεί  τμηματικά κατά τη διάρκεια διδακτικού έτους (παρ. 3 του άρθρου 8 του Π.Δ. 50/96 όπως  αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν προσμετράται ο χρόνος που προκύπτει από το άθροισμα των καλοκαιρινών  διμήνων κατά τα οποία οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί επανέρχονται στο σχολείο της οργανικής τους  θέσης (Γνωμοδότηση 864/1989). 

ΙΙ. α) Όσοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν οριστικά, ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ πλέον του  ενός έτους, θεωρείται ότι έχουν ήδη υπηρετήσει το οφειλόμενο ένα έτος εντός του ΠΥΣΠΕ και ΔΕΝ  απαιτείται να υπηρετήσουν εκ νέου την οργανική τους θέση. Αντίθετα, σε περίπτωση βελτίωσης η  θεμελίωση δικαιώματος για μετάθεση προϋποθέτει υπηρέτηση της νέας οργανικής.

β) Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μετάθεσης πριν το χαρακτηρισμό τους ως  υπεράριθμοι, διατηρούν το δικαίωμα αυτό και μετά την τοποθέτησή τους σε νέα οργανική θέση και  επομένως ΔΕΝ απαιτείται εκ νέου υπηρέτηση αυτής.

γ) Ο χρόνος υπηρέτησης των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών που τοποθετούνται για  κάλυψη λειτουργικού κενού θεωρείται ως διανυθείς στην οργανική θέση. Αντιθέτως η απόσπαση του  εκπαιδευτικού εντός ΠΥΣΠΕ μετά από αίτησή του δεν υπολογίζεται στο χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος  μετάθεσης.

ΙΙΙ: Στη συμπλήρωση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης δεν συνυπολογίζεται ο  χρόνος εκπαιδευτικής άδειας με αποδοχές. Οι περιπτώσεις αδειών που συνυπολογίζονται αναφέρονται  στο Μέρος Δεύτερο, κεφ. Δ΄, παρ. 3.1, περ. 3.1.1

  • Η εγκύκλιος είναι διαθέσιμη, εδώ.

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

          

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.